Report diari sobre el coronavirus: Mesures noves arreu del país per a evitar el descontrol de la pandèmia quan comenci el curs

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

24.08.2020 - 19:50
Actualització: 24.08.2020 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La situació epidemiològica al país és com més va més delicada mentre s’apropen la represa del curs escolar i la tornada a la feina de molts treballadors que són de vacances. El portaveu del comitè de la covid-19 a les Illes, Javier Arranz, ha afirmat avui que les Illes es troben en la ‘segona onada’ de contagis, ha reconegut que ja hi ha transmissió comunitària i ha parlat d’un ‘repunt de casos mantingut en el temps i que encara durarà uns dies més’. Tanmateix, ha remarcat que la situació és diferent de la que hi havia al mes de març proppassat.

També és especialment crític el cas del Principat, on el president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat: ‘Ens juguem en les tres setmanes vinents gairebé tot allò que passarà a la tardor i a l’hivern.’ En una conferència de premsa amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha desgranat els sis punts del que ha anomenat ‘Operació setembre’. Són la prohibició de reunir-se més de deu persones a tot el Principat i un conjunt de mesures als municipis vallesans; la intensificació de la política de proves i de rastreigs; un pla de mesures de salut i educació; l’aplicació per a telèfons mòbils ‘Radar covid‘; una  campanya de comunicació i difusió; i la creació d’un comitè executiu de crisi. VilaWeb els ha explicats detalladament en aquest article.

Avui s’han registrat divuit brots nous de covid-19 al País Valencià, un dels quals a l’Hospital Provincial de Castelló, on s’han detectat vuit casos positius entre els treballadors de l’àrea quirúrgica. Els sindicats, tanmateix, parlen de més d’una desena d’infectats. L’àrea esmentada és tancada i, segons que ha informat l’hospital a través d’un comunicat, el focus no ha afectat cap pacient i els treballadors contagiats es troben bé i no presenten complicacions.

Paral·lelament, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha assegurat que el sistema educatiu està preparat per a l’inici de curs i ha reivinidcat el nou protocol, que serà en vigor durant tot el curs. Al Principat, el pla de reobertura de les escoles s’aprovarà demà al consell executiu. En destaquen tres mesures: ràtios per aula de menys de vint alumnes, 500.000 proves als centres i màscares obligatòries a partir de dotze anys.

Finalment, avui s’ha confirmat el primer cas de reinfecció de covid-19 al món. Es tracta d’un ciutadà hongkonguès de trenta-tres anys que va rebre l’alta hospitalària a l’abril, però ha tornat a obtenir un resultat positiu en un test de detecció aquest mes d’agost, just després de tornar d’un viatge a l’estat espanyol. L’equip de recerca de la Universitat d’Hong Kong ha revelat que la seqüenciació genètica mostra que les soques de virus que va contraure a l’abril i a l’agost són ‘clarament diferents’.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 127.355 casos per PCR, 69.060 altes i 14.773 morts:

–Al Principat, 100.646 casos per PCR, 40.948 altes i 12.954 morts (avui s’hi han afegit 1.776 casos i 16 mort);
–Al País Valencià, 19.998 casos per PCR, 22.954 altes i 1.4958morts (avui s’hi han afegit 393 casos, 562 altes i 3 morts);
–A les Illes, 5.696 casos per PCR, 4.000 altes i 234 morts (avui s’hi han afegit 352 casos i 526 altes);
–A Catalunya Nord, 322 casos, 283 altes i 34 morts (sense variacions);
–A Andorra, 1.045 casos, 875 altes i 53 morts (sense variacions).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 23.676.590 casos confirmats i 814.038 morts. Del total de casos, 16.138.686 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 5.887.116 casos i 180.728 morts;
–El Brasil, amb 3.605.783 casos i 114.772 morts;
–L’Índia, amb 3.149.759 casos i 58.317 morts;
–Rússia, amb 961.493 casos i 16.448 morts;
–Sud-àfrica, amb 609.773 casos i 13.059 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 407.879 casos i 28.838 morts.
*A l’estat francès hi ha 242.889 casos i 30.513 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Un estiu per a oblidar’

Esperàvem l’estiu com a estimulant decisiu per la recuperació. Els diners dels turistes havien d’animar l’economia, mentre ens preparàvem per al rebrot de la covid-19 previst a la tardor. No ha pogut ser. El virus s’ha avançat i no han vingut visitants. Avui hem sabut que els ingressos per habitació disponible a l’hostaleria de Catalunya al juliol han baixat d’un 65% en relació amb el mateix mes de l’any passat. Cal suposar que l’agost serà si fa o no fa, o potser pitjor. És un cop molt dur per a milers de treballadors que esperaven una feina temporal i per a milers d’empresaris i autònoms que necessitaven la despesa forana per a fer rutllar el seu negoci, gran o petit.

Si el juliol va ser complicat, l’agost sembla que no ho és pas menys. De moment, han sortit dues dades sobre el mes. L’una, referida a la zona euro i l’altra de l’estat espanyol. La primera és l’índex de directors de compres (PMI) que vam saber divendres. El títol del comunicat de premsa ho diu tot: ‘El creixement econòmic de la zona euro perd impuls a l’agost’. I la nota fa una distinció clara. ‘L’atenuació de l’expansió es va deure exclusivament a la debilitat en el sector serveis, perquè el creixement de la producció del sector manufacturer es va accelerar.’ La manca de turisme sembla, doncs, que ha afectat arreu. No és consol, però les coses són com són.

La segona dada a tenir en compte és la marxa del PIB estatal en el tercer trimestre que calcula l’AIReF en temps real. Segons la primera estimació, també de divendres passat, l’economia de l’estat espanyol creix al ritme del 15,2% sobre el segon trimestre, que va baixar d’un 18,5% (a Catalunya, d’un 22%) en relació amb l’anterior. La xifra no és dolenta, però és poc fiable, perquè aplica poques variables importants en el càlcul.

On som? Faig meves les paraules del director econòmic d’IHS Markit (responsable dels PMI). A la zona euro ens trobem en una cruïlla, perquè el creixement econòmic pot tornar a accelerar-se els mesos vinents o pot decaure després del rebot inicial, quan es relaxin les restriccions. El rumb dependrà sobretot del grau d’èxit de la contenció de la covid-19 i de si les empreses i els seus clients poden desenvolupar la confiança necessària per a fomentar el creixement.

Un bri d’esperança. En part –afegeixo–, l’atenuació del daltabaix continua a les nostres mans, si entre tots –autoritats i ciutadans– som capaços de demostrar la part millor del nostre savoir faire.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: El camí per a recórrer una vegada s’hagi trobat el vaccí contra la covid-19
–Stat: El plasma de persones convalescents és segur i eficaç? Responem a les principals preguntes sobre el tractament contra la covid-19 (en anglès)
–Le Monde: Coronavirus: les mesures restrictives es multipliquen al món (en francès)
–The Local: Aquests són els cinc principals problemes amb el coronavirus a Alemanya ara mateix (en anglès)
–Ouest-France: Sardenya, nou epicentre de la pandèmia a Itàlia (en francès)
The Korea Times: Els cafès temen de convertir-se en focus d’infecció (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La importància de reaccionar quan apareix el primer símptoma de la covid-19
L’Hospital Provincial de Castelló confirma vuit positius per covid-19 entre els treballadors
Un ciutadà hongkonguès provinent de l’estat espanyol esdevé el primer cas confirmat de reinfecció de la covid-19 al món
Marzà: ‘El metre i mig i la màscara ens acompanyaran tot el curs’
Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya? Grups més reduïts, 500.000 proves de detecció i màscara obligatòria


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor