Report diari sobre el coronavirus: València rebaixa les restriccions i Catalunya centrarà les proves en massa a escoles i instituts

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

23.09.2020 - 19:50
Actualització: 23.09.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Conselleria de Sanitat ha aixecat les restriccions que hi havia en vigor a València per a frenar el rebrot de la covid-19. La prohibició de fer reunions de més de deu persones amb amics o familiars queda desactivada, doncs, per bé que la conselleria recomana de no superar aquest límit. La limitació al 60% de la cabuda en zones comunitàries d’hotels i allotjaments turístics s’amplia fins al 75%, i a les residències es permetrà una vista diària d’una persona a un resident i amb una durada màxima d’una hora.

Al Principat, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que la majoria de campanyes de proves en massa deixarien de centrar-se en barris i municipis i es farien en escoles i instituts, perquè, segons que argumenta Salut, s’hi reflecteix allò que passa a la comunitat. A partir d’ara, doncs, ‘si hi ha la sospita d’un augment de la transmissió comunitària, utilitzarem l’escola com a porta d’entrada’, i si hi ha alguna cosa més específica, els objectius de les proves s’ampliaran, segons Ramentol. Així mateix, avui s’han aprovat les mesures anunciades ahir, entre les quals limitar a un màxim de sis persones les trobades en l’àmbit públic i privat.

D’altra banda, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, ha confirmat que el Mobile World Congress s’ajornava novament i es faria entre el 28 de juny i l’1 de juliol de 2021. Segons Hoffman, el canvi de dates ‘ha estat molt ben acollit’ pels clients del Mobile, ‘que desitgen de trobar-se perquè consideren que al juny es podrà fer amb millors condicions.’

Finalment, el govern de la Comunitat de Madrid ha explicat que demanarà suport logístic a l’exèrcit espanyol per a instal·lar carpes a les àrees sanitàries amb restriccions per a fer tests i que incorporaria 222 efectius de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil per a fer complir les mesures. També sol·licitarà al govern espanyol una reforma ‘exprés’ de la normativa vigent per a contractar tres-cents metges extracomunitaris.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 184.115 casos per PCR, 90.767 altes i 15.257 morts i hi ha 297 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 600 nous casos, 16 morts i 151 pacients a les UCI (en total, 132.086 casos per PCR, 40.948 altes i 13.266 morts);
País Valencià, avui hi ha 658 nous casos, 657 altes, 14 morts i 75 pacients a les UCI (en total, 36.188 casos per PCR, 37.525 altes i 1.595 morts);
Illes, avui hi ha 140 nous casos, 165 altes, 6 morts i 67 pacients a les UCI (en total,12.850 casos per PCR, 9.986 altes i 286 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total, 338 casos, 283 altes i 39 morts);
Andorra, avui hi ha 72 nous casos, 39 altes i 2 pacients a les UCI (en total, 1.753 casos, 1.203 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 31.889.162 confirmats i 977.394 morts. Del total de casos, 23.486.204 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.109.750 casos i 205.914 morts;
–L’Índia, amb 5.669.610 casos i 90.282 morts;
–El Brasil, amb 4.595.335 casos i 138.159 morts;
–Rússia, amb 1.122.241  casos i 19.799 morts;
–Colòmbia, amb 777.537 casos i 24.570 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 682.267 casos i 30.904 morts.
*A l’estat francès hi ha 468.069 casos i 31.416 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Europa alenteix el pas i això no és bo’

El mes de setembre, l’activitat empresarial s’ha estancat a la zona euro, tot i que, al mateix temps, revela unes tendències com més va més divergents entre sectors i països. Un creixement més accelerat de la producció manufacturera, encapçalat per Alemanya, ha estat contrarestat per una desacceleració renovada en el sector serveis, vinculada amb un ressorgiment en les taxes d’infecció pel coronavirus. Amb aquest paràgraf contundent, l’esperat avenç dels directors de compres (PMI), que avança la situació de les empreses al setembre, resumeix clarament el fre que hi ha hagut en l’economia europea pel rebrot de la pandèmia.

De fet, es va fent evident l’aparició d’una economia a dues velocitats, tant internament, a cada país, com externament, entre els uns i els altres. La primera és ben clara. A la píndola d’ahir en feia esment, quan comentava que, al juliol, el volum de negoci de la indústria creixia millor que el dels serveis. I sembla que, amb el temps, aquest creixement es va consolidant. D’aquesta manera, segons els PMI, el creixement de la producció manufacturera a la zona euro es va accelerar al setembre fins a registrar la seva màxima velocitat des del febrer del 2018, impulsat per l’augment més marcat de les noves comandes arribades durant aquest període. No obstant això, el sector dels serveis, que ja gairebé s’havia paralitzat a l’agost, va registrar la contracció més gran de l’activitat des del maig passat, tot i que, això sí, el ritme de declivi va ser molt més feble que no pas el ritme observat durant el pitjor moment de la pandèmia.
I el segon, té molt a veure amb el pes dels serveis en el PIB de cada país. En aquest cas, pensem sobretot amb el turisme i l’hostaleria. Com més pesin, més despenjat es quedarà el país envers els més industrialitzats. Segons l’informe, Alemanya va continuar encapçalant la recuperació, amb un intens augment de la producció manufacturera, mentre a França es va observar el primer deteriorament de l’activitat total per primera vegada en quatre mesos, perquè l’activitat decreixent del sector serveis va contrarestar amb escreix el modest augment de la producció industrial. A la resta de la regió, l’activitat total va decréixer per segon mes consecutiu, després del breu retorn al creixement observat el juliol passat.

Ben mirat, la breu comparació entre grups de països sembla que diu que hi ha, per una banda, Alemanya, i per una altra, la resta. Caldrà esperar a començament d’octubre, quan hi hagi els informes complets per a confirmar-ho, però…

Us he de confessar que m’ha preocupat molt el darrer paràgraf de l’opinió que hi inclou l’economista en cap d’IHS Markit, el responsable de l’informe. Diu que és encoratjador observar una nova millora en les expectatives de les empreses per als dotze mesos vinents, però que aquest optimisme depèn massa sovint que es redueixin les taxes d’infecció, la qual cosa continua lluny de ser una garantia per als mesos que vénen. En conseqüència, la principal preocupació ara és si la debilitat de les dades de setembre s’intensificarà cap al quart trimestre, cosa que causaria una recaiguda cap a la recessió després d’un breu i frustrant repunt en el tercer trimestre.

Si la situació sanitària a Europa no millora aviat, doncs, potser tornarem a assistir a una rebaixa en les previsions de creixement per a enguany. Esperem, pel bé de tots, que no sigui així.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Sanitat aixeca les mesures especials de contenció del coronavirus a València
–South China Morning Post: Nova Zelanda identifica el seu primer cas de coronavirus, set mesos després de la infecció (en anglès)
–Le Figaro: Escola Central de Lió: més de dos-cents estudiants tenen la covid-19 (en francès)
–Stat: Les proves ràpides i de baix cost són essencials per a evitar una segona onada de la covid-19 (en anglès)
–Corriere della Sera: Coronavirus: 241 morts i 10.799 infeccions noves a Espanya en un dia. Què hi passa (en italià)
–The Straits Times: Tots els ulls posats en els viatges de la Setmana Daurada a la Xina després d’haver relaxat les normes de la covid-19 (en anglès)
El vaccí de Johnson & Johnson comença la fase 3 amb l’assaig més gran del món: seixanta mil voluntaris (en castellà)
–Politico: Com ha canviat la guia del coronavirus del Regne Unit (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El Mobile World Congress s’ajorna fins al juny per la covid-19
El director adjunt de l’Hospital de Cerdanya demana prudència i diu que la segona onada no té un origen clar
Madrid demanarà al govern espanyol suport de l’exèrcit per a fer complir les mesures
Laura Masvidal: ‘Estem pitjor que mai’
Ruben Wagensberg: ‘A Mòria els marquen un número al braç, com feien els nazis’
La Mercè 2020: les propostes en línia malgrat les entrades exhaurides


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor