Report diari sobre el coronavirus: la centralització de Sánchez s’esquerda i creixen les crítiques contra la seva gestió

  • VilaWeb us ofereix cada dia a les deu del vespre aquest report, que també podeu rebre al vostre correu electrònic

VilaWeb

Redacció

23.03.2020 - 21:55

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La gestió centralitzadora de Pedro Sánchez de la crisi del coronavirus 2019 és cada vegada més qüestionada. Fins avui, Pablo Casado havia moderat les crítiques contra el president espanyol i havia fet amb el seu govern, però ara ja s’ha obert a confinar territoris, tal com va demanar ahir el president de Múrcia, un dels barons del PP. Casado ho ha dit amb la boca petita, però és un canvi de to important. El president del PP pot acabar donant suport a les tesis dels presidents Torra i Armengol, que fa deu dies que van demanar el confinament de Catalunya –encara sense autoritzar– i de les Illes –concedit–, imprescindible per a reduir els contagis i les morts. La presència i les tasques dels militars als carrers, molt marcada pels espectacles protagonitzats als ports i aeroports en unes tasques de desinfecció ràpides i amb molta presència de mitjans de comunicació, també és qüestionada. Mentrestant, el ministre Ábalos ha anunciat restriccions en el trànsit aeri, sense decretar encara el tancament dels aeroports malgrat l’evidència, com mostra aquest impressionant gràfic interactiu, de la influència determinant dels avions en l’expansió global del virus.

Les crítiques contra la gestió de Sánchez no tan sols arriben del PP i des de l’independentisme. El president Puig no ha dubtat a criticar la centralització dels recursos sanitaris a Madrid i les mesures del govern espanyol, que considera ‘insuficients’, i ha enviat dos avions a la Xina –és previst que demà aterrin a València– perquè proveeixin els hospitals del País Valencià. Al gest de Puig, que contrasta amb l’actitud que manté el PSC, cal afegir la pressió que va exercir la presidenta Armengol pel confinament de les Illes. Al Principat, el Departament de Salut ha hagut d’aclarir una compra de material sanitari mitjançant l’empresa Basic Devices que va aturar-se per perill d’estafa. Tanmateix, finalment l’empresa ha aportat prou garanties i el govern ha mantingut el contracte signat la setmana passada.

Mentre la Xina ha afluixat el confinament marcial de Wuhan, Itàlia sembla haver arribat al pic de casos i morts. Els 6.557 casos registrats i 793 defuncions d’abans-d’ahir, van passar a 5.560 i 651 morts ahir i a 4.789 casos i 601 morts avui, una reducció de prop de 2.000 casos en tres dies. Les jornades vinents veurem si es consolida i la part pitjor ja ha passat. El descens d’Itàlia contrasta amb l’augment de l’estat espanyol, i la diferència ara és mínima: 4.789 casos Itàlia i 4.321 a l’estat espanyol. L’estat espanyol es prepara per al pic. La Generalitat de Catalunya assegura que ha doblat la capacitat de les UCI i ha començat a fer impressions de respiradors en 3-D, mentre que avui la Comunitat de Madrid ja es troba saturada, amb uns quants hospitals a punt del col·lapse i ha hagut d’habilitar el Palau de Gel de Madrid com a dipòsit de cossos. A més, l’exèrcit espanyol ha trobat avis morts en residències. A Andorra, s’ha aprovat una llei tramitada amb urgència per a regular els estats d’alarma i emergència, a més d’un conjunt de mesures econòmiques per a afrontar la crisi.

Les dades d’avui al país són preocupants. Al Principat els casos confirmats han fet un salt del 33%, amb 1.939 més i 94 mort. Al País Valencià hi ha hagut 25 morts aquestes últimes 24 hores, a més d’un a Catalunya Nord i un a les Illes. Al conjunt dels Països Catalans, s’han superat els deu mil casos confirmats (10.389) i hi ha 448 morts.

Mentrestant, a Marsella un grup dirigit pel professor Didier Raoult ha provat un tractament amb malalts de la Covid-19 per a mirar de guarir la malaltia. És un dels assaigs que han començat aquestes darreres setmanes, juntament amb la cursa per a descobrir el vaccí del coronavirus 2019. Per una altra banda, l’FMI ha advertit que la recessió econòmica de la crisi serà igual o pitjor que la del 2008.


L’editorial de Vicent Partal

La defensa de la sanitat pot ser la palanca per a canviar les nostres societats


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Ens fa més por l’economia que el virus’

Aquesta tarda hem sabut els principals resultats de la segona onada de l’enquesta Funcas sobre el Coronavirus, que recull l’opinió dels cinc primers dies feiners de l’estat d’alarma a Espanya. M’ha semblat interessant de comentar-los, encara que es refereixin a tot l’estat espanyol. És obvi que durant aquesta primera setmana, els ciutadans hem anat adaptant els comportaments i actituds respecte dels tres grans fronts de la crisi: el sanitari, l’econòmic i el social. Només em referiré a l’econòmic. Si teniu interès en tots, els podeu trobar a la web de Funcas.

Sense dubte, allò que m’ha sorprès més és que, fent servir la mateixa escala de mesura (de l’1 al 10) que per a esbrinar el grau de preocupació pel contagi, quan als entrevistats els demanen quant els preocupa la situació econòmica de l’estat espanyol, els resultats mostren una preocupació superior en el cas de l’economia (9,1 enfront de 8,9). A l’editorial d’avui, Vicent Partal es refereix a unes paraules d’ahir del president Torra: ‘És la vida o l’economia’. Vet aquí la clau de volta del problema a què s’enfronten avui els estats. I observeu que ni els ciutadans no ho tenen gaire clar…

Per una altra banda, l’impacte en l’ocupació és molt gran. Sobre aquest punt, a Funcas apliquen un sistema interessant. Calculen que el percentatge de desocupats que han declarat que no eren a l’atur abans de l’esclat de la crisi ha anat creixent a mesura que passaven els dies. Mireu. Dilluns passat, aquests nous desocupats representaven el 21% del total i divendres ja eren el 50%. El creixement de la desocupació és molt més ràpid que no el dels contagis…

Quant a la gent amb feina, només una cinquena part (22%) afirmava divendres passat ‘continuar treballant amb normalitat al seu lloc de feina habitual’. Gairebé un terç (32%) deia que teletreballava, percentatge que entre els universitaris arribava al 52%. I vet aquí un fet curiós. A començament de setmana, entorn d’un 10% deia que era a casa ocupat, però sense teletreballar i divendres pràcticament ningú no es trobava en aquesta situació, cosa que sembla apuntar que aquesta estranya circumstància s’ha resolt amb l’aplicació de noves condicions de treball. Malauradament, l’enquesta no n’esmenta cap. Finalment, els percentatges d’entrevistats que van afirmar ser objecte d’un ERTO (6%) o haver tancat el negoci (5%) també van anar augmentant durant la setmana… i continuaran creixent.

Cal agrair enquestes d’aquesta mena, per ajudar-nos a situar en el context en què ens movem aquests dies, d’enorme confusió… també en el terreny econòmic.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Llibreries obertes en temps de coronavirus
– BBC: Com les empreses es traslladen a oficines secretes enmig de la Covid-19 (en anglès)
– The Atlantic: La idea de Dinamarca que podria ajudar el món a evitar una Gran Depressió (en anglès)
– Clarín: Codogno, la zona zero d’Europa comença reviure (en castellà)
– Le Parisien: Cloroquina: com es faran els assaigs clínics (en francès)
– New York Times: La calor pot alentirel coronavirus, però no aturar-lo (en anglès)
– Le Figaro: Per a alguns, és millor estar confinat tot sol que no mal acompanyat (en francès)
– STAT: Què pot ensenyar Singapur als Estats Units sobre la resposta a la Covid-19 (en anglès)
– Wired: Com els fotoperiodistes documenten la crisi del coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

L’FMI avisa que la recessió pel coronavirus serà igual o pitjor que la de la crisi del 2008
Un impressionant gràfic interactiu explica el paper clau dels avions en la crisi del coronavirus
El govern assegura que ha doblat els llits d’UCI del Principat
Aprovada per unanimitat la llei andorrana dels estats d’alarma i d’emergència
Oriol Mitjà mostra que la taxa de reproducció del coronavirus ja baixa, però que no n’hi ha prou
Un tractament fet a Marsella crea esperances de guariment de la Covid-19 però també crítiques
Avui comença a Catalunya la producció de respiradors amb impressió 3-D
Set consells per a passar el confinament amb els fills
Fabra i Cotino, ingressats a l’UCI per la Covid-19
Carmen Calvo, ingressada per una infecció respiratòria, pendent de saber si té la Covid-19
La Xina afluixa el confinament marcial de Wuhan després de dos mesos
Madrid habilitarà el Palau de Gel com a dipòsit de cadàvers per al coronavirus
El coronavirus, a punt de fer descarrilar els Jocs Olímpics de Tòquio


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 372.698 casos confirmats i 16.314 morts. Del total de casos, 101.383 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:
—La Xina, amb 81.093 casos i 3.270 morts.
—Itàlia, amb 63.927 casos i 6.077 morts.
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 41.569 casos i 504 morts.
—L’estat espanyol, amb 33.089 casos i 2.207 morts.
—Alemanya, amb 29.056 casos i 118 morts.

A l’estat francès hi ha 19.856 casos i 860 morts.

Als Països Catalans hi ha 10.389 casos i 448 morts.

—Al Principat, 7.864 casos i 339 morts (1.939 casos i 94 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 1.901 casos i 94 morts (297 casos i 25 morts més que no ahir).
—A les Illes, 400 casos i 10 morts (69 casos i 1 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 93 casos i 5 morts (15 casos i 1 morts més que no ahir).
—A Andorra, 131 casos (19 casos més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor