23.07.2020 - 19:50
|
Actualització: 23.07.2020 - 19:58
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que el Principat era ‘en un moment crític‘ a efectes epidemiològics i que els dies vinents serien crucials per a evitar de repetir la situació de fa quatre mesos. ‘La pel·lícula de març i abril la coneixem, i no podem repetir-la’, ha avisat. Aquests darrers dies s’han atès als CAP 8.800 persones sospitoses de covid-19, un creixement d’un 300% en una setmana. Preocupen més els brots de Barcelona, l’Hospitalet i Cornellà de Llobregat que no pas els del Segrià i Figueres, on la situació es va estabilitzant. La taxa de positius per covid-19 a Catalunya és de 61 per cada 100.000 habitants i la tendència és creixent a tot arreu, amb un risc de rebrot que ‘es manté alt’. Argimon considera urgent de prendre noves mesures, i en aquest sentit ha insistit que continuen estudiant de restringir l’oci nocturn.
A partir d’avui, els serveis de policia local i els agents civils s’intensifiquen en sis barris de València, on ahir es va detectar, amb les anàlisis de les aigües residuals, que la incidència de la covid-19 creixia. El País Valencià ja ha registrat trenta-un brots aquestes darreres setmanes, vuit dels quals afecten més de deu persones. Els més nombrosos són el de Gandia, amb 84 positius, el de Castelló, amb 35, i el de Peníscola, amb 28. En tots tres casos, però, fa més de dos dies que no s’hi detecten contagis (tretze dies, en el cas de Castelló). Avui, a més, s’ha informat d’un brot de dinou persones a l‘Hospital de Manises. Per la seva banda, el president Ximo Puig ha anunciat que aprovaria deduccions fiscals per als 200.000 treballadors amb rendes més baixes afectats per ERTO i que siguin beneficiaris de la subvenció de la Generalitat.
Tot plegat el dia que el país ha celebrat un Sant Jordi d’estiu entre mesures de seguretat, després que arran de la pandèmia se suspengués la celebració del 23 d’abril. Les llibreries obren avui fins tard i ofereixen un 10% de descompte, i cada ciutat i cada poble sense restriccions pels rebrots ha determinat les parades i els espais que ocuparan al carrer.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 15.508.556 casos confirmats i 632.815 morts. Del total de casos, 9.439.714 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 4.129.405 casos i 146.665 morts;
–el Brasil, amb 2.242.394 casos i 83.036 morts;
–l’Índia, amb 1.286.314 casos i 30.635 morts;
–Rússia, amb 795.038 casos i 12.892 morts;
–Sud-àfrica, amb 394.948 casos i 5.940 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 317.246 casos i 28.429 morts.
*A l’estat francès hi ha 178.336 casos i 30.172 morts.
Als Països Catalans hi ha 110.467 casos, 61.646 altes i 14.454 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
–Al Principat, 86.891 casos, 40.590 altes i 12.661 morts (avui s’hi han afegit 1.949 casos, 128 altes i 9 mort);
–Al País Valencià, 19.934 casos, 17.886 altes i 1.477 morts (avui s’hi han afegit 86 casos nous de PCR i 61 altes);
–A les Illes, 2.438 casos, 2.079 altes i 230 morts (avui s’hi han afegit 5 casos i 7 altes);
–A Catalunya Nord, 315 casos, 281 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 889 casos, 803 altes i 52 morts (sense variació).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
La píndola de Jordi Goula: ‘Una quarta part dels autònoms encara no treballa’
La situació en què es troben els autònoms quatre mesos després de la declaració de l’estat d’alarma no és per a saltar d’alegria. Aquest matí, la Pimec ha presentat un estudi que analitza aquesta situació, i el president d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, ha alertat que el nivell d’activitat entre els autònoms encara era molt baix: un 24,5% continua sense activitat, i un 37% l’ha reduïda a menys de la meitat en relació amb el mateix període de l’any anterior. L’enquesta es va tancar el 26 de juny, és a dir, pràcticament un mes i mig després d’haver començat el procés de desconfinament i amb l’activitat en estat general de recuperació. Val a dir que les dades de l’enquesta surten una mica millor que l’anterior, que es va fer el 20 de maig.
Malgrat tot, veient l’evolució, em reafirmo en la idea que els autònoms, en el nostre mercat laboral, són la baula més feble del sistema. No tenen el paraigua protector dels assalariats i el tractament administratiu que reben és clarament discriminatori, la qual cosa es posa més en relleu en moments tan difícils com els que passem. És cert que aquests darrers temps han tingut algunes millores en l’exercici de la seva activitat, però encara tenen un camp immens per a millorar. Que a hores d’ara hi hagi una quarta part del col·lectiu sense treballar i una altra tercera part amb una activitat menor del 50% respecte al 2019, em sembla preocupant.
Pel que fa als problemes de tresoreria, l’informe posa de manifest que afecten tres de cada quatre autònoms, els quals s’enfronten a una forta caiguda de les vendes. Per això, Miquel Camps ha defensat una moratòria del pagament d’imposts (IVA i IRPF) fins que millori la situació derivada del coronavirus, a més de la condonació del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social. ‘L’administració pública ha de ser conscient que el col·lectiu necessita ajuts directes, com mesures que els aportin més liquiditat per a fer front a aquesta crisi sanitària, econòmica i social’, ha dit.
De fet, si fem memòria, recordarem que això es demana des del començament –sobretot la condonació de les cotitzacions–, però l’administració no n’ha fet cas i ha col·locat molta gent en una situació extrema. Tant és així que un 52,9% dels autònoms que disposa de treballadors ha considerat de fer un ajustament permanent de plantilla, mentre que un 28,7% assenyala que ha pensat en la possibilitat de tancar definitivament el seu negoci.
Per als mesos vinents, sempre segons l’enquesta, un 73,2% dels autònoms apunta que la demanda feble serà l’aspecte que dificultarà més la viabilitat del seu negoci, seguida del pagament d’imposts, cotitzacions, lloguers i subministraments. Un reguitzell de problemes que cadascú salva com pot. Amb aquestes previsions bullint al cap cada dia, no és estrany que la majoria qualifiqui la situació econòmica de ‘molt dolenta o dolenta’, tot i que la qualificació que apunten és relativament menys negativa, en comparació amb les anteriors enquestes. Un fet que és lògic, perquè malgrat els problemes el seu entorn comença a estar una mica millor, en termes d’activitat.
Per últim, l’enquesta pregunta sobre les mesures més ben valorades pel col·lectiu. I no és casual que siguin aquelles que van relacionades amb la reducció de la despesa i que comporten un pagament posterior més reduït i, per tant, un estalvi (bàsicament de subministraments bàsics com l’aigua, la llum i el gas). Un segon grup de mesures que valoren positivament són les relacionades amb els ajuts i moratòries de pagaments ja compromesos, sobretot les hipoteques i els lloguers.
Precisament avui, també la Cecot i l’Autcat han demanat al Ministeri d’Hisenda espanyol que els ajuts per la covid-19 rebuts per autònoms i treballadors estiguin exempts de tributació. Han fet el pas, perquè diuen que han detectat, entre les empreses i els autònoms associats, una preocupació creixent al voltant de la futura tributació dels ajuts que reben els autònoms i de les retribucions que reben els treballadors afectats pels ERTO.
‘Tal com és avui la normativa, tant els ajuts com les retribucions hauran de tributar en l’IRPF a declarar l’any vinent, situació que es planteja absolutament contradictòria, perquè no s’entén que es doni un ajut amb una mà i se’n tregui una part amb l’altra’, diu Enric Rius, president de l’Autcat i assessor fiscal de la Cecot. Afegeix que en el cas dels autònoms pot ser molt complicat, tenint en compte que els perceptors dels ajuts són persones que o bé han hagut de tancar els seus negocis o bé han vist reduïda la seva activitat en un 75%. ‘Si en aquesta situació, ja prou minvada econòmicament, a més han de pagar imposts pels ajuts, seria agreujar-la encara més.’ Es miri per on es miri, és un contrasentit. En realitat, n’és un més en aquest col·lectiu de treballadors, particularment castigat.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Mercè Martínez: ‘Quan van tornar a tancar els teatres, vaig demanar feina soldant plaques’
–Time: Dins de la recerca global per a traçar els orígens de la covid-19 i predir on anirà a continuació (en anglès)
–CNN: Xile vol que els gossos rastrejadors de la covid-19 ajudin a reobrir els espais públics (en anglès)
–Franceinfo: Coronavirus: veieu aquí els indicadors a seguir per supervisar una possible nova onada epidèmica (en francès)
–The Local: Com fer-se la prova del coronavirus als aeroports d’Alemanya (en anglès)
–South China Morning Post: Tercera onada d’Hong Kong: segons els experts, els casos de coronavirus podrien assolir el seu pic en dues setmanes (en anglès)
–Infobae: Danys col·laterals de la pandèmia: quants posen en perill la seva vida per ajornar tractaments i consultes? (en castellà)
– The Korea Times: L’economia sud-coreana pateix la pitjor contracció d’ençà de la crisi del 1998 (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Les llibreries s’aboquen al Sant Jordi d’estiu
– RECULL FOTOGRÀFIC: Un Sant Jordi diferent a final de juliol
–Puig anuncia deduccions fiscals per als afectats per ERTO
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)