Report diari sobre el coronavirus: una trentena de vols arriben del Regne Unit per la demora del govern espanyol a aplicar la prohibició

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
22.12.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern espanyol va anunciar ahir que prohibiria els vols provinents del Regne Unit, però l’anunci no s’ha acompanyat d’una restricció ràpida, i avui una trentena de vols provinents de les illes britàniques ha aterrat a l’estat espanyol. La Moncloa no ha aplicat la prohibició fins a les 18.00, i l’ha fixada fins el 5 de gener. També s’ha acordat l’entrada dels ciutadans andorrans, dels britànics amb residència a l’estat espanyol i dels ciutadans amb nacionalitat espanyola. Per la seva banda, i sorprenentment, la Comissió Europea ha recomanat que no es talli la connexió amb el Regne Unit.

A Catalunya, avui les dades sanitàries han millorat lleugerament. La fiscalia ha obert una investigació sobre la gestió de la residència de Tremp, on un brot de la covid-19 ha causat la mort de seixanta-un padrins. Ha ordenat als Mossos que recullin indicis sobre possibles delictes d’homicidi imprudent i contra la seguretat del treball. El govern ha donat més detalls sobre les eleccions del 14 de febrer, que es faran enmig de la pandèmia, i el president Quim Torra ha demanat a l’executiu que limiti les trobades familiars per Nadal a la “família més íntima” i que acabin a les deu del vespre. A l’Aran, el Consell General ha aprovat el pressupost per al 2021, uns comptes centrats en la recuperació econòmica i social.

A les Illes, la presidenta del govern, Francina Armengol, ha dit que, probablement, Mallorca es mantindria al nivell 4 –el de màxim risc i amb majors restriccions– per l’alta incidència del virus. Dilluns es revisarà la situació de cada illa. Formentera ha passat al nivell dos per l’augment de casos positius. A Andorra, el govern espera que abans de l’estiu tota la població estigui vaccinada. El cap de l’executiu, Xavier Espot, ha criticat la Generalitat de Catalunya per a impedir l’arribada de turistes i ha lamentat que la nova normativa no equipara totalment Andorra amb l’Alt Urgell.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 512.955 casos, 20.075 morts i hi ha 630 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 78.045.694 confirmats i 1.715.901 morts. Del total de casos, 54.856.475 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 18.503.777 casos i 327.327 morts;
–L’Índia, amb 10.097.581 i 146.438 morts;
–El Brasil, amb 7.284.166 casos i 187.685 morts;
–Rússia, amb 2.906.503 casos i 51.912 morts;
–L’estat francès, amb 2.479.151 casos i 60.900 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.829.903 casos i 49.520 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Un vaccí enèrgic i contrastat per a les pimes’

L’any 2011 es va estrenar el Centre de Reempresa de Catalunya, una iniciativa de la CECOT i d’Autoocupació que ha salvaguardat la continuïtat de més de 3.000 empreses catalanes, ha evitat la pèrdua de més de 8.000 llocs de feina i ha generat una inversió induïda de més de 134 milions d’euros. Reempresa té avui més de 150 tècnics a tot Catalunya, repartits en més de 80 punts d’atenció, i té signats més de 50 convenis de col·laboració amb la Generalitat, les diputacions, els ajuntaments, els consells comarcals, les escoles de negocis, els col·legis professionals, els gremis… “Aquest programa és un exemple d’èxit de col·laboració público-privada –deia fa poc Antoni Abad, president de la CECOT–. En el context de la crisi que vivim, calen iniciatives que donin valor a la transmissió empresarial i l’emprenedoria, també per als qui, per motius diversos, s’han trobat fora del mercat laboral.”

I què és Reempresa, en definitiva? Doncs és el mercat de compra-venda de petites i mitjanes empreses de Catalunya. És un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial: un mecanisme professional pel qual un reemprenedor  o més d’un accedeixen a la propietat d’una empresa d’uns altres, en funcionament, per fer-la créixer sense haver de passar per la fase de crear-la. En la majoria de pimes, i en totes les empreses personals, aquest procés implica que el reemprenedor n’assumeix les tasques de direcció i gestió. Són empreses destinades a desaparèixer, bé perquè els propietaris es jubilen i no tenen successió, bé per malaltia o per qualsevol altre motiu. És una iniciativa pionera a l’estat espanyol i entre els molts guardons internacionals que ha rebut es destaca el Premi Europeu de Promoció Empresarial 2017, que atorga la Comissió Europea.

Parlo amb un dels pares de la criatura, el secretari general de la CECOT, David Garrofé –l’altre es Albert Colomer, de la Fundació Autoocupació–, que em comenta que en aquests moments tenen 4.000 empreses en espera de cessió i 7.000 reemprenedors que cerquen una col·locació adient a les seves habilitats i coneixements. “Pot sorprendre que el 50% dels reemprenedors que compren siguin desocupats. Però cal entendre l’especificitat d’aquest mercat. El comprador pot capitalitzar la desocupació, per exemple, però la clau és que el qui cedeix el negoci li dóna tota mena de facilitats en el pagament, perquè els diners no són el seu objectiu. La seva prioritat és que no tanqui l’empresa”, em diu.

Amb el pas dels anys, han comprovat que aquest sistema de compra-venda té una supervivència molt més gran que no pas quan els emprenedors comencen de cap i de nou. “En els nous, més del 50% d’empreses moren abans de tres anys, mentre que en el nostre cas, al cap de tres anys, el 90% continua endavant”, comenta. El 2019 van salvar a Catalunya 630 empreses i aquest 2020 n’hauran salvades 320. Garrofé m’explica per què han baixat enguany. Em diu que durant el confinament hi ha hagut una contracció molt forta de l’activitat també en aquest camp. Les raons són, sobretot, aquestes: “Tot ha anat molt de pressa i moltes empreses han tancat sense temps d’arribar a nosaltres. A més, per la banda dels reemprenedors, hi ha pesat el fet que esperen més tranquil·litat en l’entorn per a entrar-hi.”

Diu que l’any entrant fàcilment poden doblar l’activitat, perquè durant l’any, que serà molt difícil, es voldran cedir moltes empreses. “Molts propietaris estaran cansats de lluitar i voldran plegar; per l’altra banda, molta gent voldrà treballar pel seu compte, bé perquè hagi perdut la feina, bé perquè està cansada del malestar que s’ha creat dins moltes empreses. El cas és que hi haurà més cedents i més reemprenedors disposats a agafar les regnes d’un negoci.” Vista així la previsió, la covid-19 ha actuat d’accelerador en el camp de les cessions d’empreses. Si el temps li dóna la raó, Reempresa pot convertir-se aquest any vinent en un dels instruments de política laboral activa més interessants a casa nostra. Pot ser el seu gran any, cosa que seria molt bona per a tot el teixit productiu del país.

No fa gaire, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en la signatura d’un conveni, va fer un bon resum de què implica aquest instrument: “Vivim un moment econòmic molt complex, vinculat a la crisi sanitària de la covid-19, en què té encara més sentit el projecte Reempresa. Tots continuarem treballant per aconseguir que no es morin les empreses i, a la vegada, donar oportunitats als qui no tenen feina.” I afegia: “Ens trobarem que hi ha gent que decideix d’abaixar la persiana, i si som capaços de trobar algú que n’agafi el relleu és molt millor per a tothom, perquè és molt més fàcil d’emprendre en un projecte viu i consolidat que no en un que s’ha de crear de zero.”

Jo també espero que el 2021, en què veurem moltes coses al mercat de les pimes –i no totes bones, precisament– el Centre de Reempresa continuarà essent una eina de primer ordre per a evitar que tanquin empreses. Crec que Garrofé explica molt bé la situació que probablement viuran un bon grapat de pimes l’any vinent i les motivacions personals que se’n derivaran. Tenir consolidat un lloc de confluència entre cedents i reemprenedors serà més necessari que mai. El temps ho dirà.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Joe Brew: “Ningú no vol ser el dolent de la pel·lícula que digui: ‘No vagis a ca l’avi’”
–The Straits Times: Taiwan informa del primer cas de la covid de transmissió local d’ençà del mes d’abril (en anglès)
–Le Figaro: Com els nostres veïns europeus planifiquen la campanya de vaccinació (en francès)
–Politico: Com el Green Deal de la UE ha sobreviscut a la pandèmia del coronavirus (en anglès)
–Corriere della Sera: Hi ha més morts a Itàlia en la segona onada que en la primera: ací el perquè (en italià)
–Time: Lliçons de la pandèmia de grip del 1918 sobre com celebrar les festes enmig de la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Lucy van Dorp: “Cal frenar la transmissió de la nova soca”
La fiscalia ordena d’investigar la gestió de la residència de Tremp per un possible delicte d’homicidi imprudent
La Comissió Europea recomana de suprimir les prohibicions de vols i trens amb el Regne Unit
Espot defensa que l’arribada de turistes catalans a Andorra és una demanda “legítima i justa”
Torra demana al govern de limitar les celebracions de Nadal a la “família més íntima” i acabar a les 22.00
Armengol creu que Mallorca es mantindrà al nivell 4 per la incidència a l’alça
Andorra espera haver vaccinat tota la població abans de l’estiu
Formentera passa al nivell dos d’alerta per l’augment de positius
El cant de la Sibil·la en temps de covid
Seat proposa un ERTO per la restricció del subministrament de components electrònics


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor