22.04.2021 - 20:50
|
Actualització: 22.04.2021 - 21:26
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
A Catalunya, el confinament comarcal deixarà d’estar en vigor dilluns vinent, pel cap baix durant una setmana, vist que Setmana Santa no ha causat pas un repunt de contagis i que la velocitat de propagació torna a situar-se sota el llindar de l’1, cosa que indica que l’epidèmia no s’expandeix. El govern manté el gruix de les restriccions, com ara les franges horàries de bars i restaurants i el confinament nocturn, però hi ha petits canvis. Els comerços podran obrir sense limitació de superfície i es podran reobrir els bars i restaurants dels centres comercials. Els alumnes de batxillerat i de cicles formatius de grau superior tornaran a les classes presencials cada dia. I els gimnasos i centres de culte podran omplir-se en un 50% de cabuda. Quant a les Illes, el confinament nocturn es retarda a partir de dilluns fins a les onze del vespre, els bars i restaurants podran servir a les terrasses en una nova franja de vuit del vespre a dos quarts d’onze, i s’eliminen els límits de nuclis de convivència en les reunions familiars o socials en espais exteriors. I quant al País Valencià, l’horari de l’hoteleria i del comerç s’amplia fins a les deu del vespre, les activitats culturals es podran fer amb una cabuda màxima del 75%, i les religioses, del 50%.
Brussel·les espera demà noves orientacions de l’Agència Europea de Medicaments sobre les segones dosis d’AstraZeneca i com s’ha d’administrar el vaccí segons l’edat i el gènere. Tot i que l’Agència ja ha dit que el vaccí era segur per a tothom, els estats europeus van decidir de limitar-ne l’ús arran dels casos remots i no significatius de trombosis que s’hi han associat. Aquí, de moment, s’administra solament a ciutadans entre seixanta anys i seixanta-nou. Mentrestant, avui s’han començat a administrar al Principat les primeres dosis del vaccí de Janssen, que també ha rebut l’aval de l’autoritat sanitària europea. Al País Valencià es començaran a administrar demà. De moment, s’ha destinat a ciutadans entre setanta anys i setanta-nou. Per altra banda, la setmana vinent es començaran a fer proves d’automostra en massa en aquelles zones del Principat on hi ha més incidència de la covid, com ara les demarcacions de Lleida, la Catalunya Central i Girona. Aquesta nova estratègia d’identificació i rastrejament del virus va enfocada als ciutadans menors de setanta anys.
Finalment, avui s’ha sabut que l’estat espanyol és l’estat de la Unió Europea més castigat per la pandèmia i la seva gestió. Acumula un dèficit de l’11%, i és el quart estat amb més deute. El BCE, mentrestant, ha decidit de mantenir els tipus d’interès en el 0% i de no fer canvis en el programa antipandèmia.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.049.342 casos, 30.192 morts i hi ha 626 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 145.013.580 casos confirmats i 3.078.507 morts. Del total de casos, 123.095.045 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 32.610.386 casos i 583.437 morts;
–L’Índia, amb 16.200.450 casos i 186.278 morts;
–El Brasil, amb 14.122.795 i 381.687 morts;
–L’estat francès, amb 5.374.288 casos i 101.881 morts;
–Rússia, amb 4.736.121 casos i 107.103 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.456.886 casos i 77.496 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “Torna a créixer la inversió en noves empreses”
Després d’un any de pandèmia, és ben interessant de veure les dades del moviment empresarial i com les ha afectades un any tan problemàtic com el 2020. Amb les dades del mes de març a la mà, cal recordar que l’any passat, a causa del confinament, l’activitat empresarial i registral es va reduir dràsticament el mes en què va començar l’estat d’alarma, amb repercussió directa en les xifres de creació de societats i la inversió corresponent.
Segons l’estudi sobre demografia empresarial corresponent al mes de març, fet per Informa D & B i presentat ahir, a l’estat espanyol la creació d’empreses creix, però la inversió no s’hi acaba d’enlairar. Les dades de constitucions de societats són positives, perquè superen la xifra de 10.000 per primera vegada d’ençà del mes de març del 2017. Una altra dada positiva és que el primer trimestre es van crear 26.994 empreses, gairebé un 10% més que no l’any passat. No obstant això, la inversió en el capital invertit –que s’acosta a 491 milions d’euros– és la més baixa de l’any i el primer trimestre és un 2,59% més baixa que l’any passat.
Andalusia, Catalunya i el País Valencià són les comunitats amb més creixement de constitucions el primer trimestre. I Madrid concentra el nombre més gran de noves societats, amb 5.937, seguit de Catalunya, amb 5.276. Els tres primers mesos de l’any els sectors amb més constitucions són els de comerç, construcció i activitats immobiliàries i serveis empresarials.
En el desglossament per comunitats que fa l’informe, habitualment el nombre més alt d’empreses i la inversió de capital més alta de l’estat espanyol va a parar a Madrid. Les raons ja les hem comentades ara i adés, però recordem que és decisiva la importància que té l’efecte capital, a més d’un cost fiscal (per a empreses i propietaris) més baix que a la resta de comunitats. Per això quan Madrid no encapçala alguna d’aquestes classificacions és notícia. I el mes de març ho ha estat, perquè si bé el nombre d’empreses creades ha estat superior a Madrid –2.568 enfront de 2.051– el capital invertit ha estat més alt a Catalunya. Han estat cent milions, enfront dels noranta de Madrid. Activitats immobiliàries, comerç i serveis empresarials són els sectors capdavanters.
Aquestes dades positives del mes de març a Catalunya en la creació d’empreses i en la inversió feta marquen un possible punt d’inflexió que cal afegir a un seguit d’aspectes que també han estat positius i que d’alguna manera han trencat la dinàmica tan negativa que s’hi havia instal·lat els dos primers mesos de l’any. Cal fer una mica de memòria i recordar que és precisament al març quan els treballadors afectats per ERTO baixen de 190.000 a 157.000, cosa que és un pas endavant significatiu en la situació del mercat laboral. Aquesta davallada, conjuntament amb la de la desocupació, mentre augmentaven les afiliacions a la Seguretat Social, indiquen que moltes empreses han sortit de l’ERTO positivament, és a dir, recuperant la plantilla sense acomiadaments.
El consum va mostrar també una certa millora: l’índex de Comertia va moderar considerablement el ritme de caiguda interanual de les vendes als establiments dels seus associats respecte de mesos anteriors, alhora que va créixer la despesa pagada amb targetes de crèdit del BBVA. Concretament, va augmentar d’un 56% interanual al març a causa de l’efecte base causat pel començament del període de confinament de fa un any. En comparació amb el març del 2019, per defugir una comparació esbiaixada, el creixement del consum amb targeta va ser positiu, en un 18%.
La pregunta que queda a l’aire amb totes aquestes dades és si la millora és conjuntural, referida a un sol mes, o, en canvi, pot fer pensar en un canvi de tendència, afavorit pels fets exògens que marquen el patró de l’activitat, com ara la incidència i la velocitat en la vaccinació. Sembla que les últimes notícies, amb la reincorporació dels de Janssen, fan pensar en una acceleració del ritme, cosa que reforçaria la impressió positiva que ens emportem de les dades del mes de març –amb vista al futur immediat– a mesura que les anem sabent.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Quins vaccins anticovid es desenvolupen al país?
–Euronews: Alemanya comprarà 30 milions de dosis del vaccí Sputnik V pendent de l’aprovació del regulador (en anglès)
–La Stampa: La protecció dels vaccins podria durar un any: l’EMA exclou una tercera dosi després de l’estiu (en italià)
–Politico: La UE prepara una demanda contra AstraZeneca per l’escassetat de vaccins (en anglès)
–L’Indépendant: El vaccí Sputnik V serà revisat per l’OMS i l’Agència Europea de Medicaments al maig (en francès)
–The Japan Times: Un membre del personal de la torxa olímpica de Tòquio, primer infectat de la covid de l’esdeveniment (en anglès)
–The Straits Times: On la covid-19 mata als joves: el Brasil mostra què pot passar als altres (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Catalunya recuperarà la mobilitat interior dilluns
–Les Illes Balears retarden el confinament nocturn i reobren la restauració per sopar
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Com funcionaran les proves periòdiques d’automostra en massa?
–La UE espera noves indicacions de l’EMA sobre les segones dosis d’AstraZeneca i l’ús per edats
–L’Índia s’enfonsa pel col·lapse sanitari i el descontrol de la pandèmia
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Puc sortir de la meva comarca? Quins documents necessito?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)