Report diari coronavirus: malestar creixent a Madrid per la divisió de classes i un nou servei de salut valencià

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

21.09.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La situació alarmant a Madrid no ha fet canviar els plans de Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, que han deixat passar tot el cap de setmana i han esperat fins avui per reunir-se. Només s’ha acordat de crear un grup mixt entre ambdues administracions per a coordinar la gestió de la pandèmia. Sánchez i Díaz Ayuso han comparegut amb una vintena de banderes espanyoles i madrilenyes, una imatge molt criticada a les xarxes. Divendres, el govern de la Comunitat de Madrid va prendre les primeres mesures, que impliquen restriccions de mobilitat per a més de 800.000 persones i que castiguen els barris populars de la capital espanyola i afavoreixen els barris de classe alta,  La indignació s’ha fet palesa a les xarxes, i ahir el malestar va esclatar al Teatre Reial abans d’una òpera perquè les mesures de seguretat eren diferents a la platea i al galliner.

A les Corts, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha obert el debat de política general amb un discurs en què ha proposat de crear un nou servei de salut, un organisme que ha de tenir la funció principal de reforçar l’atenció primària. Ha presentat un pla que preveu una inversió de 874 milions d’euros per a construir, ampliar i reformar centres, dins un pla de recuperació per al País Valencià amb una inversió de 21.134 milions en 410 projectes fins al 2027.

Al Principat, el govern ha recomanat de no anar a Madrid i el Departament de Salut ha d’afrontar la vaga dels metges residents, que protesten perquè no s’han entomat les seves vindicacions laborals, econòmiques i formatives. A Andorra, el govern ha anunciat noves restriccions per a aturar els rebrots, com ara limitaicons a les reunions familiars i en l’àmbit de la restauració.

Novament a Madrid, la tensió entre els fiscals del Tribunal Suprem espanyol ha esclatat. El tinent fiscal, Luis Navajas, ha revelat pressions de dos fiscals perquè no arxivés les denúncies contra membres del govern espanyol per la gestió de la pandèmia, i ha assenyalat els fiscals del judici contra el procés: Fidel Cadena, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno Javier Zaragoza. Ha dit que van ser dos i que estaven ‘contaminats ideològicament’, sense revelar-ne els noms.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 180.659 casos per PCR, 88.888 altes i 15.208 morts i hi ha 281 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 949 nous casos, 11 morts i 134 pacients a les UCI (en total, 130.605 casos per PCR, 40.948 altes i 13.244 morts);
País Valencià, avui hi ha 301 nous casos, 914 altes, 6 morts i 79 pacients a les UCI (en total, 34.413 casos per PCR, 35.905 altes i 1.584 morts);
Illes, avui hi ha 582 nous casos, 116 altes, 7 morts i 64 pacients a les UCI (en total,12.742 casos per PCR, 9.639 altes i 284 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total, 334 casos, 283 altes i 37 morts);
Andorra, avui hi ha 127 nous casos, 35 altes i 2 pacients a les UCI (en total, 1.681 casos, 1.164 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 31.347.738 confirmats i 966.607 morts. Del total de casos, 22.931.988 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.016.281 casos i 204.225 morts;
–L’Índia, amb 5.523.917 casos i 88.345 morts;
–El Brasil, amb 4.547.150 casos i 136.997 morts;
–Rússia, amb 1.109.595  casos i 19.489 morts;
–Perú, amb 768.895 casos i 31.146 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 659.334 casos i 30.495 morts.
*A l’estat francès hi ha 452.763 casos i 31.285 morts.


La píndola de Jordi Goula: En quines condicions resisteixen els autònoms?


Llegia aquest cap de setmana que als Estats Units la pandèmia ha fet explotar l’economia independent, és a dir, la no assalariada. Milions de treballadors nord-americans són autònoms per elecció, però molts també han hagut d’optar per aquest estil de vida més arriscat i no tan estable a causa de la turbulència econòmica motivada per la covid. Entre els autònoms, han crescut més de pressa dos segments de població. Per una banda, les parelles que han de fer mans i mànigues per combinar la cura dels fills i la feina i, per una altra, els joves de la generació Z (nascuts després del 1994), la meitat dels quals són autònoms.

Pensem que, ara com ara, als Estats Units hi ha 59 milions d’autònoms (poc més d’un terç de la força laboral) i, d’aquests, el 36% fa aquesta mena de feina a temps complet, en contrast amb el 28% que l’hi feia l’any passat. La pandèmia hi ha accelerat el procés previst de flexibilització del mercat laboral per afavorir l’adaptació de les empreses als canvis de conjuntura que impliquin caigudes de l’activitat i per evitar-ne el tancament.

Aquí la situació és molt diferent. El pes dels autònoms dins el total d’afiliats a la Seguretat Social (SS) és gairebé la meitat –a Catalunya, el 16,5%. I tot això que ha passat els mesos de la pandèmia també ha estat diferent. Si bé les estatístiques que tenim no ens permeten de filar tan prim, aquí no han pujat. Si fem un cop d’ull als afiliats a la SS del febrer a l’agost, veiem que pràcticament hi ha els mateixos –2.000 menys sobre una xifra que supera el mig milió.

Segons aquesta font, quantitativament, la crisi ha afectat menys els autònoms, perquè mantenen el nombre d’afiliats, mentre que el nombre d’assalariats entre el febrer i l’agost ha baixat de 118.000, un 4,7%. Ara, ni l’una xifra ni l’altra no detecten la realitat dels que estan sense feina de debò, perquè tots els que s’han acollit a un ERTO no han estat donats de baixa de la SS.

L’altra font que tenim a l’abast és l’enquesta de població activa (EPA), però també presenta dos inconvenients. Un, que no ‘regionalitza’ els autònoms i, dos, que és trimestral. Catalunya disposa tan sols de la xifra d’ocupats i la d’assalariats. L’evolució de la diferència entre totes dues ens pot donar una aproximació a la realitat fins al mes de juny, malgrat que en aquesta diferència no hi ha tan sols els autònoms, sinó també empresaris, ajuts familiars i membres de cooperatives.

Bé, tenint en compte això i que els autònoms són dominants en aquesta xifra diferencial (a l’estat espanyol representen el 70%), resultaria que a Catalunya, entre el març i el juny, haurien perdut la feina uns 20.000 autònoms, és a dir, un 3,7%, xifra que sembla que s’acosta més a la realitat que intuïm que no pas la de la SS. Pensem que la baixa d’assalariats al trimestre, segons l’EPA, ha estat del 7%.

D’això, en podem treure una conclusió clara. Els autònoms, malgrat ser el segment de treballadors amb menys ajuts i més desprotegit, és el que resisteix més bé la situació; això sí, moltes vegades voreja l’heroïcitat. Malauradament, les xifres que es poden aportar no parlen de les condicions que tenen ni quin nivell de resistència poden assolir.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Examen a la gestió de Ximo Puig
–The Guardian: Què és una ‘tos persistent’ i què he de fer si la tinc? (en anglès)
–Euronews: El Regne Unit podria tenir cinquanta mil casos al dia si es manté l’augment, adverteixen els principals assessors (en anglès)
–South China Morning Post: Per què els inversors afectats per la pandèmia haurien de ser optimistes sobre les perspectives econòmiques mundials (en anglès)
–Infobae: Com enviar un vaccí que s’ha de conservar a 80°C sota zero i altres obstacles (en castellà)
–The Straits Times: Myanmar confia la ciutat més poblada per la coivd-19 a causa d’un augment de casos abans de les eleccions (en anglès)
–Le Monde: Noves restriccions imposades a Lió i al departament del Roine (en francès)
–The Atlantic: La lliçó bàsica del debat sobre la relació entre el cor i la covid-19 (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern recomana no viatjar a Madrid
Puig vol crear un nou servei de salut valencià
Els metges residents lliuren batalla contra el Departament de Salut i comencen tres dies de vaga
Sánchez i Ayuso exhibeixen ‘unitat’ i acorden la creació d’una taula de coordinació per a afrontar la covid-19
El tinent fiscal del Suprem assenyala dos fiscals del judici contra el procés d’estar ‘contaminats ideològicament’
Andorra anuncia noves restriccions per a frenar la covid-19
Morera es reincorpora al debat de política general després del negatiu de la PCR d’un familiar


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor