Report diari sobre el coronavirus: Illa torna a improvisar i el món supera els dos milions de recuperats

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb

Redacció

21.05.2020 - 21:50
Actualització: 21.05.2020 - 21:59

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

‘Tenen raó’. Amb aquestes dues paraules, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha avançat avui que en la fase 2 del desconfinament deixaran d’aplicar-se les franges horàries. Illa responia a una petició del PNB a la comissió de salut del congrés espanyol, quan fa tres dies que territoris com Formentera ja han entrat en aquesta fase del desconfinament. Ha estat una nova improvisació del ministre del PSC en aquesta crisi sanitària de la Covid-19, en què constantment s’han fet anuncis, rectificacions i improvisacions a l’hora de prendre decisions, que han causat indignació, frustració i confusió entre la població. Dilluns, si ho autoritza el ministeri, accediran a la fase 2 Menorca, Mallorca, Eivissa i les regions sanitàries catalanes de les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i Aran i el Camp de Tarragona, juntament amb alguns departaments del País Valencià. Per una altra banda, el govern andorrà ha acordat de col·laborar amb l’ espanyol en el desconfinament.

D’ençà d’ahir a mitjanit encara porta cua la rectificació del PSOE en l’acord a què havia arribat amb Unides Podem i EH Bildu de derogar totalment la reforma laboral que va fer el PP el 2012. Aquest matí el vice-president segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha defensat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l’acord s’ha de complir. Arnaldo Otegi ha aprofitat l’oferiment de la pinça i adverteix al PSOE que ha de complir l’acord escrit i signat ahir mateix. ‘La paraula és un valor sagrat per nosaltres, i allò que es pacta es compleix’, ha dit. La CEOE, per una altra banda, ha marcat perfil i ha decidit de suspendre les relacions amb el govern espanyol. La votació d’ahir porta cua pel no de Compromís. Avui el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha negat que el no del seu soci creï tensió en el govern i ha tornat a insistir en la necessitat de distribuir el fons de recuperació de manera coherent.

En l’àmbit internacional la notícia del dia la trobem al Brasil. Avui s’ha sabut que és el tercer país del món més afectat per la pandèmia de la Covid-19, amb més de 294.000 casos registrats, si bé en el cas del personal d’infermeria és el més afectat segons dades del Consell Federal d’Infermeria (COFEN). Ahir es van superar els cinc milions d’infectats a tot el món i avui, com a dada optimista, s’han superat els dos milions de recuperats. A més, quant als efectes del coronavirus, un estudi ha constatat que hi ha més mortalitat entre els qui tenen un nivell sòcio-econòmic més baix.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 5.164.101 casos confirmats i 332.705 morts. Del total de casos, 2.059.735 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.604.843 casos i 95.656 morts.
—Rússia, amb 317.554 casos i 3.099 morts.
—Brasil, amb 296.033 casos i 19.148 morts.
—L’estat espanyol, amb 280.117 casos i 27.940 morts.
—Regne Unit, amb 250.908 casos i 36.042 morts.
—Itàlia, amb 228.006 casos i 32.486 morts.
—L’estat francès, amb 181.826 casos i 28.215 morts.


Als Països Catalans hi ha 81.403 casos, 49.587 altes i 13.369 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 63.259 casos, 36.579 altes i 11.723 morts (no hi haurà dades noves fins demà al matí)
—Al País Valencià, 15.047 casos, 10.523 altes i 1.340 morts (avui hi ha hagut 38 casos nous de PCR, 173 altes i 1 mort)
—A les Illes, 2.024 casos, 1.566 altes i 221 morts (avui hi ha hagut 6 casos, 29 altes i  cap mort)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 273 altes i 34 morts (no hi ha dades noves)
—A Andorra, 762 casos, 646 altes i 51 morts (avui hi ha hagut 7 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal:

Sánchez s’aclama a Houdini


La píndola de Jordi Goula: ‘I els qui perdin la feina, què?’

A la Cecot sembla que aquest matí s’han llevat contents. A primera hora passaven una nota en què celebraven que la UE hagués decidit de condicionar els fons europeus a l’aplicació de reformes estructurals en estats com ara l’espanyol. Anunciaven haver dirigit una carta a la presidenta de la Comissió Europea, perquè escolti i prengui en consideració les propostes i la participació dels agents econòmics i socials del país abans d’acordar un pla i activar les mesures que s’aprovin. ‘Han passat dècades en què les organitzacions empresarials i els agents socials hem anat elaborant moltíssimes propostes concretes per a impulsar reformes estructurals necessàries en benefici col·lectiu, i no han reeixit. Potser ara que hi ha un organisme europeu marcant l’agenda aconseguirem de desvincular les reformes que necessitem més enllà dels cicles polítics i es podran fer efectives’, deia el president, Antoni Abad.

Potser encara és massa aviat per a fer salts d’alegria, però la veritat és que les recomanacions que ahir feia la CE a Espanya semblen força encertades. Dic que encara és aviat, perquè el fons proposat per Merkel i Macron encara és a les beceroles i els països de sempre, Àustria, els Països Baixos, Suècia, Dinamarca i Finlàndia ja s’hi han oposat. No volen subvencionar de cap manera els països del sud. Tanmateix, alguns analistes asseguren que en les notes de rebuig hi han vist un to més suau que algunes altres vegades. Sigui com sigui, encara hi ha molt camí per recórrer, però un fons de recuperació amb 500.000 milions d’euros en subvencions més una xifra addicional de préstecs seria una bona solució per als països més afectats com ara l’estat espanyol i Itàlia.

És evident que hi hauria unes condicions en la transferència i és això que feia tan content Antoni Abad, perquè aquestes condicions –que no sabem encara– podrien anar pel camí d’empènyer les reformes estructurals que durant tants anys hem demanat. Podeu dir, amb raó, que Espanya, de les recomanacions de la CE, habitualment no en fa gaire cas, però aquesta vegada seria diferent. Si no en fa cas… no hi ha diners. I, pagant, sant Pere canta.

De moment, les recomanacions anaven per la via de fer despesa –per evitar l’error del 2012– i, dins la despesa, sobretot invertir en sanitat. Però també es fa ressò de més punts que ens són familiars. Un és garantir l’aplicació efectiva de mesures per a proporcionar liquiditat a pimes i autònoms, conjuntament amb més inversió pública i suport a la privada, amb referència especial a la transició verda i digital (recerca i innovació, energies netes, gestió de l’aigua i residus i transport sostenibles). Després, quan les condicions econòmiques ho permetin, diu Brussel·les, el govern espanyol hauria d’aplicar ‘polítiques destinades a aconseguir posicions fiscals prudents a mitjà termini i garantir la sostenibilitat del deute, alhora que millora la inversió’. I, en matèria d’ocupació, també suggereix al govern de Sánchez mesures per a preservar-la, fins i tot amb incentius efectius de contractació i desenvolupament d’habilitats.

Hi ha més recomanacions, però em voldria centrar en aquest punt. I ho dic perquè ahir el Banc d’Espanya publicava un article ben interessant, ‘Transferibilitat d’habilitats dels treballadors en els sectors potencialment afectats després de la Covid-19’ (penjat a la seva web), en què mostrava preocupació pels treballadors que quan s’acabin els ERTO es trobin sense feina. Per l’interès que té, en transcric el resum a continuació.

En aquest article s’analitzen les característiques dels treballadors potencialment més perjudicats per la crisi de la Covid-19 i les possibilitats d’ocupació en uns altres sectors productius. Els sectors relacionats amb el turisme, l’hoteleria, l’oci i el comerç, que s’han trobat particularment afectats per les mesures adoptades per limitar la incidència de la pandèmia, concentren un 19,6% del total de l’ocupació a l’estat espanyol. D’una altra banda, les branques relacionades amb la distribució, la logística i la informació i la comunicació –demanda que sembla menys afectada o fins i tot, en alguns casos, pot haver augmentat durant el període de confinament– abasten un 7,4% de l’ocupació total.

Entre els treballadors de les branques més afectades, la proporció de dones, de joves i de col·lectius amb menys formació, escassa experiència i contractes temporals és especialment elevada. L’anàlisi, a partir de les tasques que fa els treballadors dels diversos sectors, indica que la mobilitat potencial dels més perjudicats per la crisi és escassa, especialment en l’hoteleria i el comerç, en part a causa de la limitada intensitat d’ús en aquests sectors de les tasques associades a les tecnologies de la informació i les comunicacions, l’escriptura, la lectura i les habilitats numèriques.

No obstant això, els treballadors de branques relacionades amb el transport de mercaderies i activitats d’oci o recreatives podrien tenir més oportunitats de trobar una feina en algunes altres àrees. Aquests resultats fan pensar en la necessitat de donar suport a la formació en determinades habilitats dels potencials desocupats dels sectors més afectats per la pandèmia, per a poder-ne facilitar el trànsit cap a noves vacants.

Pràcticament ens diu les mateixes coses que la Comissió Europea en aquest punt. Vol dir que, mirant al futur immediat, hi ha una gran preocupació per la poca formació de molta gent que es pot trobar desemparada si les seves feines habituals tenen menys demanda. Vet aquí un problema que serà de molt mal resoldre. Per això, la CE emfasitza la necessitat d’una protecció contra la desocupació, especialment d’aquests treballadors i dels temporals. I, en conseqüència, també demana de millorar la cobertura i l’adequació dels esquemes d’ingressos mínims i mecanismes de suport a les famílies. Heus aquí el panorama que tenim davant…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Centenars de morts: les dades reals del coronavirus a Catalunya abans del confinament
– RTÉ: Estònia començar a provar el passaport d’immunitat per als llocs de feina (en anglès)
– Corriere della Sera: El coronavirus, a un metre de distància, no n’hi ha prou si s’alça vent (en italià)
– Global Times: Els casos de la Covid-19 del nord-est de la Xina tenen una incubació més llarga i presenten símptomes diferents que els de Wuhan (en anglès)
– France Inter: Covid-19: els experts no creuen que una segona onada sigui imminent (en francès)
– The Guardian: Un estudi mostra que només el 7,3% dels habitants d’Estocolm tenien anticossos a final d’abril (en anglès)
– La Repubblica: La investigació sobre la nit que la Covid-19 va prendre Itàlia (en italià)
– BBC: Els animals salvatges en risc durant el confinament (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Illa diu ara que les franges horàries desapareixen a la fase 2
El coronavirus causa més infeccions i més mortalitat en persones amb un nivell sòcio-econòmic més baix
Puig nega ‘tensió’ en el Botànic després de la negativa de Compromís a la pròrroga de l’alarma
El govern andorrà col·laborarà amb l’espanyol durant la gestió del desconfinament
Bargalló ofereix de reduir el nombre d’alumnes de 3 a 6 anys per classe a la fase 2, després de les crítiques
El Parlament de Catalunya investigarà la gestió en les residències per a gent gran
Atraca al Port de Barcelona un vaixell amb uns quatre-cents tripulants en quarantena per coronavirus
Lledoners amplia les sortides de Jordi Sànchez per treballar i fer voluntariat en aplicació de l’article 100.2
Quan podré visitar un familiar d’un altra regió sanitària?
Iglesias diu que l’acord signat amb el PSOE i Bildu per a la derogació ‘íntegra’ de la reforma laboral s’ha de complir
Otegi adverteix el PSOE que ha de complir l’acord per a derogar tota la reforma laboral
La CEOE suspèn les relacions amb el govern espanyol per l’acord amb Bildu i Foment el considera alarmant
El personal d’infermeria encomanat per la Covid-19 al Brasil representa el 40% del total mundial
– Convoquen concentracions cada dimarts ‘pels drets i les llibertats’ respectant les precaucions sanitàries
La delegació del govern espanyol a Madrid permet la manifestació de Vox dissabte
Julià Blanco: ‘Encara que siguis positiu en un test serològic, és possible que no estiguis protegit’
Suso de Toro: ‘Això de Madrid és impossible’
Per què la polèmica de la tornada a l’escola només ha esclatat al Principat?
Com encaren la tornada a l’escola a la resta de la Unió Europea?
És obligatori portar màscara per fer esport?


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor