21.01.2022 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha pronosticat que les quarantenes desapareixeran a la primavera. En una entrevista a Rac1, ha explicat que tan sols haurà de romandre a casa qui tingui símptomes de la covid. També ha dit que al març Salut començaria a comptar els positius de manera diferent, amb la intenció de basar la gestió de la covid en un sistema de vigilància reforçada. En aquest sentit, pretenen de recollir mostres que abastin entre 300.000 i 500.000 persones en diferents punts per estimar la incidència del virus.
Per la seva banda, el govern de les Illes ha activat una nova web per a agilitzar els tràmits sobre la covid-19. En una compareixença de premsa, la directora assistencial del Servei de Salut, Eugènia Carandell, ha dit que el portal permetrà de demanar hora per a fer una prova diagnòstica i fins i tot tramitar la baixa laboral en el cas de ser positiu. L’usuari rebrà tots els consells de salut i podrà enviar un missatge a tots els possibles contactes estrets perquè també demanin hora per a fer-se la prova.
A Andorra, el confinament dels contactes estrets de positius s’ha reduït a quatre dies, segons que ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ho ha argumentat per la situació sanitària i l’impacte de l’òmicron. A partir de dilluns, les persones que siguin contacte d’un positiu, que no tinguin símptomes i que estiguin vaccinades del tot hauran de romandre en vigilància passiva durant quaranta-vuit hores i, seguidament, fer-se una prova d’antígens. Si el resultat és positiu, hauran de seguir el protocol específic per a casos positius. Si el resultat és negatiu, es farà vigilància passiva durant set dies d’ençà del darrer contacte. En canvi, els contactes d’un positiu que no estiguin vaccinats i no presentin símptomes hauran de mantenir el confinament de quaranta-vuit hores i fer-se una prova. Si el resultat és positiu, hauran de seguir el protocol específic en aquests casos. Amb un resultat negatiu, caldrà mantenir l’aïllament i fer-se una prova el quart dia.
A l’estat francès, el Consell Constitucional ha ratificat els punts del passaport covid, que exclou la possibilitat d’accedir a espais restringits per les mesures anti-covid als qui no estan vaccinats, encara que tinguin una prova diagnòstica negativa. La mesura s’aplicarà als més grans de setze anys, edat que s’ha establert perquè cadascú decideixi si es vol vaccinar o no. El Consell també ha validat una de les mesures més qüestionades, que els treballadors d’establiments com ara restaurants o cafeteries puguin verificar la identitat dels clients si tenen dubtes sobre l’autenticitat de la documentació.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 3.083.021 casos i actualment hi ha 802 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 343.963.409 casos confirmats i 5.595.689 morts segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 70.544.862 casos i 883.903 morts;
–L’Índia, amb 38.566.027 casos i 488.422 morts;
–El Brasil, amb 23.588.921 casos i 622.251 morts;
–Regne Unit, amb 15.613.283 casos i 153.202 morts.
–L’estat francès, amb 15.600.647 casos i 128.114 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 8.834.363 casos i 91.599 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Euronews: “Òmicron sigil·losa”: la subvariant BA.2 és una variant més transmissible i ens hem de preocupar? (en anglès)
–The Guardian: Dos terços dels passatgers del primer vol cap a Kiribati, estat lliure de covid, van ser diagnosticats amb el virus (en anglès)
–Infobae: Científics francesos avancen en un vaccí nasal universal contra la covid (en castellà)
–South China Morning Post: Les empreses xineses aproven de fabricar les píndoles covid-19 de Merck per als països pobres (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
–On i quan cal mostrar el passaport covid?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)