Report diari sobre el coronavirus: el toc de queda pren força i ja hi ha confinaments a Gal·les i Irlanda

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

20.10.2020 - 19:50
Actualització: 20.10.2020 - 19:52

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha confirmat que el govern estudiaria amb totes les comunitats autònomes la fórmula del toc de queda per a evitar la propagació del coronavirus. Amb tot, ha dit que aquesta mesura requeriria la declaració d’estat d’alarma als territoris afectats. ‘Pot adoptar-se a tot el territori o només en una part’, ha dit. També n’ha parlat el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, que alhora ha alertat que l’ocupació de les UCI a Catalunya ja és del 80%. Avui al Principat hi ha hagut 51 morts.

Al País Valencià la situació tampoc no és bona i avui ha estat el dia en què s’hi han registrat més contagis d’ençà que començà la pandèmia: 1.318. Tots els indicadors empitjoren: també augmenten els ingressos als hospitals, l’ocupació de les UCI i el nombre de contagis actius.

En l’àmbit internacional, hi ha dos països que ja han decidit de confinar la població per frenar l’avenç de la segona onada de l’epidèmia. El primer ha estat Gal·les, on entrarà en vigor divendres. Per una altra banda, a la República d’Irlanda s’ha apujat el nivell d’alerta a 5 i s’han endurit durant cinc setmanes les restriccions socials; és un confinament semblant al dels primers mesos, però amb excepcions, per exemple, a les escoles, que es mantindran obertes.

La festa il·legal al terrat del col·legi Galileo Galilei de València, que va originar un brot de cent seixanta-vuit casos de la covid-19, tindrà sancions per a directius, treballadors, convocants i alumnes, segons que ha anunciat avui la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. Les multes podran arribar a trenta mil euros.

Avui el govern de Catalunya ha aprovat una dotació de quaranta milions d’euros adreçada a autònoms i a empreses petites, mitjanes i micro dels sectors de bars i restaurants i d’estètica i bellesa. Tot plegat es fa per pal·liar les pèrdues econòmiques arran del tancament d’establiments d’ençà de divendres. Així mateix, el govern ha obert la porta a ampliar els ajuts segons les necessitats. L’import màxim concedit a cada beneficiari serà de 1.500 euros.

Amb motiu de l’allau d’informació sobre el coronavirus, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) alerta de l’àmplia difusió que té a internet el discurs negacionista sobre la covid-19, malgrat les mesures de control establertes per les plataformes d’intercanvi de vídeos i per les xarxes socials. El consell ha aprovat un informe en què analitza 35 vídeos de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter en què els autors publiquen discursos negacionistes sobre el virus, i els ha fets arribar a les plataformes.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 250.472 casos per PCR, 109.221 altes i 15.842 morts i hi ha 410 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 2.855 nous casos, 51 morts i 239 pacients a les UCI (en total, 179.162 casos per PCR, 40.948 altes i 13.670 morts);
País Valencià, avui hi ha 1.318 nous casos, 595 altes, 5 morts i 113 pacients a les UCI (en total, 51.013 casos per PCR, 52.349 altes i 1.731 morts);
Illes, avui hi ha 121 nous casos, 130 altes, 5 morts i 39 pacients a les UCI (en total,16.313 casos per PCR, 13.368 altes i 339 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 10 pacients a les UCI (en total, 361 casos, 283 altes i 42 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 9 pacients a les UCI (en total, 3.623 casos, 2.273 altes i 62 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 40.884.899 confirmats i 1.126.467 morts. Del total de casos, 30.490.641 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.473.899 casos i 225.570 morts;
–L’Índia, amb 7.645.618 casos i 115.886 morts;
–El Brasil, amb 5.255.277 casos i 154.327 morts;
–Rússia, amb 1.431.635 casos i 24.635 morts;
-Estat espanyol, amb 1.029.668 casos i 34.210 morts.

*A l’estat francès hi ha 910.277 casos i 33.623 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Carrers més buits i caiguda de vendes al comerç’

Les principals ciutats de l’estat espanyol encadenen set mesos de descensos de trànsit de vianants als carrers comercials. L’estabilitat de les dades aquests últims tres mesos sembla mostrar una nova realitat: molta menys gent als carrers i una davallada forta d’entrades a les botigues i establiments comercials en general. Al 5% dels establiments de l’estat espanyol hi ha hagut una baixada de visites del 80%; al 16% la davallada ha estat del 60%; i el 42% han perdut un 40% de compradors. Són dades que avui s’han publicat a l’informe de trànsit de vianants, de la consultora tecnològica catalana TC Group Solutions.

Segons l’estudi, a les ciutats de l’estat espanyol, Barcelona i Madrid són en posicions mitjanes, amb caigudes del -38% i -45%, respectivament. València, amb un -31% de trànsit, és la segona ciutat amb una pèrdua menor, però molt lluny de la menys perjudicada, que és Bilbao (-20%). Val a dir que els percentatges són calculats sobre el mateix període de l’any anterior, en aquest cas, el mes de setembre.

I quant a la ciutat de Barcelona, analitzant tres vies comercials cabdals, s’observa que el passeig de Gràcia és el carrer que ha tingut una pèrdua de visitants més gran: d’un 52%; seguida de la rambla Catalunya, amb un 40%. L’avinguda Diagonal, en canvi, és la que s’ha comportat millor: tan sols ha perdut 2 visitants de cada 10. ‘Crec que la ciutat de Barcelona depèn molt del turisme, per això la Diagonal no en surt tan castigada com el passeig de Gràcia. A la Diagonal hi ha molt trànsit de gent que hi té la feina, l’oficina… A les zones comercials la caiguda és més forta’, em diu Sònia Lamela, directora de màrqueting de TC Group. I m’explica també que Barcelona al maig i al juny es va recuperar a la mateixa velocitat que les altres ciutats, però a l’estiu és quan la recuperació es va frenar, cosa que no passat en ciutats del nord de la península, per exemple, on ha continuat.

Em sembla interessant, però vull veure’n la constatació dels establiments. Per una banda, les vendes als establiments adherits a Comertia continuen en negatiu al setembre, principalment per l’afectació del descens del turisme en el sector comerç i restauració, i pel descens de trànsit de vianants, en general, als principals carrers comercials del centre de Barcelona. En aquesta situació, en un 40% d’empreses han crescut les vendes respecte de l’any passat, en un 58% han baixat i un 2% les ha mantingudes. En canvi, les vendes en línia continuen augmentant a la majoria de sectors de Comertia. En concret, els sectors de moda (94,5%), alimentació (85%) i llar (40%) és on més han crescut.

Parlo també amb Joan Carles Calbet, president de RetailCat, i m’ho confirma. En destaca dos aspectes que em semblen interessants des que va acabar l’estat d’alarma. El primer és que no hi ha tanta gent pel carrer, però en canvi, la taxa de conversió (el nombre de persones que compren sobre les que entren a la botiga) ha augmentat. ‘Les dades són molt millors que abans, vol dir que la gent no surt tant a passejar i més a comprar. Això ho comprovem aquests dies amb els bars tancats, en què la taxa fins i tot augmenta.’ I el segon punt que destaca és que el tiquet mitjà ha augmentat, sobretot en l’alimentació, és a dir, la gent quan va a comprar carrega més. De totes maneres, la millora de la taxa de conversió no compensa, ni de bon tros, la caiguda de les vendes.

Està molt preocupat per la manera com van les coses i la sensació d’improvisació que sembla haver-hi. ‘La sorpresa del tancament dels bars ha estat molt grossa. Només fa quinze dies, a Madrid encara deien si inclourien el comerç i la restauració en els nous ERTO i ara ho tornen a tancar. És un mal afegit’, diu. El fet és que, veient la tendència d’aquests dies de les dades per la banda sanitària, no m’estranya que el pessimisme continuï molt present en el sector del comerç, que d’aquí a quatre dies haurà d’encarar les festes, és a dir, les setmanes clau de l’any per a molts establiments.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Robert Güerri: ‘El 80% de l’UCI de l’Hospital del Mar és ocupat per pacients amb covid’
–Stat: ‘En un punt de ruptura’: el nou augment de casos de la covid-19 torna a crear dificultats als estats i als hospitals (en anglès)
–Le Figaro: Un virus que assalta el món (en francès)
–The Atlantic: Les notícies que realment importen sobre el vaccí (en anglès)
–Infobae: Més de 16.000 proves de la covid, menys de 30 positius: què va fer Nova York per reobrir les escoles amb tanta seguretat? (en castellà)
–Aljazeera: El Regne Unit comença avui proves ràpides de la covid-19 a l’aeroport de Heathrow (en anglès)
–Vox: La nova onada de la covid-19 a Europa, explicada (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Covid-19: com ha evolucionat i a quina edat s’han produït les morts
Gal·les, primer país europeu que torna a confinar-se
Itàlia distribuirà vora tres milions de dosis del vaccí contra la covid a començament de desembre
El govern espanyol estudia d’aplicar el toc de queda
Salut veu el toc de queda com una possible solució a Catalunya: ‘Se n’ha de veure l’impacte real’
La Comunitat de Madrid no veu amb mals ulls un toc de queda, però el voldria a tot l’estat espanyol
El CAC alerta sobre l’àmplia difusió del discurs negacionista de la covid-19 a internet


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor