20.11.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El Departament de Salut ha presentat una nova estratègia per a aplicar durant la reobertura. La consellera, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han explicat que començarien a fer-se proves multitudinàries, novament, a diverses ciutats per a detectar el virus, que hi hauria equips d’automostres a les farmàcies i que es contractarien mig miler més de rastrejadors. Pel que fa a la reobertura que comença dilluns, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha dit que la mobilitat comarcal podria reobrir-se abans no preveu el pla que va presentar ahir el govern, el cap de setmana anterior al pont de desembre. Per la seva banda, el director general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que l’objectiu era evitar una tercera onada, ha defensat les mesures que s’havien pres fins ara i ha afegit que el pas als següents trams de la reobertura podria ser asimètric segons les dades epidemiològiques.
El govern d’Andorra vol recuperar la mobilitat amb el sud abans del 21 de desembre. És el dia que es preveu l’aixecament del confinament perimetral de Catalunya, però el cap de l’executiu andorrà, Xavier Espot, creu que obrir la frontera és una “decisió transcendental” i creu que una bona fórmula seria l’assimilació dels andorrans als residents de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, tal com va fer-se en el desconfinament de la primavera. L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el govern andorrà i el català treballen per cercar la fórmula que permeti de recuperar la mobilitat. A més, el govern andorrà demanarà un resultat negatiu de PCR als turistes que passin més de tres nits al Principat, però aquesta mesura no afectarà els ciutadans de la resta del país.
La fiscalia ha obert una investigació a Rodalia per la manca de mesures de seguretat contra la covid-19. La denúncia s’adreça a Renfe, Adif, la Generalitat de Catalunya i els ministeris responsables del govern espanyol. El col·lectiu Xnet va denunciar que era impossible de mantenir la distància de seguretat en les hores punta als trens, i que no s’havia fet res per a minimitzar els riscs.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 417.503 casos, 18.157 morts i hi ha 908 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 57.553,093 confirmats i 1.370.879 morts. Del total de casos, 39.939.891 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 12.112.125 casos i 258.829 morts;
–L’Índia, amb 9.021.020 casos i 132.310 morts;
–El Brasil, amb 5.987.219 casos i 168.218 morts;
–L’estat francès, amb 2.086.288 casos i 47.127 morts;
–Rússia, amb 2.039.926 casos i 35.311 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.574.063 casos i 42.291 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Per què he de demanar un crèdit per a pagar imposts?’
Per a centenars de milers d’autònoms i petits negocis que van ajornar els imposts al maig i que encara no els han retornat, avui acabava el termini per a liquidar els deutes de les autoliquidacions trimestrals que el govern va permetre d’ajornar arran del coronavirus, durant sis mesos, quatre dels quals sense interessos. A més de la declaració trimestral de l’IVA, els qui facturessin menys de 600.000 euros anuals podien ajornar alguns imposts del primer trimestre del 2020, com les retencions i ingressos a compte dels models de retencions trimestrals a treballadors o empresaris; d’arrendament o subarrendament d’immobles i també els pagaments fraccionats de l’IRPF i els pagaments a compte de l’Impost de Societats.
Aquesta mesura va ser ben rebuda i va servir per a dotar de liquiditat els treballadors per compte propi en els moments més crítics. No obstant això, i encara que molts són lluny de recuperar-se, aquests ajuts han acabat i els autònoms han de començar a afrontar les seves obligacions. No acabo d’entendre com és que el govern espanyol no ha allargat la moratòria per a tota aquesta gent. Falten ajuts, veiem que els problemes de la pandèmia s’han allargat més del que es pensava, que als països veïns tot són facilitats, que molts establiments i autònoms no han pogut treballar encara a un ritme acceptable –i fer caixa– per imperatiu legal… i Hisenda no flexibilitza les mesures i actua com si no passés res. No ho entenc.
I ara, què? Doncs els afectats hauran hagut de decidir entre demanar un crèdit per a pagar a Hisenda o afrontar els problemes de la morositat fiscal.
Cap de les dues solucions no és fàcil. Si demanem al banc un crèdit amb l’aval de l’ICO –avals allargats fins al març del 2021–, l’entitat veurà l’aval com una cosa més i, fonamentalment, ens aplicarà el ràting que toqui a la situació en què tinguem el balanç. I, probablement, amb uns ingressos mínims i l’endeutament contret mesos enrere, no serà el millor possible. Això vol dir que el banc ens demanarà més garanties personals, a més de la de l’ICO, i no sempre estarem en condicions d’aportar-les. Per tant, ens el poden denegar, amb la qual cosa ens trobarem en la situació de no poder pagar a Hisenda. Em consta que molts autònoms i petits empresaris han optat per prioritzar els pagaments al personal i als proveïdors, amb la idea de veure què diu després Hisenda.
Què passa amb aquesta gent? A què s’enfronten? Ho demano a Enric Rius, assessor fiscal de la Cecot. Em diu que, per a Hisenda, entren en situació de constrenyiment. D’entrada, tenen un recàrrec del 20% sobre el deute fiscal, que ja porta un augment de dos mesos (fins ara) d’interessos al 3,75% sobre la xifra inicial. El pas següent serà la notificació del deute. El temps que tardi a tramitar-se dependrà de la voluntat política de fer-ho, em diu Rius, perquè les dades estan informatitzades. Si tampoc no paguem quan arribi el requeriment, llavors començarà el procés d’embargament, primer dels comptes bancaris i, en cas que no hi hagi prou diners, es pot anar als clients. És a dir, que en lloc de pagar-nos a nosaltres el que ens deuen pels productes venuts o serveis prestats, ho faran directament a Hisenda. Aquest procés, això sí, acostuma a ser més lent.
En aquests moments de trasbals que vivim, em sembla un desori i una manera gratuïta de fer créixer l’angoixa d’unes persones que no és que no vulguin pagar, sinó que no els deixen treballar per generar prou ingressos per a pagar. Enric Rius em comenta que tot indica que el govern espanyol, amb els ERTO i els avals de l’ICO, creu que ja ha fet prou i que no cal anar més enllà. Talment sembla que les autoritats oblidin que l’ICO fa només un paper secundari de mediació i que qui dóna els crèdits és el banc, segons els seus paràmetres de concessió, que no han canviat aquests temps. I sembla que oblidi que en el moment d’anar a demanar una ampliació del crèdit al banc per a pagar els imposts, l’autònom o la pime hagin esgotat el límit de risc que el banc els atorga.
No sé quants bars, restaurants, discoteques, gent de l’audiovisual per a concerts, agències de viatges, transportistes, per esmentar-ne uns quants dels més afectats pels tancaments de la pandèmia, hauran pogut fer front al pagament que se’ls obligava a fer avui. Però cal deixar constància que la inflexibilitat d’Hisenda és una barbaritat en aquests moments excepcionals. Si aquest és el tarannà general del govern espanyol, temo que no ens en sortirem gaire bé, de la crisi actual, encara que en les seves continuades declaracions diguin que el més important ara és salvar empreses. No ho demostren i ho pagarem tots plegats.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Miquel Puig: “Amb els fons UE hem de fer un salt tecnològic”
–BBC: Pfizer sol·licita l’autorització als EUA del seu vaccí contra la covid (en anglès)
–Le Figaro: Aïllar els malalts als hotels és la solució per a trencar les transmissions? (en francès)
–The Guardian: La Xina ha donat un vaccí experimental a gairebé un milió de persones (en anglès)
–Deutsche Welle: Després de la pandèmia del coronavirus, ve la de l’endeutament (en castellà)
–The Straits Times: Puc infectar-me de la covid-19 per haver tocat una superfície contaminada? (en anglès)
–CNN: Europa ha evitat un col·lapse per la covid: això és el que podem aprendre adels EUA (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–La nova estratègia de Salut: proves multitudinàries, equips d’automostres en farmàcies i 500 rastrejadors més
–Andorra vol recuperar la mobilitat amb el sud abans del 21 de desembre
–Requisen més de 3.300 proves ràpides de covid-19 destinades a la venda il·legal
–La fiscalia investigarà Rodalia de Catalunya per la manca de mesures de seguretat contra la covid
–Ramentol: “No tot Catalunya passarà necessàriament de fase alhora”
–Budó obre la porta a la mobilitat comarcal de cap de setmana abans del pont del desembre
–Andorra demanarà una PCR negativa als turistes que pernoctin més de tres nits
–Pfizer demana una autorització d’emergència del seu vaccí als Estats Units
–L’OMS desaconsella l’ús del remdesivir per tractar pacients de la covid-19
–El perillós estancament de la pandèmia al País Valencià
–Sobreviuran les sales de concerts? “Allò que ens mata és la incertesa”
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
– Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
– Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)