Report diari sobre el coronavirus: Cop de porta al lleure nocturn a Catalunya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

02.09.2021 - 19:50
Actualització: 02.09.2021 - 20:02

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’Agència Europea dels Medicaments (EMA) ha conclòs que no hi ha una “necessitat urgent” d’administrar una tercera dosi del vaccí contra la covid a la població general, segons que diu el report tècnic del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Sí que consideren, en canvi, que s’hauria de tenir en compte per a la població amb un sistema immunitari feble. Segons l’EMA, els estudis sobre l’efectivitat dels vaccins autoritzats mostren que protegeixen prou el pacient per evitar que tingui una covid greu o fins i tot que el mati.

Per una altra banda, l’EMA diu que un terç dels adults de la Unió Europea encara no s’ha vaccinat del tot. “La prioritat ha de ser vaccinar tothom que encara no ha completat el cicle recomanat, insisteix. Demana de distingir aquestes consideracions sobre la població general de les de la població immunodeprimida. Alguns estudis assenyalen que un vaccí addicional de reforç pot millorar la resposta contra el virus en pacients amb un sistema immunitari feble, com ara els receptors d’òrgans. També creuen que cal sospesar d’administrar una tercera dosi com a mesura de precaució a gent gran i fràgil, sobretot els de les residències.

Al Principat, avui el TSJC ha mantingut tancat el lleure nocturn, tal com volia el govern. El tribunal ha desestimat d’aquesta manera el recurs de la patronal de locals de lleure nocturn, FECASARM. La setmana passada, el TSJC va demanar a la Generalitat de raonar els motius per a mantenir el tancament. Aquests darrers dies, tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han justificat la necessitat de tenir-lo tancat dient que calia evitar contagis i abordar el començament del curs mantenint la baixada que va començar fa setmanes.

Al País Valencià, per la seva banda, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, s’ha compromès amb la coordinadora de l’hostaleria i el lleure del País Valencià (CEOH) a traslladar les seves propostes en la reunió interdepartamental del dilluns vinent, en què s’ha de decidir la desescalada. Ho han acordat en la reunió que han mantingut aquesta tarda la consellera amb la patronal per a debatre el calendari de reobertura dels locals de lleure i espectacles, segons que han informat fonts del CEOH.

Han destacat el to positiu i cordial de la reunió, tot i que han dit que preferien de mantenir la prudència i cautela davant les propostes de la conselleria de Sanitat: “Tenint en compte que la deriva d’aquests darrers mesos no permet de traslladar cap missatge d’acord o marge de confiança sobre les seves actuacions, donada la gestió deficient de la crisi de la covid en relació amb els locals de lleure i espectacles del País Valencià.”

Avui també ha estat notícia que un jutjat contenciós de Barcelona, el número 6, ha revertit el sentit de les mesures cautelaríssimes amb relació al tractament amb ozonoteràpia, que divendres passat havia autoritzat per la via d’urgència. La jutgessa titular “discrepa respectuosament” de la decisió que va prendre la substituta i considera que manquen els supòsits necessaris per a la mesura cautelar.

Després d’haver rebut l’informe mèdic forense el 31 d’agost i el de la fiscalia el primer de setembre, la magistrada conclou: “No hi ha evidència científica en l’actualitat que el tractament en qüestió pugui aportar beneficis per la curació del pacient.” Per això demana que es continuï el tractament farmacològic establert.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.545.172 casos i 32.568 morts, i actualment hi ha 522 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “Menys desocupats que abans de la pandèmia!”

El mes d’agost s’acaba amb 391.128 desocupats registrats a les oficines de Treball a Catalunya, una xifra per sota del llindar dels 400.000 per primera vegada d’ençà del febrer del 2020 i que millora la del mes anterior a l’esclat de la pandèmia en uns 4.000 treballadors. Crec que aquesta recuperació és la gran notícia del dia. Però cal tenir en compte que no hi són inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè no són considerats estatísticament desocupats. Respecte del mes anterior, hi ha hagut un descens de 17.186 persones (-4,2%), en un mes en què la tònica habitual és de creixement de la desocupació registrada.

Aquest migdia, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha dit: “És una dada singular, que té a veure amb la temporada turística moderada d’enguany, marcada pel turisme de proximitat, que ha condicionat que les contractacions s’hagin fet en el darrer tram de la temporada.” I ha afegit: “Tot indica que tornem a la dinàmica pre-pandèmia i a poc a poc es va reduint la bossa de desocupats originada a partir del febrer del 2020, però en continuem tenint 3.000 més que no l’agost del 2019, sense tenir en compte els que són en ERTO.”

Però penso que, malgrat tot, s’ha fet un pas important. L’exemple més clar el tenim en la comparació amb les dades de tot l’estat espanyol. En aquest mes, la xifra de desocupats registrats ascendia a 3.333.915. Per tant, encara hi ha 88.000 desocupats més que abans del començament de la crisi sanitària. Al marge, és clar, que no es comptin els 277.000 afectats per ERTO, que, com aquí, tenen un final incert. Penso que cal valorar positivament el pas fet per Catalunya.

El Foment del Treball també valora positivament el descens important de la desocupació durant el mes d’agost, mantenint la tendència de recuperació progressiva d’aquests darrers mesos, si bé, segons apunta: “S’ha de considerar que hi ha hagut un descens notable de la població activa, especialment a Catalunya, cosa que es reflecteix en què hagin baixat les xifres de desocupació i d’ocupació simultàniament.” En aquest punt, hem de considerar que les xifres d’afiliacions a la Seguretat Social en aquest mes concret poden tenir una importància relativa, atès que hi ha moviments que es fan cada any que tenen un pes molt important. Per exemple, les dades reals a Catalunya apunten a una baixada de 50.027 afiliacions durant l’agost, un mes en què habitualment acostuma a disminuir. No tenim dades detallades de Catalunya, però a tot l’estat espanyol la davallada anual a l’educació no compensa els creixements a l’hostaleria i el comerç. Amb dades desestacionalitzades, sí, però com que no les tenim a Catalunya, prefereixo deixar aquest punt per a més endavant.

Continuant amb la desocupació a Catalunya, hi ha un seguit d’aspectes que em semblen nous i que cal destacar. El primer és que, dels 17.000 desocupats menys de l’agost, resulta que n’hi ha més d’estrangers que no pas de l’estat espanyol. Aproximadament 9.000 i 8.000, respectivament. Això crec que apunta al fet que les feines que s’han creat a l’agost han estat al turisme, i de poca qualitat.

Un altre aspecte que em sembla interessant de destacar és que, després dels serveis, on més ha baixat la xifra de desocupats és a l’apartat “sense feina anterior”, que implica el 22% de la davallada. Penso que l’explicació pot ser la mateixa que en el cas anterior, i remarco, això sí, que em sembla un punt positiu perquè aquest apartat de gent que vol treballar per primera vegada havia crescut aquests darrers mesos.

Molt lligat a aquest punt, hi ha un fet que em preocupa d’ençà de fa molt de temps. És que, comparant la situació del mercat laboral amb la del febrer del 2020, a l’agost ha desaparegut de la desocupació sobretot la gent jove, fins a 24 anys, molt probablement amb una feina escadussera, però, al capdavall, amb feina. Han estat uns 9.000, mentre que els que tenen de 25 anys a 44 han baixat en 6.000. En canvi, en els més grans de 45 anys, la desocupació ha crescut d’11.000. Per tant, sembla que continuem amb el càstig a la gent més gran. Som en l’any de la recuperació i no sembla que la baixada de la desocupació vagi amb ells. Compte, perquè aquí hi ha un perill imminent!

Finalment, destacar que els afectats per ERTO han baixat a l’agost d’una xifra aproximada de 10.000, i que encara n’hi ha 53.600. Si la distribució és semblant a la de l’estat espanyol –no hi ha dades de Catalunya–, la major part correspon a l’hostaleria i restauració, seguit del comerç, agències de viatges i activitats recreatives. Val a dir que Catalunya representa l’1,5% d’afiliacions i el 19,4% del total d’afectats a tot l’estat espanyol. Quant a les empreses amb treballadors en aquesta situació, han baixat a l’agost de 1.400, i encara n’hi ha 16.400, que representen un 18,5% de tot l’estat espanyol.

Jo diria, per acabar, que hem passat l’agost amb un aprovat alt i manca esperar al setembre per tenir unes dades més d’acord amb la realitat de la situació, en què el turisme ja haurà dit definitivament la seva…


A tot el món, les darreres xifres són de 219.621.970 casos confirmats i 4.550.307 morts. Del total de casos, 196.405.045 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 40.343.530 casos i 660.063 morts;
–L’Índia, amb 32.901.414 casos i 439.890 morts;
–El Brasil, amb 20.804.215 casos i 581.228 morts;
–Rússia, amb 6.956.318 casos i 184.812 morts.
–Regne Unit, amb 6.862.904 casos i 132.920 morts.

–L’estat francès, amb 6.783.329 casos i 114.577 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.871.444 casos i 84.640 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor