02.07.2021 - 19:50
|
Actualització: 02.07.2021 - 21:52
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Avui Catalunya ha registrat 5.179 casos nous i el País Valencià 1.271. Són xifres altes que fa dies que es mantenen i que situen els dos territoris al capdavant del repunt de contagis de tot Europa. Ho diu el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC, en anglès), que actualitza setmanalment el mapa de seguiment de la incidència de la covid. Catalunya i el País Valencià formen part de les zones de risc alt conjuntament amb Xipre, Andalusia, el País Basc i l’Aragó. Portugal, tot i que no té els pitjors indicadors, ha dictat un confinament nocturn de les principals ciutats del país com Lisboa, O Porto o Braga. Els seus habitants tindran prohibit de circular pel carrer a partir d’avui entre les onze de la nit i les cinc de la matinada.
Malgrat la situació, el govern de Catalunya manté en gran part les mesures contra la covid vigents fins ara. El comitè del PROCICAT ha aprovat una nova resolució que entrarà en vigor dilluns i durarà fins al 12 de juliol. Introdueix el canvi d’obligatorietat a recomanació del teletreball, una mesura que mai no s’havia pogut aplicar per manca de competències.
A les Illes, la situació no és gaire millor. Avui s’han tornat a registrar tres-cents positius i la tendència és a l’alça. Especialment a Menorca, on la incidència acumulada dels darrers catorze dies s’ha disparat de 185 positius a 283 per cada cent mil habitants. Salut farà un cribratge poblacional a Ciutadella per a frenar la pandèmia.
Des de dimecres, a Catalunya i a les Illes s’ha accelerat la vaccinació tot ampliant la franja d’edat fins a setze anys. El País Valencià encara no ho ha fet i tampoc no ha anunciat cap data. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit avui que l’objectiu és que a final d’agost tothom que pugui estigui vaccinat i, com a mínim, els més grans de divuit anys. Per a aconseguir-ho, ha dit que intenten d’accelerar el calendari de vaccinació.
Catorze estudiants confinats a l’Hotel Palma Bellver pel brot de coronavirus de Mallorca i que han abandonat l’illa en el “vaixell bombolla” del govern, han sortit positius després d’haver arribat al port de València. Cent divuit joves van marxar ahir de les Illes després que un jutge anul·lés el confinament dels joves que tinguessin una PCR negativa. Ara, gairebé un de cada deu ha sortit positiu.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.144.042 casos i 31.027 morts, i actualment hi ha 154 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 183.593.402 casos confirmats i 3.974.318 morts. Del total de casos, 168.034.598 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.561.470 casos i 620.648 morts;
–L’Índia, amb 30.465.185 casos i 400.434 morts;
–El Brasil, amb 18.622.304 i 520.189 morts;
–L’estat francès, amb 5.777.965 casos i 111.111 morts;
–Rússia, amb 5.561.360 casos i 136.565 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.833.868 casos i 80.911 morts.
La píndola de Jordi Goula: Els Països Catalans registren el 60% dels nous afiliats estatals del juny
Ha estat un mes de juny rodó, també en el mercat laboral, i val la pena ressenyar que els Països Catalans encapçalen el rànquing de creixement de l’afiliació a la Seguretat Social: sis nous afiliats de cada deu han estat contractats al país, aquest juny. Destaca, sobretot, el salt que han fet les Illes, amb 67.000 treballadors, seguides de Catalunya, amb 50.000, i del País Valencià, amb més de 19.000. Són dades que han fet públiques aquest matí el Ministeri de Treball espanyol i el de Seguretat Social.
Hem de tenir en compte que ha estat un mes especial, però com recorda la consultora Randstad, “el juny és un mes estacionalment propici per a observar un bon comportament dels registres d’ocupació, de manera que a priori s’esperaven augments importants de l’afiliació i el descens de l’atur; i les dades publicades han confirmat les expectatives”. Certament, l’afiliació ha registrat el creixement més gran en aquest mes de la sèrie històrica. Els ERTO s’han reduït en 23.000 persones durant el mes de juny, tot i que encara n’hi ha 89.000 d’afectades. L’atur registrat, per la seva banda, ha experimentat la reducció més gran en aquest mes de tota la sèrie històrica. I, finalment, la contractació ha crescut de manera intensa en termes interanuals.
Segons l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, el mes de juny sempre ha registrat creixements intermensuals de l’afiliació, des del començament de la sèrie històrica disponible (l’any 2004) i, enguany, presenta l’increment més intens i més voluminós en un mes de juny de tota la sèrie, impulsat per l’inici de la temporada turística d’estiu i la millora de la situació pandèmica. Al juny, a Catalunya, s’han comptabilitzat, de mitjana, 3.485.405 afiliacions a la Seguretat Social. Aquesta xifra representa un augment de l’1,5% respecte del mes anterior, amb 49.977 afiliacions més.
La mateixa font explica que el juny és un mes en què la desocupació registrada sol disminuir, coincidint amb el començament de la temporada turística d’estiu. Des de l’any 1996 (començament de la sèrie històrica disponible) només ha augmentat el 2004 (+0,2%), el 2007 (+0,3%), el 2008 (+2,0%), en plena crisi financera, i el 2020 (+0,4%), al començament d’una temporada turística marcada per les restriccions sanitàries per a fer front a la pandèmia de la covid-19.
A Catalunya es comptabilitzen 445.862 aturats registrats a les oficines de Treball al final del mes de juny, xifra que representa una caiguda del 7,5% respecte del mes anterior, amb 35.955 desocupats menys. Per sectors, l’agricultura mostra la caiguda més intensa (-10,5%), seguida pels serveis (-7,7%), les persones sense una ocupació anterior (-7,4%) i la construcció (-7,2%). En darrer lloc, es troba la indústria, amb una reducció més moderada (-5,4%). Per demarcacions, la de Girona és on més ha disminuït la desocupació (-11,1%), seguida de la de Lleida (-9,1%), la de Tarragona (-8,7%) i la de Barcelona (-6,7%). Una altra vegada, el turisme marca la pauta.
És interessant destacar el que ha dit aquest migdia la directora de l’Àrea de Treball de la PIMEC, Sílvia Miró, qui ha mostrat preocupació per l’increment en la durada mitjana de l’estada a l’atur, que al juny “es tradueix en tretze mesos, més del doble que fa un any i el valor més alt dels darrers deu anys”. A més, ha explicat que la desocupació de llarga durada afecta el 63,2% dels desocupats, s’incrementa a mesura que augmenta l’edat i és inversament proporcional al nivell formatiu. Per això, ha destacat “la importància del nivell de formació com a indicador favorable envers l’ocupació”.
Per tancar el cercle, cal parlar dels ERTO, que són els que expliquen més bé l’evolució de la situació laboral. Cal recordar que, a Catalunya, l’abril de l’any passat van arribar al màxim, amb 722.000 afectats, i de llavors ençà han caigut un 89%, fins als 89.000 actuals. I des del pic que hi va haver el febrer d’enguany, han baixat a la meitat. No hi ha dades de Catalunya sobre els sectors en què es mantenen els ERTO, però cal pensar que no deuen ser gaire diferents dels de l’estat, on el 43% continuen en l’hoteleria i la restauració. Segons Foment del Treball, tot i l’evolució i la tendència positiva d’aquests darrers mesos, encara som lluny de la situació d’abans de la crisi. “A més, els ERTO distorsionen les xifres reals d’afiliats i aturats”, afegeix.
En definitiva, el mes de juny ha estat bo des del punt de vista laboral. Baixar l’atur, augmentar els afiliats i baixar els afectats pels ERTO configura un panorama encoratjador. El risc evident que tenim ara mateix és la pandèmia, que sembla que vol tornar a distorsionar-ho tot amb la variant delta de la covid, com ha advertit l’OMS. Esperem que aquesta vegada ho aturem a temps. Altrament, la tendència positiva d’aquests darrers mesos desapareixeria i seria tornar a començar. El cost seria excessiu!
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: L’atenció primària s’ha tornat a col·lapsar: “No podem més”
–Politico: En quin punt es troba la campanya de vaccinació a la Unió Europea a final del segon trimestre (en anglès)
–Infobae: La immunitat global és en perill perquè els estats pobres tenen pocs vaccins (en castellà)
–Euronews: Portugal reintrodueix el confinament nocturn a causa de la propagació de la variant delta (en anglès)
–Franceinfo: El govern prepara una llei sobre la vaccinació obligatòria dels cuidadors (en francès)
–The Straits Times: Austràlia reduirà les arribades internacionals un 50% per aturar el creixement de la covid-19 (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Catorze estudiants del brot de Palma surten positius en arribar a València
–Les cues llargues per a les proves d’antígens al festival Vida van deixar-ne fora alguns assistents
–Puig diu que es mirarà d’accelerar la vaccinació perquè els més grans de divuit anys estiguin vaccinats a final d’agost
–Salut, disposada a permetre que es facin proves d’antígens a la porta de la discoteca
–[MAPA] Els Països Catalans, al capdavant del repunt de contagis a Europa
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
–Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)