Report diari sobre el coronavirus: un Nadal de deu persones i primer vaccí del coronavirus aprovat

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

02.12.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Fa mesos semblava poc probable i avui ja ha estat notícia. L’Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA) del Regne Unit ha aprovat la distribució del primer vaccí contra el coronavirus, en aquest cas, el de la farmacèutica nord-americana Pfizer i la biotecnològica alemanya BioNTech. D’aquesta manera, l’illa britànica es converteix en el primer estat del món a distribuir l’antídot entre la seva població (Rússia a banda, que a l’estiu ja va aprovar el seu vaccí al marge dels procediments habituals). Ho farà d’avui en vuit, el dimecres dia 9, un mes abans que no pas la Unió Europea.

Una Unió Europea que ha reaccionat contrariada a l’anunci del govern de Boris Johnson. L’Agència Europea del Medicament, que depèn de la unió econòmica, ha defensat que el seu examen del vaccí era “el més apropiat” per a decidir sobre el seu ús. Ha recordat que el permís britànic s’emetia sota la “responsabilitat” de l’estat en qüestió i que, en tot cas, seria “una distribució d’un medicament sense llicència”. “Aquestes aprovacions temporals d’emergència difereixen de les autoritzacions comercials condicionals pel que fa al nivell d’evidència presentada i els controls aplicats”, ha dit l’EMA.

A Catalunya el govern ha anunciat un pla específic per a Nadal amb excepcions al pla de reobertura general. Segons que ha dit, es permetran les reunions fins a deu persones i es flexibilitzarà l’horari del confinament nocturn. La nit de Nadal i la nit de Cap d’Any el confinament nocturn començarà a la 1.30 i la nit de Reis, a les 23.00. La resta de dies, es mantindrà de 22.00 a 6.00.

A la tarda el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha explicat els acords de la reunió del Consell Interterritorial de Salut sobre les festes de Nadal, els quals no topen amb el pla de la Generalitat de Catalunya. Entre el 23 de desembre i el 6 de gener no es podrà entrar ni sortir de les autonomies; es limiten a deu persones els àpats, nens inclosos; i les nits del 25 de desembre i del primer de gener, el confinament nocturn començarà a la 01.30. En la reunió del Consell Interterritorial de Salut el Departament de Salut s’ha abstingut perquè segons ha dit, no se sent “interpel·lat” perquè “el lloc de decisió sobre aquestes qüestions és el Procicat i el govern de Catalunya”.

Ara el Principat es troba en la fase 1 i la setmana vinent hauria de passar a la 2, però ara per ara no és clar que això passi, tal com es visibilitza en alguns pronunciaments polítics. Si ens agafem a les dades, els indicadors principals que condicionen els canvis de fase són la velocitat de propagació del virus –ha d’estar per sota de 0,9– i la xifra d’ingressos als hospitals, que han de disminuir d’una setmana per l’altra.

Ara mateix, cinc dies abans del 7 de desembre, la Rt és a punt d’arribar al topall màxim (0,89). De fet, la velocitat de propagació no havia estat tan alta des del 7 de novembre. Pel que fa als ingressos, als hospitals catalans hi ha 1.674 pacients amb la covid-19, i, tot i que darrerament ha tingut unes quantes fluctuacions, hi ha 156 ingressats menys que no pas dimarts passat.

Un dels temors dels catalans que viuen a l’estranger i volen tornar a casa és haver d’obtenir una PCR que no tingui una antiguitat de més de 72 hores. Aquesta exigència de l’estat l’ha desaconsellada avui el Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties i l’Agència Europea per a la Seguretat Aèria. Consideren que la mobilitat dins la Unió Europea ara mateix no representa cap “risc afegit significatiu”, atès que hi ha una transmissió “generalitzada” de la covid-19 a gairebé tots els estats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 449.304 casos, 19.003 morts i hi ha 798 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 64.526.022 confirmats i 1.493.487 morts. Del total de casos, 44.736.632 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 14.150.813 casos i 277.691 morts;
–L’Índia, amb 9.531.109 i 138.627 morts;
–El Brasil, amb 6.396.754 casos i 173.299 morts;
–Rússia, amb 2.347.401 casos i 41.053 morts;
–L’estat francès, amb 2.230.571 casos i 53.506 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.682.533 casos i 45.784 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Els ERTO continuen tapant la desocupació real’

Les dades més esperades del mercat laboral de l’estat espanyol les han presentades l’Institut d’Estatística (INE) i el Ministeri de Seguretat Social aquest matí, com és habitual cada mes. Quant a Catalunya, les xifres que s’han donat expliquen poc què passa realment, perquè l’entorn és molt més mogut que no expressen. Ens diuen, per exemple, que la desocupació ha pujat de 189 persones el mes de novembre, mentre que a la Seguretat Social el nombre d’afiliats ha augmentat, també, de 3.353, unes xifres molt baixes, com si el novembre hagués estat una bassa d’oli. I, malauradament no ho ha estat.

En trobarem la raó en els ERTO que moltes empreses han obert i que, com sabeu, no alteren ni la desocupació –els afectats no es consideren desocupats– ni la Seguretat Social, perquè fins que no es tanca l’expedient i els treballadors no són acomiadats no apareixen a les llistes de desocupats; i si se’ls queda l’empresa es mantenen dins la xifra dels afiliats. Però aquest mes hi ha hagut un embolic d’estatístiques fort. Bé, l’embolic hi va ser el mes d’octubre, però no van dir res. Si la web del ministeri avui encara diu que el mes d’octubre hi havia 599.000 afectats per ERTO a tot l’estat espanyol, la nota de premsa del mateix ministeri, després de donar la xifra de 746.000 del novembre, diu que n’hi ha uns 18.000 més, però la diferència que surt, segons la web, és de 147.000. Què ha passat? De qui hem de fer cabal?

Vejam, a final de novembre 746.000 treballadors eren afectats per ERTO a tot l’estat espanyol. D’aquests, uns 420.000 corresponen als nous ERTO que van entrar en vigor el 1r d’octubre i gairebé 330.000 vénen dels prorrogats de la legislació anterior. Per tant, al novembre el nombre de treballadors en aquesta situació va augmentar de més de 145.000. L’embolic ve del fet que molts d’aquests treballadors ja eren inclosos en ERTO abans del 1r d’octubre, tot i que les empreses han hagut de tornar a demanar l’expedient i han fet la tramitació com a nova. I aquí hi ha un primer problema d’ordre pràctic per als administrats i per als administradors. Nous tràmits per a l’empresa i per al treballador, que es troba amb les oficines dels serveis d’ocupació encara saturades.

Tornant a l’estatística, tot fa pensar que les xifres oficials ballen perquè les de l’octubre no estaven bé. Dos fets em fan arribar a aquesta conclusió. Per una banda, la baixada de la xifra dels treballadors en ERTO de l’octubre era massa forta, tenint en compte què havia passat durant el mes; i, per una altra, la nota de premsa d’avui tan sols compara les xifres del novembre amb les del setembre, com si les de l’octubre no existissin. Sospitós, no? Probablement, l’allau d’expedients i la manca de gent van fer que les dades es pengessin com si fossin bones a l’octubre, per bé que sabien que no ho eren, perquè no havien acabat de tenir en compte tots els expedients. El fet estrany és que avui, passat un mes, i quan ja tenen les dades correctes de l’octubre, no ho hagin arreglat i facin la “trampa” de no parlar-ne, de l’octubre.

Bé, aclarit aquest punt, val a dir que a Catalunya és on hi ha més afectats pels ERTO del setembre ençà. Són aproximadament uns 50.000 més, i a tot l’estat no arriben a 20.000. Això vol dir que el comportament de cada comunitat ha estat molt diferent en tots dos sentits. És normal que Catalunya hagi obert més ERTO en aquests dos mesos pel confinament dels bars i restaurants, mesura que no s’ha pres en alguns altres indrets de l’estat espanyol. De fet, en aquests dos mesos els afectats per ERTO, per exemple, baixen de 38.000 a les Illes i de 18.000 a Madrid. D’un ERTO, hi insisteixo, se’n surt o tornant a treballar a l’empresa o amb acomiadament. En el cas de les Illes sembla que la baixada és deguda al segon cas, perquè en aquests dos mesos les baixes a la Seguretat Social s’han enfilat a gairebé 80.000.

En definitiva, el creixement dels ERTO a Catalunya –unes 6.000 societats entre el setembre i el novembre– significa un punt d’esperança per a poder salvar moltes empreses, que ara són ja unes 39.000 en aquesta situació, però també allarga el període d’angoixa de molta gent que continua pendent del seu futur, lligat a la pandèmia i a les mesures restrictives que decideixi la Generalitat. Així doncs, el novembre ha estat un mes poc adient per a l’anàlisi, ateses les errades que es pressuposen a les estatístiques i que aquest desembre suposadament ja s’hauran arreglat. Poca cosa més a dir sobre el mercat laboral català, d’acord amb aquestes dades, llevat que no hi ha més remei que fer com els anglesos: “wait and see”…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Puc anar-me’n pel pont de la Puríssima? Quines restriccions hi haurà?
–Vox: La pandèmia fa que la gent sigui més generosa o més egoista? (en anglès)
–Infobae: El començament del final de la pandèmia? Què significa l’aprovació històrica del vaccí de Pfizer (en castellà)
–The Korea Times: Com la covid-19 ha remodelat les escoles de Corea del Sud (en anglès)
–Franceinfo: Vaccins contra la covid: com s’avaluen els possibles efectes secundaris? (en francès)
–South China Morning Post: Les oficines buides per la covid podrien ajudar a solucionar la manca d’habitatge a l’Àsia? (en anglès)
–France 24: Hongria mira cap a l’est per trobar vaccins contra el coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Nadal amb restriccions: deu a taula i flexibilització del confinament nocturn
Perilla el canvi de fase a Catalunya?
Quins canvis hi haurà a la fase 2 del pla de reobertura a Catalunya?
El Centre Europeu pel Control de Malalties desaconsella d’exigir una PCR als viatgers de la UE
El Regne Unit autoritza el vaccí de Pfizer i començarà a vaccinar d’avui en vuit
L’Agència Europea del Medicament defensa que el seu examen del vaccí és “el més apropiat”, en contrast amb el britànic


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor