Report diari sobre el coronavirus: la Covid-19 destrueix la feina, triomfa l’amenaça del Suprem i ja hi ha un milió de casos al món

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
02.04.2020 - 21:55
Actualització: 02.04.2020 - 22:50

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les dades de desocupació del març, que han estat de rècord, són un primer avís de les greus conseqüències econòmiques de la crisi de la Covid-19. 62.652 treballadors de Catalunya, el País Valencià i les Illes han perdut la feina, i això que no s’hi han comptat els ERTO que encara s’han de tramitar. En total hi ha 881.643 desocupats. Des d’avui, les famílies més vulnerables poden demanar els ajuts per a pagar el lloguer que va anunciar el govern espanyol, que avui ha sabut que un milió de proves comprades no fan un diagnòstic fiable sobre el coronavirus, en un nou nyap de la gestió del Ministeri de Sanitat.

La crisi a les residències continua. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet autocrítica i ha admès que el govern no ha estat prou transparent i que no ha informat amb prou claredat de la situació. Avui l’executiu ha anunciat que aplicaria l’assaig clínic que encapçala l’investigador Oriol Mitjà a disset residències. És un mal que afecta tot el país. A Andorra, nou dels quinze difunts són de la residència El Cedre, 118 persones grans s’han mort en residències del País Valencià, i hi ha dos morts registrats en centres de les Illes. A Catalunya, ja hi ha 511 morts en residències. Pel que fa a la conca d’Òdena, l’Hospital d’Igualada ja ha recuperat més d’un centenar de sanitaris que s’han guarit de la Covid-19, mentre la patronal i els sindicats fan pinya per a defensar els drets dels treballadors. Arreu del món, ja hi ha més d’un milió de casos confirmats de Covid-19 i més de 50.000 morts.

Avui també s’ha sabut que els presos polítics, i la majoria d’interns de les presons catalanes, passaran el confinament als centres penitenciaris. Les juntes de tractament només han autoritzat les sortides a quinze presoners classificats en segon grau, i han deixat els dirigents independentistes empresonats. Abans-d’ahir el Tribunal Suprem espanyol va amenaçar els funcionaris d’investigar-los per prevaricació si permetien el confinament dels presos polítics a casa seva. L’independentisme ha criticat la interferència del Suprem en les reunions de les juntes de tractament. Els presos polítics ho han criticat en sengles cartes a l’ONU i al Consell d’Europa, en les quals han denunciat que reben un tracte discriminatori i que es posi en risc la seva salut.


L’editorial de Vicent Partal

Som una societat horroritzada, que ha de fugir del xantatge


La píndola sobre l’economia de Jordi Goula: ‘No sabem quina desocupació hi ha a l’estat espanyol!’

Els afectats pels ERTO no apareixen com a desocupats a les estatístiques, però la Junta d’Andalusia els hi ha sumats, cosa que desvirtua encara més la xifra estatal.

Era previsible. Un mes tan mogut com el que hem passat havia de dur també problemes en la confecció de les estatístiques. En la xifra de desocupats, per exemple, perquè a mitjan mes es van tancar establiments com ara restaurants, bars, perruqueries, botigues no alimentàries… que es van acollir ràpidament a ERTO. Després va venir el confinament i l’aturada general llevat dels sectors definits com a essencials. El decret exposava que els afectats per ERTO no constarien a la xifra de desocupats perquè eren temporals, ni tampoc serien donats de baixa de la seguretat social. Doncs bé, almenys una comunitat –que sàpiga segur– ha passat la norma per alt. Andalusia ha comptat com a desocupats registrats els afectats pels ERTO. Per això la desocupació hi ha pujat d’un 17% en un sol mes i abasta la meitat gairebé (45%) de tota la de l’estat espanyol. Per tant, ja tenim la primera, l’augment de 302.000 persones en la xifra de desocupats no és certa, perquè s’han sumat naps i cols, almenys en una comunitat.

La segona pregunta que ens podem fer és quants desocupats registrats hi ha de veritat. Un ERTO pot ser demanat, però no necessàriament aprovat. Ara, és clar, no sabem de quina xifra es tracta. La ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, deia aquest matí en la presentació de les dades que ja hi havia 620.000 persones amb prestacions reconegudes per aquesta causa. Però encara falten molts expedients per processar i actualitzar… Això vol dir que la xifra de desocupació final serà més alta que la de 3,54 milions que dóna el ministeri, però no sabem quina. En definitiva, la xifra de creixement de desocupació del març és amorosida per aquest fet. A Catalunya és de 21.800 persones (un 81% vénen dels serveis) i això vol dir un augment del 5,5%, molt per sota del de l’estat espanyol –del 9,3%–, esbiaixat pel cas andalús.

I anem per la tercera incògnita, la d’afiliats a la Seguretat Social. Aquí, el ministre José Luis Escrivá ha fet una presentació excel·lent dividint el mes el dia 12, per tenir una idea més acurada dels efectes de la Covid-19. Ací la xifra és extraordinària, perquè les afiliacions del dia 12 fins a final de mes han baixat de gairebé 900.000 persones, sense tenir en compte la gran majoria de gent dels ERTO (n’inclouen només uns 260.000, segons Escrivá). La patacada és brutal. La caiguda és del 5,6% en els afiliats del règim general i de l’1,25% en els autònoms. Segons el ministre, dues terceres parts d’aquesta xifra corresponen a treballadors amb contracte temporal, amb una baixada del 17,3%. Sembla evident, perquè són els més fàcils de treure’s del damunt.

I, per sectors, encara que en valor absolut ha caigut més als serveis –645.000 persones–, en termes relatius és a la construcció on la davallada ha estat més forta: d’un 17,1%. Dins els serveis es destaca sobretot l’hostaleria (-14,27%), com era lògic. En canvi, a la indústria, la baixada és ‘només’ del 3,5%. Malauradament, no hi ha dades comparatives de Catalunya. Només han publicat les mitjanes mensuals per a les comunitats autònomes que, en aquest cas, no serveixen de res, perquè la caiguda es produeix a partir del dia 12. Penso que per a calcular la mitjana deuen tenir la xifra de final de mes, però… haurem d’esperar un parell de setmanes per a saber com ha anat a Catalunya.

I, finalment, val a dir que l’únic que resta clar són els contractes signats el mes de març. És una dada important per a l’activitat, atès que complementa les xifres d’augment de la desocupació i la baixada de l’afiliació, és a dir, que s’ha deixat de contractar. I, com era previsible, en línia amb aquestes dues magnituds, la contractació a Catalunya ha baixat molt, concretament d’un 23% respecte del febrer i un 28% respecte del març del 2019. La demarcació que en surt més ben parada és Girona, amb unes baixades del 17% i del 21%, respectivament. Al marge de la caiguda, hi ha una dada interessant. Els indefinits han estat el 16%, mentre que habitualment són 3 o 4 punts per sota. Cal pensar, però, que la contractació es va fer, sobretot, durant els primers dotze dies del mes.

Vet aquí, doncs, un mes per a recordar, perquè les dades són esfereïdores i deuen ser pitjors. A tal d’exemple, el ministre Escrivá ha apuntat que en catorze dies s’havia registrat gairebé el mateix descens d’afiliats a la Seguretat Social (898.922) que entre l’octubre del 2008 i el febrer del 2009, quan el descens va superar les 900.000 persones, després de la fallida de Lehman Brothers. De segur que el mes vinent tindrem una visió més clara de tot això que ha passat al mercat de treball de l’estat espanyol i de Catalunya. Qüestió d’esperar…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Jaume Padrós: ‘Tinc l’obligació de dir-ho: d’aquesta manera no es pot treballar’
– Telegraph: ‘La gent es mor a dreta i a esquerra’: dins la batalla pel coronavirus de Nova York (en anglès)
– Le Monde: Covid-19: una malaltia viral amb moltes cares (en francès)
– BBC: La por del coronavirus canvia la nostra psicologia (en anglès)
– Clarín: Coronavirus a l’Equador: per què té la taxa més alta de morts i casos de Sud-amèrica? (en castellà)
– The Guardian: La germandat francesa que enterra els morts —rics o pobres— d’ençà del 1188 (en anglès)
– Ouest France: Per què els homes són més sensibles que les dones a la Covid-19 (en francès)
– CNN: El país més desigual del món té dues menes de blocatges (en anglès)
– Le Figaro: Als territoris d’Ultramar francesos, s’intensifica la lluita contra el coronavirus (en francès)
– Yabiladi: Al-Qaida i Estat Islàmic no poden resistir la temptació d’afegir-se a l’onada de la Covid-19 (en francès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Deneguen els permisos als presos polítics dos dies després de l’amenaça del Suprem als funcionaris
Els presos polítics denuncien el tracte discriminatori que reben a l’ONU i al Consell d’Europa
El milió de noves proves ràpides que ha comprat l’estat espanyol no fan un diagnòstic fiable
Puigdemont demana a la Comissió Europea que investigui les ajudes a Mediaset i Atresmedia
La Xina tanca el districte de Jia per por d’una segona onada de contagis de la Covid-19
Torra admet que la Generalitat no ha informat amb claredat de la situació de les residències
El govern aplica avui l’assaig clínic d’Oriol Mitjà a disset residències
Nou dels quinze morts d’Andorra són de la residència el Cedre
48 morts i 386 casos més de coronavirus al País Valencià
6 morts i 73 casos més de coronavirus a les Illes Balears
La crisi econòmica per la Covid-19 deixa sense feina 62.652 persones a tot el país
El vídeo de dos catalans confinats que s’ha fet viral a tot el món
La patronal i els sindicats de l’Anoia fan front comú contra la manca de solucions per als treballadors de la conca d’Òdena
Ens podem creure les xifres de la Xina sobre la Covid-19?
Fundació Adenauer: Sánchez ‘distreu l’atenció dels seus fracassos’
Qui i com pot demanar els ajuts per a pagar el lloguer?
[GRÀFICS] Així augmenten de manera exponencial les altes de Covid-19
Diversos cuiners ensenyen receptes per a fer aquest dies de confinament


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 1.004.533 casos confirmats i 51.560 morts. Del total de casos, 210.519 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 237.877 casos i 5.715 morts.
—Itàlia, amb 115.242 casos i 13.915 morts.
—L’estat espanyol, amb 110.238 casos i 10.096 morts.
—Alemanya, amb 84.600 casos i 1.097 morts.
—La Xina, amb 81,589 casos i 3.318 morts.

A l’estat francès hi ha 59.105 casos i 4.503 morts.

Als Països Catalans hi ha 31.604 casos i 2.866 morts.

—Al Principat, 23.460 casos i 2.335 morts (1.656 casos i 242 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 6.308 casos i 443 morts (386 casos i 48 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.204 casos i 57 morts (73 casos i 6 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 233 casos i 16 morts (11 casos i 1 mort més que no ahir).
—A Andorra, 399 casos i 15 morts (9 casos i 1 mort més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor