19.05.2021 - 19:50
|
Actualització: 19.05.2021 - 20:09
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Les Illes deixaran de demanar resultats de proves de la covid-19 als turistes de l’estat espanyol que hagin estat vaccinats. Aquesta mesura, és, de facto, una instauració del passaport covid que s’aplicarà als ports i els aeroports. Entrarà en vigor diumenge mateix, segons que ha anunciat la presidenta, Francina Armengol, a la fira turística internacional de Madrid.
La UE també reobrirà les fronteres externes amb els països que tinguin una “bona situació epidemiològica” i als viatgers vaccinats. A principi de maig la Comissió Europea va proposar de relaxar les restriccions d’entrada per “revitalitzar el turisme” i avui les capitals europees han arribat a un acord per a donar-hi el vist-i-plau. Tanmateix, encara no se sap quan s’obriran les fronteres. Els estats membres són els que hauran de decidir si s’accepten només els vaccinats amb antídots aprovats per l’Agència Europea de Medicaments o també els validats per l’Organització Mundial de la Salut.
Actualment, tan sols s’accepten aquells països amb una situació epidemiològica similar o millor a la mitjana europea. És previst que s’ampliï, però ara mateix a la llista només hi ha: Israel, Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i la Xina. La resta de països tenen les portes tancades de la UE, tret de viatges essencials.
Al País Valencià el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell té la intenció de prorrogar el confinament nocturn dues setmanes. Si la mesura rep l’aval del Tribunal Superior de Justícia valencià, el confinament nocturn continuarà com fins ara: començarà a la mitjanit i s’acabarà a les sis del matí, i es mantindrà l’horari del sector de la restauració, que pot atendre el públic fins a les 23.30. Segons les dades comunicades avui, no s’ha registrat cap mort aquestes darreres vint-i-quatre hores, cosa que confirma la bona situació epidemiològica.
Al Principat, on la pressió hospitalària és més elevada tot i la disminució dels índexs, el col·lectiu mèdic ha fet públic el seu malestar. El sindicat Metges de Catalunya ha alertat avui d’una situació “absolutament agònica” a l’atenció primària del sistema de salut català, que atribueix a la factura de la pandèmia i d’anys de retallades de pressupost. “Se’ns acaben les forces”, ha advertit Carolina Roser, metgessa de família i delegada del sindicat, després d’una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb motiu del dia mundial de la seva especialitat.
Després de gairebé deu mesos de tancament forçós, els bars i restaurants de Catalunya Nord poden reobrir avui. Així mateix, dins el pla de reobertura que va aprovar el govern francès ara fa unes setmanes, també es permet que torni l’activitat als cinemes i als museus.
Alguns experts han alçat la veu contra l’estudi de l’Institut de Salut Carlos III que considera segur d’aplicar una segona dosi de Pfizer als vaccinats amb AstraZeneca en la primera dosi. Lamenten que l’estudi sigui un exemple de mal disseny i recorden que la mostra –d’uns sis-cents individus– és massa petita per a extreure’n conclusions vàlides. Així mateix, recorden que l’Agència Europea de Medicaments ha recomanat d’aplicar les segones dosis d’AstraZeneca, perquè els beneficis sobrepassen amb escreix l’impacte de possibles efectes secundaris.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.087.003 casos, 30.778 morts i hi ha 431 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 165.321.533 casos confirmats i 3.426.045 morts. Del total de casos, 144.382.620 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 33.778.239 casos i 601.422 morts;
–L’Índia, amb 25.769.174 casos i 287.101 morts;
–El Brasil, amb 15.735.485 i 439.379 morts;
–L’estat francès, amb 5.898.347 casos i 108.040 morts;
–Turquia, amb 5.151.038 casos i 45.419 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.625.928 casos i 79.568 morts.
La píndola de Jordi Goula: “Sortirem del pou més aviat que no ens pensàvem?”
Divendres la Comissió Europea rectificava a l’alça els càlculs sobre la previsió de creixement del PIB de la Unió Europea. I un dels trets destacats era que l’economia espanyola encapçalaria el creixement dels països de la UE, com també va encapçalar les caigudes, tot s’ha de dir. La revisió a l’alça era de tres dècimes enguany, fins al 5,9%. Brussel·les també avançava en quin moment l’estat espanyol recuperaria el nivell de PIB previ a l’esclat de la pandèmia. Segons que deia, seria a final del 2022 i no durant el 2023, com pronosticava en les previsions anteriors.
Un dia abans, els analistes de Funcas ja havien fet un pas en la mateixa línia i publicaven que l’economia de l’estat espanyol podria començar a recuperar-se lleugerament més de pressa que no es preveia per l’acceleració del ritme de vaccinació –i la millora consegüent de la mobilitat i el turisme–, per un entorn extern més favorable i pel caràcter expansiu de les polítiques monetària i fiscal. A conseqüència de tot això, revisaven a l’alça, en tres dècimes, el creixement del PIB previst enguany, fins al 6%.
Ve’t aquí que continuen les revisions en els creixements, però aquesta vegada en sentit contrari al que teníem acostumat aquests mesos, és a dir, en sentit positiu. En realitat, l’explicació que fa Funcas del motiu del canvi de sentit en la seva revisió sembla prou raonable. Diu que la recuperació començarà gràcies a la demanda interna, que aportarà 5,5 punts al creixement del PIB, perquè la despesa domèstica serà més gran. Això vol dir que l’estimació de la taxa d’estalvi baixa fins a l’11,8% el 2021, tot i que continua superant la mitjana històrica. Jo hi afegiria que la velocitat amb què l’estalvi acumulat durant la pandèmia es vagi desembassant, fruit de la progressiva millora en la confiança del consumidor, serà clau per al creixement.
La contribució de la demanda externa també serà positiva, 0,5 punts després de ser revisada a l’alça, per la millora de l’entorn internacional i del turisme esperat. En el context d’aquestes previsions, la institució de les caixes parteix de la hipòtesi que el volum d’activitat turística arribi aquest estiu al 35% del previ a la pandèmia. Si l’arribada de turistes fos el 50% del nivell pre-crisi –de la qual cosa avui ja s’ha parlat a Fitur– el creixement del PIB pujaria enguany al 6,5%.
Un punt que no es resol és com acabarà la inflació. A Funcas creuen que l’inesperat encariment dels subministraments importats, registrat d’ençà que començà l’any –a què feia referència a la píndola d’ahir–, farà enfilar l’IPC fins al 2% el 2021, cinc dècimes més que en la previsió anterior, abans de moderar-se el 2022, quan se situarà en l’1,3%, sense canvis respecte de l’estimació del febrer.
Per això, aquest punt entra dins les principals incògnites que veuen els analistes per a consolidar aquesta millora de la recuperació. En concret, esmenten la rapidesa del procés de vaccinació i l’eficàcia contra noves variants, la celeritat amb què les comunitats autònomes mobilitzin les ajudes directes a les empreses i la importància final de les pressions inflacionistes i l’impacte que puguin tenir en la reacció del Banc Central Europeu.
Aquestes explicacions i canvis positius que es fan per a tot l’estat espanyol són aplicables a Catalunya, amb alguns matisos, perquè aquí la indústria té un paper més important que no a la resta de l’estat espanyol i les exportacions creixen molt més de pressa, com vèiem ahir.
Precisament aquest migdia la Cambra de Comerç ens ha recordat que l’economia catalana havia tancat el mes passat amb els millors resultats recollits pel seu Baròmetre d’ençà de la publicació del primer informe al setembre. Segons que diu, tots els indicadors han millorat o han mantingut una tendència positiva, fet que pot atribuir-se al bon ritme actual de vaccinació i a l’aixecament de restriccions coincidint amb Setmana Santa. Una xifra positiva que destaca el baròmetre del mes d’abril és el ritme progressiu de creació d’empreses a Catalunya fins a vorejar els 240.000 comptes de cotització, això sí, encara un 8,5% inferior si ho comparem amb el mateix mes del 2019.
Avui ha estat la Cambra i ahir era la secretària d’Economia del govern de la Generalitat, Natàlia Mas, qui piulava que, malgrat que les dades de creixement del primer trimestre situen la UE (i Catalunya) encara en situació de recessió tècnica, els senyals econòmics més recents conviden a l’optimisme. I n’esmentava uns quants exemples, com ara l’índex de producció industrial, que repunta un 17,7% (interanual), les exportacions, que creixen d’un 36%, i l’afiliació a la seguretat social, que puja d’un 2,7%. Alhora recordava que encara hi ha 136.559 persones en situació d’ERTO (el 4% dels afiliats), el nivell més baix, però, d’ençà del començament de la pandèmia. I afegia que l’acceleració del ritme de vaccinació, la relaxació de les restriccions i el consegüent augment de la mobilitat i dels indicadors de confiança semblen apuntar a la superació de la part pitjor de la crisi. Jo m’apunto a la seva tesi.
Quant a les empreses, el director general de l’AMEC, Joan Tristany, m’assegurava ahir que a les companyies industrials exportadores, en aquests moments, hi ha una certa “eufòria continguda”, perquè l’entrada de comandes és molt alta, fins al punt que moltes tenen la cartera plena per uns quants mesos. Aquesta afirmació encaixa molt bé amb les previsions positives que apuntava l’índex de confiança empresarial harmonitzat, de l’IDESCAT i la Cambra per al segon trimestre, on les millores interanuals eren generalitzades, al voltant del 30%, tant per sectors d’activitat com per grandària dels establiments i per demarcacions camerals.
Sembla doncs, que per la via de les empreses –no totes, és clar– les coses pinten més bé. Però no és el cas de les que tenen tracte directe amb el consumidor. Joan Carles Calbet, president de RetailCat, em diu que el comerç no nota res de positiu encara. “Més aviat hi ha una certa frenada d’ençà de Setmana Santa. Molta gent no veu clar el seu futur. Els acomiadaments a les entitats financeres com Caixabank, BBVA i ara els del Sabadell, amb molt ressò mediàtic, fan pensar que la situació del mercat encara és molt fràgil per als treballadors i pensen que no és moment de gastar. M’ho diuen comerciants de diferents sectors”, afegeix.
És lògic que el consum sigui l’últim de notar-ho. Però una cosa no priva l’altra. Per això, ho hem de dir encara amb veu baixa i escriure-ho amb lletra petita, però sembla que ara va de bo. La màquina ha començat a rodar i, segons el comportament dels factors que he anat esmentat, l’arrencada serà més forta o menys. Qüestió d’esperar una mica.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: El turisme renaix, pendent del passaport covid i del semàfor britànic
–BBC: Per què alguns estats africans no poden utilitzar els seus vaccins (en anglès)
–France Inter: Desconfinament: els serveis de reanimació tremolen (en francès)
–Stat: Com acabarà la pandèmia de la covid: els científics miren el passat per veure el futur (en anglès)
–Infobae: Ciutats intel·ligents: com la pandèmia ha esdevingut un catalitzador per l’urbanisme del futur (en castellà)
–CNN: Què podria passar si es cancel·len els Jocs Olímpics de Tòquio? (en anglès)
–Politico: Una dosi o dues? Com afecta la dosificació de vaccins les noves normes de viatge de la UE (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Puig vol prorrogar el confinament nocturn fins al juny
–La UE permetrà l’entrada d’estrangers vaccinats i reobrirà fronteres en alguns casos
–“És pura especulació”: diversos experts critiquen l’estudi espanyol que avala de posar una dosi de Pfizer després d’una d’AstraZeneca
–La Sagrada Família reobrirà portes el 29 de maig
–Els turistes de l’estat espanyol vaccinats no hauran de presentar una PCR a les Illes
–Metges de Catalunya alerta d’una situació “absolutament agònica” a l’atenció primària
–El Canet Rock es farà amb 22.000 persones, proves d’antígens i màscares
–El Camp Nou obrirà dijous vinent com a punt de vaccinació
–Catalunya Nord recupera l’activitat a les terrasses de bars i restaurants
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)