Report diari sobre el coronavirus: L’EMA creu que aviat s’haurà d’administrar la tercera dosi a tothom

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

18.11.2021 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a avalar les mesures anticovid recomanades pel comitè del PROCICAT, que obliguen a aplicar restriccions en algunes activitats. La principal és l’obligació de presentar el passaport covid o una prova d’antígens negativa per entrar als locals nocturns i assistir a celebracions on hi hagi ball. Les propostes del comitè del PROCICAT seran vigents dues setmanes. L’epidemiòleg Oriol Mitjà també ha defensat d’ampliar l’ús del certificat covid quan la incidència a catorze dies superi els dos-cents casos. Segons ell, això a Catalunya passarà d’ací a dues setmanes o tres. També ha dit que la sisena onada era previsible, però no compta pas que sigui com les anteriors.

Per una altra banda, l’Àrea de Salut de Menorca ha decidit que a les visites a pacients ingressats a l’hospital Mateu Orfila de Maó hi podrà entrar un sol acompanyant per dia, arran de l’augment d’infeccions. També s’ha restablert l’horari de visita, de dilluns a diumenge, de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00. A Menorca hi ha 266 casos actius per la covid-19 i 252 en seguiment per les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus (UVAC). 4  persones continuen ingressades a la planta de medicina interna i 4 a les UCI. També hi ha 6 professionals sanitaris infectats.

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha comunicat que tard o d’hora s’haurà d’administrar la tercera dosi del vaccí contra la covid a la majoria de la població. Ho ha dit Marco Cavaleri, cap de la secció de vaccins de l’EMA, que ha explicat que la dosi de reforç té l’objectiu de restaurar la protecció inicial, que disminueix progressivament amb el pas del temps. Segons que ha dit, la protecció que baixa més és la relacionada amb la infecció i la malaltia lleus i, en canvi, la que protegeix contra la malaltia greu es manté més temps.

D’una altra banda, el nombre d’infeccions per SARS-CoV-2 entre vaccinats es pot sobreestimar si no es fan servir les proves diagnòstiques adequades, segons un estudi d’ISGlobal. Alguns vaccins contra la covid poden generar anticossos capaços de reconèixer un antigen viral no inclòs en el vaccí. En un percentatge considerable d’immunitzats amb els vaccins de Pfizer-BioNTech i Moderna, que tenen com a diana la proteïna espícula del SARS-CoV-2, es detecta un augment d’anticossos capaços de reconèixer un fragment d’una altra proteïna viral –la proteïna N.

A Alemanya, s’han tornat a registrar xifres rècord de contagis. Aquestes últimes hores hi ha hagut 52.826 casos nous, que contrasten amb els 39.676 de fa una setmana. L’última xifra de casos diaris històrics es va saber dijous, amb 50.196 infectats. La cancellera Angela Merkel ha demanat d’implantar noves restriccions per als no vaccinats. I aquest vespre el parlament alemany ha aprovat noves mesures per a anar a la feina i per a fer ús del transport públic: l’obligació de mostrar el certificat de vaccinació, haver passat la malaltia o tenir una prova d’antígens negativa. També es recomana de teletreballar. L’augment de la pressió hospitalària ha dut el govern alemany a traslladar pacients a l’estranger. Segons l’Associació Interdisciplinària de Medicina Intensiva (DIVI), en cent districtes de quatre-cents només hi ha un llit lliure i cinquanta més no tenen llits vacants a les UCI.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.626.072 casos i 33.524 morts, i actualment hi ha 177 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 256.086.663 casos confirmats i 5.143.855 morts. Del total de casos, 231.369.114 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 48.297.142 casos i 788.127 morts;
–L’Índia, amb 34.478.517 casos i 464.623 morts;
–El Brasil, amb 21.977.661 casos i 611.898 morts;
–Regne Unit, amb 9.721.916 casos i 143.559 morts.
–Rússia, amb 9.219.912 casos i 260.335 morts.

–L’estat francès, amb 7.330.958 casos i 118.321 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.067.712 casos i 87.775 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor