18.01.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El debat sobre l’avançament de l’horari del confinament nocturn s’obre pas. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha estat la primera dirigent a assegurar que l’avançaria a les 20.00 si ho autoritzava el govern espanyol i ha reclamat de tenir totes les eines per a gestionar la pandèmia. El decret actual estableix que l’hora màxima és les 22.00, però dimecres se’n parlarà al Consell Interterritorial de Salut. La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha fet la mateixa petició, sense concretar la posició del govern català. Tot plegat, després de la polèmica per la decisió unilateral de Castella i Lleó de fixar la queda a les vuit del vespre, impugnada per la Moncloa. Cal recordar que a Catalunya Nord el confinament nocturn comença a les 18.00 per decisió del govern francès.
Al País Valencià, avui s’ha superat el mig miler de pacients ingressats a les UCI (505) i hi ha hagut 95 morts més. Així mateix, creix la pressió hospitalària, com a les Illes i al Principat. Tanmateix, a Catalunya el risc de rebrot hi baixa de quaranta punts (754) i la velocitat de transmissió (Rt), fins l’1,31; i s’hi han notificat 129 morts més. Grífols ha començat l’assaig d’un medicament que pot proporcionar immunitat immediata a una persona infectada per la covid-19.
En el capítol d’economia, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un pla de salvament, anomenat Resisteix, per als quatre sectors més afectats per les restriccions: l’hoteleria i els allotjaments turístics, la restauració, l’activitat turística –agències de viatges o operadors– i activitats de lleure. S’hi destinaran 340 milions d’euros i el govern calcula que beneficiarà 21.000 empreses i 43.000 autònoms. A la Xina, l’economia el 2020 ha crescut d’un 2,3%, la xifra més baixa d’ençà del 1976.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 686.813 casos, 22.530 morts i hi ha 1.202 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 95.683.835 casos confirmats i 2.043.728 morts. Del total de casos, 68.345.025 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 24.493.491 casos i 407.346 morts;
–L’Índia, amb 10.579.053 i 152.528 morts;
–El Brasil, amb 8.490.133 casos i 209.906 morts;
–Rússia, amb 3.591.066 casos i 66.037 morts;
–Regne Unit, amb 3.433.494 casos i 89.860 morts;
–L’estat francès amb 2.910.989 casos i 70.283 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 2.336.451 casos i 53.769 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘La vaccinació té la clau del creixement econòmic’
Aquest matí, en un butlletí de borsa, llegia que el procés de vaccinació de la població contra la covid-19, tret d’alguna excepció, va més a poc a poc que no es preveia a la major part de països. Això, si no hi ha canvis substancials en el ritme, pot acabar endarrerint almenys un trimestre la situació prevista pels mercats fins fa poc: que, a final del segon trimestre d’enguany, gran part de la població dels països europeus i dels EUA ja es trobaria immunitzada, cosa que faria possible una forta recuperació d’aquestes economies durant el segon semestre de l’any. Algunes empreses d’anàlisi comencen a revisar a la baixa les expectatives de creixement econòmic per al 2021, cosa que pot dur els analistes a rebaixar les estimacions de resultats per a moltes companyies, especialment per a les més dependents del cicle econòmic.
Bé, aquest és el punt de vista dels mercats, però indica la importància cabdal que es dóna a la relació entre el ritme de vaccinació i el punt d’acceleració de l’economia. Evidentment, la visió dels polítics sempre és més optimista. En un esmorzar de feina a Madrid, aquest matí, la ministra d’Indústria espanyola, Reyes Maroto, parlava d’aquest punt i deia que esperava que la campanya de vaccinació permetés que l’estat assolís la immunitat de grup abans de l’estiu per salvar la campanya turística. “Si accelerem els plans de vaccinació, podem aconseguir aquesta immunitat abans del moment previst i tenir les garanties perquè es redueixin les prohibicions de mobilitat.”
Per Maroto, Setmana Santa serà un punt de partida clau. “Veurem si som capaços d’activar la mobilitat; si no és internacional, que ho sigui dins el territori espanyol, la qual cosa sens dubte seria un punt de partida en la recuperació del turisme.” El seu govern treballarà amb les comunitats autònomes i el sector per fer possible aquest avanç en la campanya de vaccinació. Tanmateix, no ha explicat com pensa fer-ho, perquè hem de recordar que la immunitat de grup s’havia previst d’assolir-la a final d’estiu, quan el govern espanyol calcula que s’haurà vaccinat el 70% de la població. A partir d’aquest percentatge els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per a evitar que el virus s’estengui com fins ara.
El ritme de vaccinació preocupa arreu i en aquests moments ja es pren com una variable clau per a les estimacions econòmiques. Fa un parell de setmanes el Banc Mundial publicava un informe que deia que les perspectives de creixement econòmic mundial a curt termini són molt incertes, amb diverses hipòtesis de creixement encara possibles. Segons una hipòtesi pessimista, d’un augment continu de la contaminació i un retard en el desplegament dels vaccins, l’economia mundial només podria recuperar l’1,6% el 2021. Per contra, en cas de control de la pandèmia i acceleració de la vaccinació, la taxa de creixement pot arribar gairebé al 5%. La diferència és molt gran. Però aquí hi entren tots, països més desenvolupats i menys desenvolupats.
Més a prop nostre, he trobat un estudi fet a França, per la consultora Asterès, que conclou que els sectors més penalitzats per la crisi –turisme, restauració i transports– depenen estretament del ritme d’administració del vaccí. Calcula, per una altra banda, que si dura fins a final del 2021 farà perdre a França uns 3,5 punts de PIB –entre enguany i l’any vinent– en comparació amb la hipòtesi que la població fos immunitzada a final del primer semestre d’enguany. Són xifres molt importants. Ve’t aquí la preocupació pel ritme d’administració del vaccí.
A tall d’aproximació –i conscient de la incorrecció tècnica que implica– ens podríem demanar quant significaria per a Catalunya si les pèrdues estimades –en el cas d’allargar-se el període de vaccinació– fossin del mateix nivell que les franceses. Recordem que, quant a Catalunya, ara com ara tenim les franges de previsions per al 2021 de quatre institucions: el govern (4,5%-7%), la Cambra de Comerç (6,7%), Funcas (7,6%) i el BBVA (6,0%-6,5%). Aquestes previsions canviaran quan sapiguem el tancament definitiu del 2020, en què, diguem-ho tot, hi ha estimacions molt diferents entre institucions sobre l’evolució del quart trimestre.
Aquestes institucions no sé com han valorat en els models respectius la variable de la vaccinació. Però si ens atenim a l’estudi esmentat de França, implicaria una pèrdua de 3,5 punts de PIB repartits entre enguany i l’any vinent, en cas que la vaccinació acabés uns quants mesos més tard o a l’hora prevista. En xifres absolutes, serien uns 7.000 o 8.000 milions d’euros, que no és pas poca cosa. I, a més, molts llocs de feina. Per això cal desitjar que el ritme de vaccinació vagi tan ràpid com pugui ser i, com més aviat acabem, millor per a tots. Per a l’economia, també.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: El vaccí contra la covid pot arribar a ser obligatori? Les claus legals de la vaccinació
–Politico: Europa camina per la corda fluixa mentre espera que es comenci a notar la immunitat (en anglès)
–Franceinfo: La variant identificada al Regne Unit podria esdevenir dominant a França entre “final de febrer i mitjan març” (en francès)
–Euronews: Per què es moren tants metges serbs de la covid? (en anglès)
–Infobae: COVAX: com serà el pla de l’OMS per a dur vaccins a països en desenvolupament (en castellà)
–Deutsche Welle: Covid persistent: què (no) sabem i qui afecta (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Armengol assegura que avançarà el confinament nocturn a les 20.00 si ho autoritza el govern espanyol
–Puig anuncia un pla de salvament per als quatre sectors més afectats per les restriccions
–Grífols començarà l’assaig d’un medicament que assegura que pot proporcionar immunitat immediata a un positiu
–L’economia xinesa creix d’un 2,3% el 2020 malgrat la crisi de la covid-19
–Sanitat de guerra per a contenir el tsunami
–Els menors també poden tenir la covid-19 persistent: quins símptomes tenen?
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)