17.05.2020 - 21:53
|
Actualització: 17.05.2020 - 22:32
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Bona part del país serà demà a la fase 1 del desconfinament, però la tornada cap a la normalitat va acompanyada encara de moltes incògnites. La primera, la que més inquieta els presidents Torra, Armengol i Puig, és la paràlisi del fons de 16.000 d’euros que el govern espanyol ha d’activar per encarar les despeses que ha causat la crisi del coronavirus 2019. En aquesta mateixa va també la petició dels presidents de flexibilitzar el dèficit i permetre als ajuntaments l’ús dels romanents i el superàvit per a ajudar treballadors i empreses.
El president Torra encara ha anat una mica més enllà i ha demanat explicacions al president espanyol, Pedro Sánchez, per l’impagament de molts ERTO. Així mateix, l’ha avisat que emprendria una ofensiva amb diversos governs autonòmics si la Moncloa no executa immediatament els pagaments als treballadors.
D’una altra banda, Puig i Armengol han exigit solucions per al sector turístic, un sector cabdal per a la recuperació econòmica. Puig ha reclamat un ‘espai Schengen sanitari’ en l’àmbit europeu i l’obertura de les platges, perquè considera que no són cap perill. Armengol, en canvi, ha demanat que els ERTO del sector turístic es puguin allargar més enllà del 30 de juny per facilitar la tornada a l’activitat.
De totes les preguntes i inquietuds que han expressat els presidents, Sánchez només s’ha manifestat sobre l’ús de màscara en l’espai públic. I encara, perquè ha anunciat que ‘els dies vinents’ se n’ordenaria l’obligatorietat, però no n’ha donat pas més detalls. La màscara, doncs, és l’enèsim element d’aquesta crisi sobre el qual la Moncloa canvia d’opinió.
Sánchez tampoc no s’ha pronunciat sobre la situació a la comunitat de Madrid, on la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha instigat protestes en barris benestants, amb forta presència de l’extrema dreta, contra el govern espanyol i les mesures de confinament. Ayuso fins i tot ha amenaçat d’emprendre mesures legals si la comunitat no passa a la fase 1, tot i que les dades epidemiològiques no hi són favorables.
El país avança cap al desconfinament, però les incògnites no semblen esvair-se. Quan podran obrir les escoles? Fins quan podran rebre ajudes els autònoms? Què passa si hi ha un rebrot durant el desconfinament? Quan podran tornar a obrir amb normalitat els teatres, cinemes i bars? La pròrroga següent de l’estat d’alarma serà l’última? S’acabarà llavors la recentralització?
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 4.685.883 casos confirmats i 310.801 morts. Del total de casos, 1.794.267 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.
Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.515.311 casos i 90.332 morts.
—Rússia, amb 281.752 casos i 2.631 morts.
—L’estat espanyol, amb 277.719 casos i 27.650 morts.
—Regne Unit, amb 243.303 casos i 34.636 morts.
—Brasil, amb 233.648 casos i 15.668 morts.
—Itàlia, amb 225.435 casos i 31.908 morts.
—L’estat francès, amb 179.365 casos i 27.625 morts.
Als Països Catalans hi ha 81.184 casos, 48.413 altes i 13.241 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
—Al Principat, 63.441 casos, 36.059 altes i 11.554 morts (avui hi ha hagut 102 casos, 312 altes i 43 morts)
—Al País Valencià, 14.680 casos, 9.907 altes i 1.384 morts (avui hi ha hagut 144 casos, 146 altes i 3 morts)
—A les Illes, 1.991 casos, 1.523 altes i 218 morts (avui hi ha hagut 19 casos, 4 altes i 2 morts)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 271 altes i 34 morts (no hi ha dades noves)
—A Andorra, 761 casos, 617 altes i 51 morts (avui hi ha hagut 2 altes)
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
L’editorial de Vicent Partal:
Madrid explotarà: preparem-nos per a fer servir la seua ira
La píndola de Jordi Goula: ‘Finalment les botigues podran fer rebaixes!’
Doncs sí. El govern de Madrid ha rectificat per enèsima vegada en pocs dies. El Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE), publicat ahir dissabte, modifica una disposició de fa una setmana i estableix que les ‘accions comercials o de promoció que duguin a terme els establiments comercials han d’anar acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generaran aglomeracions que impedeixin de mantenir la distància de seguretat, complir els límits de la capacitat o que comprometin la resta de mesures establertes en aquesta ordre’. És a dir, que si els establiments vetllen per evitar les aglomeracions, no hi ha cap problema que les botigues físiques puguin donar sortida als seus estocs acumulats durant aquests mesos de confinament.
‘Veurem si després d’això que sembla el ‘no’ definitiu de Sanitat, demà hi ha més sorpreses. No m’hi jugaria pas un pèsol…’ Així s’acabava la píndola de dimecres passat, després d’un dia de bogeria en què els ministeris d’Indústria i Sanitat van rectificar dues vegades aquesta possibilitat. I vaig fer bé de no jugar-m’hi el pèsol. L’hauria perdut… El raonament que feia era molt senzill: als supermercats no hi ha hagut aglomeracions ‒llevat dels primers dies de la por‒ i s’ha controlat la gent amb cues al carrer. Per què no ha de passar igual amb les rebaixes? Em temo que el ministre Illa té al cap aquelles fotos de fa uns quants anys en què la gent es barallava per ser dels primers a les portes del Corte Inglés, no sé si per agafar les millors gangues o per sortir als diaris. El senyor Illa deu ignorar que aquelles estampes ja no existeixen… ni tornaran més, una vegada s’ha liberalitzat el mercat i s’han autoritzat tota mena d’ofertes, promocions… durant tot l’any.
A mi em sembla molt bé que grans i petits comerciants puguin treure els seus estocs i, encara més, que no es permeti la discriminació ‒senzillament vergonyosa‒ que només es poguessin fer rebaixes en línia. Ja es fan quan es volen, senyor ministre… De tot aquest episodi, d’aquesta nova pífia del govern espanyol, em preocupa què implica. Reconec que no es tracta d’un tema d’importància vital, en vista de tot això que ha calgut afrontar aquests darrers mesos, però posa de manifest dues mancances perilloses, si més no. Una és la descoordinació. Entenc que a les reunions prèvies que fan entre els alts càrrecs dels diferents ministeris es discuteixen aquestes coses abans de passar-les als ministres. Doncs o no ho fan o no ho fan bé. Sigui quina sigui la resposta, ens hauria de preocupar. I la segona cosa a què em referia és el desconeixement de la realitat d’aquests dies. Les promocions, ofertes… es poden fer tot l’any en línia o físicament. I identificar-les amb aglomeracions no em sembla adient, tot havent vist la seriositat d’aquests dies amb les distàncies que es deixen entre persones als comerços, grans o petits… Diuen que rectificar és de savis… però haver-ho de fer tan sovint…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
-VilaWeb: Gonzalo Boye: ‘A Madrid hi ha grupuscles que volen forçar una situació colpista’
-The Guardian: Els anticossos de la llama poden ajudar a combatre el coronavirus, segons un estudi (en anglès)
-BBC: Obama ataca de nou Trump per la gestió del coronavirus (en anglès)
-Euronews: Desenes de nounats atrapats a Kíev pel confinament (en anglès)
-Le Figaro: El ministre de Sanitat francès promet un augment salarial als sanitaris (en francès)
-Público: La direcció general de Salut compra tres milions de màscares amb certificat invàlid o fals (en portuguès)
-Vox: Per què continuen creixent els contagis a Califòrnia? (en anglès)
-Al Jazeera: La pandèmia del coronavirus afecta desenes de grups indígenes al Brasil (en anglès)
-Le Monde: Identifiquen 25 brots després del desconfinament a l’estat francès (en francès)
-The Independent: Com de segur és el teu lloc de treball a l’exposició de la Covid-19? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
–Torra avisa Sánchez d’una ofensiva per l’impagament dels ERTO
–Ximo Puig: ‘No caiguem en un excés de confiança’
–Armengol demanarà demà que Mallorca, Menorca i Eivissa passin a la fase 2
–L’independentisme reforçaria la majoria absoluta, tot i la crisi del coronavirus
–El principal expert en coronavirus de la Xina avisa d’un possible rebrot i critica el silenci de les autoritats de Wuhan
–Els municipis en fase 1 de menys de 10.000 habitants deixaran de tenir franges horàries
–El 70% dels afectats per la Covid-19 al País Valencià ja s’han guarit
–Baixen les infeccions per la Covid-19 a les Illes Balears després del repunt de dissabte
–L’epidemiòleg que va anticipar la pandèmia demana un pla Manhattan per fer front a nous brots
–Ataquen diversos supercomputadors europeus que fan recerca sobre el coronavirus
–La població de coloms de Barcelona es beneficia del confinament
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
– Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)