Report diari sobre el coronavirus: Tercera dosi per als usuaris de les residències. Itàlia obliga tots els treballadors a vaccinar-se

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

16.09.2021 - 19:50
Actualització: 16.09.2021 - 19:57

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Comissió de Salut Pública de l’estat espanyol ha aprovat avui de vaccinar amb la tercera dosi els que viuen en residències per a gent gran i els pacients onco-hematològics en tractament quimioteràpic o radioteràpic, com també aquells amb patologies de base que rebin immunosupressors. Ara per ara, ja la rebien els immunodeprimits.

Però la dosi de reforç es continua descartant per a la població general. El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al seguiment científic de la covid-19 (GCMSC), promogut per l’ISGlobal i el Col·legi de Metges de Barcelona, ha conclòs que no hi ha evidència que calgui. “Del punt de vista immunològic, tots els estudis fets fins ara indiquen que els vaccins aprovats per l’Agència Europea de Medicaments indueixen una memòria immunològica de llarga durada”, han dit en un comunicat.

Per una altra banda, el govern d’Itàlia ha anunciat que farà obligatori el passaport covid per als treballadors a partir del 15 d’octubre. Segons que informa la premsa italiana, després de cinc dies d’absència injustificada per la manca del passaport, poden suspendre de feina i sou el treballador. Per fixar els últims detalls de la mesura, Mario Draghi ha tingut una reunió amb els caps de delegació dels partits del govern i, després, s’ha reunit amb els presidents de les regions.

Amb aquesta mesura, el govern italià té la intenció d’ampliar les xifres de vaccinació abans no arribi l’hivern i una possible nova onada. Ara per ara, més de trenta-nou milions d’italians estan completament vaccinats, però si les dades epidemiològiques empitjoren, fins i tot amb el passaport, el govern no descarta de fer obligatòria la vaccinació.

A l’estat francès, ara per ara, ja han estat suspesos al voltant de tres mil treballadors sanitaris per no haver-se vaccinat contra la covid-19, després de l’entrada en vigor de l’obligatorietat d’immunitzar-se ahir. Ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Olivier Véran, que ha dit que també hi havia hagut desenes de dimissions. Tot i això, ha afegit que la continuïtat de l’atenció sanitària era assegurada gràcies als 2,7 milions de treballadors sanitaris de l’estat francès.

Ací, avui ha parlat del passaport covid el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. En una entrevista a RAC-1, ha dit que veia el certificat com una eina que es podria aplicar en cas de repunt de la pandèmia per evitar de tancar activitats: “Abans de dir que tanquem això, podem estudiar i valorar el passaport covid.”

A Catalunya, avui el TSJC ha tornat a denegar les mesures cautelars demanades per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) per a poder reobrir els locals de vida nocturna. No obstant això, la decisió no ha estat unànime i, per primera vegada, hi ha un vot particular que dóna la raó parcialment al sector. La major part de magistrats consideren que encara no hi ha les circumstàncies per a reobrir els locals nocturns i que continua essent proporcionat de mantenir-los tancats a causa de les xifres pandèmiques.

A les Illes, el conseller de Model Econòmic, Treball i Turisme, Iago Negueruela, s’ha reunit amb representants de les patronals Aboni i Ocio Ibiza per a avançar en l’estratègia que permeti de reprendre l’activitat del sector de manera segura. Negueruela ha dit que volia que tots els sectors econòmics estiguessin oberts i, d’aquesta manera, recuperessin l’activitat. Diu que és conscient que el lleure nocturn és un dels sectors més afectats per les restriccions derivades de la crisi sanitària.

Al seu torn, el govern català ha aprovat la pròrroga de les mesures de contenció de la pandèmia. La nova resolució, que entrarà en vigor demà, dia 17 de setembre, té una vigència de set dies i preveu l’acceptació del pla presentat pel Departament de Cultura per a accelerar la recuperació de l’activitat castellera.

Sobre la vaccinació als adolescents, avui el Departament de Salut de Catalunya ha descartat d’immunitzar els alumnes no vaccinats dels instituts pel bon ritme de vaccinació en aquests grups d’edat. “Ara per ara, no considerem aquesta mesura, si bé de manera periòdica es van analitzant les xifres per àrees i, si més endavant es creu que pot ajudar algun territori concret, es valorarà”, ha dit la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.561.901 casos i 33.011 morts, i actualment hi ha 355 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 227.478.797 casos confirmats i 4.677.157 morts. Del total de casos, 204.171.889 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 42.503.911 casos i 685.291 morts;
–L’Índia, amb 33.349.810 casos i 443.993 morts;
–El Brasil, amb 2.034.610 casos i 588.640 morts;
–Regne Unit, amb 7.339.009 casos i 134.805 morts.
–Rússia, amb 7.214.520 casos i 195.835 morts.

–L’estat francès, amb 6.926.604 casos i 115.829 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.926.324 casos i 85.739 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor