16.11.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Europa és l’epicentre de la pandèmia, atès que és en plena nova onada de la covid, que ara com ara té menys impacte al nostre país. Els estats han respost amb un enduriment de les mesures per a provar d’aturar l’augment de les infeccions. El cas més polèmic ha estat el d’Àustria, que ha decidit d’aplicar un confinament als no vaccinats: ha augmentat les patrulles policíaques i tan sols els permet de sortir per a fer activitats essencials com ara treballar, anar a classe i comprar queviures. Encara que amb una intensitat més baixa, Romania també ha aplicat mesures específiques per als no vaccinats, amb un confinament nocturn de 20.00 a 5.00 i la prohibició d’accedir a bars i restaurants.
Itàlia ha endurit les condicions del passaport covid, fet que ha causat la mobilització d’aquells que s’hi oposen. Ara per ara, s’ha de mostrar per entrar a treballar, en restaurants i comerços i fins i tot es poden aturar els trens si un passatger té símptomes de la malaltia.
Dinamarca va reintroduir el passaport covid divendres proppassat i serà obligatori en restaurants i locals de vida nocturna. A partir de demà, Bèlgica recupera l’obligatorietat del teletreball fins després de les vacances de Nadal, arran un augment d’un 27% de les infeccions en tan sols una setmana, mentre Croàcia a partir d’avui demana el passaport covid per a entrar en qualsevol edifici públic.
Al País Basc, a causa del fort augment de casos, el govern ha anunciat que sol·licitaria l’autorització al TSJ per a aplicar el passaport covid en el lleure nocturn, concerts i restaurants amb més de cinquanta comensals.
Al país, les mesures noves també versen sobre l’ús del passaport covid. El president Ximo Puig ha reiterat que accelerarien l’activació del certificat en alguns espais perquè s’apliqués com més aviat millor. A Catalunya fa dies que s’estudia la possibilitat de demanar-lo per accedir a espais com la restauració i la cultura, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha remarcat que prioritzarien d’ampliar-ne l’ús abans que no pas aplicar restriccions noves.
Al País Valencià, avui s’ha publicat que entre el 18 d’octubre i el 14 de novembre els no vaccinats van representar 21 ingressos dels 31 que hi va haver a les UCI i, per tant, hi ha 19 vegades més risc d’acabar-hi que entre els vaccinats. A planta, hi va haver 60 no vaccinats i 76 vaccinats, és a dir, un risc 7 vegades més gran entre els no vaccinats.
Per una altra banda, el TSJ de les Illes ha decidit d’elevar al Tribunal Suprem espanyol el recurs presentat per l’Associació de Restauradors de Mallorca contra el tancament perimetral que es va aplicar durant la Setmana Santa.
Sobre la vaccinació, el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha reclamat que el personal sanitari rebi la tercera dosi del vaccí perquè, més enllà de l’augment de casos, una gran part del personal fa temps que va rebre totes dues dosis.
En l’àmbit dels tractaments, la companyia farmacèutica Pfizer ha signat un acord que permetrà de fer versions genèriques del seu fàrmac antiviral oral contra la covid en noranta-cinc estats, principalment en vies de desenvolupament i que representen el 53% de la població mundial.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.620.777 casos i 33.496 morts, i actualment hi ha 178 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 254.866.857 casos confirmats i 5.126.666 morts. Del total de casos, 230.403.947 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 48.072.898 casos i 784.779 morts;
–L’Índia, amb 33.456.401 casos i 463.852 morts;
–El Brasil, amb 21.960.766 casos i 611.384 morts;
–Regne Unit, amb 9.637.190 casos i 143.159 morts.
–Rússia, amb 9.145.912 casos i 257.837 morts.
–L’estat francès, amb 7.290.886 casos i 118.224 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.056.954 casos i 87.716 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Com afecta la vista la màscara?: augmenten els mussols i la conjuntivitis
–BBC: Els resistents a la covid inspiren una nova tàctica de vaccinació (en anglès)
–Le Figaro: Per què Europa s’enfronta a un ressorgiment de l’epidèmia de la covid-19? (en francès)
–Reuters: Pfizer permetrà versions genèriques de la píndola contra la covid a noranta-cinc països (en anglès)
–South China Morning Post: Després d’Àustria, més nacions de la UE estudien restriccions per als no vaccinats (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
–Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
–Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)