Report diari sobre el coronavirus: Argimon posa data a la retirada de la màscara dins les aules. Concreten el protocol per a les Falles

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

16.02.2022 - 18:51
Actualització: 16.02.2022 - 19:34

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


El conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon, veu bé que el 28 de febrer es retiri la màscara a l’interior de les escoles en els més petits. Argimon, qui ha explicat que portaran el debat a la comissió interterritorial de Sanitat de la setmana vinent, ha fet referència a l’informe d’un grup de pediatres que es va fer públic dimarts en què es proposava un calendari per a la retirada progressiva de la màscara a les escoles, començant per primer i segon de primària. “Conec bé el document i quadra amb el que nosaltres sempre havíem defensat com a un pas més cap a la normalització”, ha dit.

Sobre aquesta mesura, també s’hi ha pronunciat el conseller d’Educació valencià, Vicent Marzà, qui ha dit que es faria allò que diguin les autoritats sanitàries. “La desescalada ja ha començat, i ja no és obligatori l’ús de la màscara en espais oberts, en aquest cas, en els patis”. Marzà ha afegit que cal assegurar la màxima responsabilitat i protecció perquè encara som en pandèmia, però que des del punt de vista educatiu calia fer allò que garanteixi més tranquil·litat als alumnes i professionals.

D’altra banda, l’Ajuntament de València, la Conselleria de Sanitat i la Junta Central Fallera (JCF) han tancat un dispositiu de seguretat per a les Falles. Serà el primer esdeveniment multitudinari postpandèmia, en què la màscara únicament serà obligatòria en grans aglomeracions a l’aire lliure i en recintes tancats. Les administracions apel·len a la responsabilitat individual i garanteixen que hi haurà sancions per als qui no portin la màscara quan sigui obligatòria.

Sobre l’origen del SARS-CoV-2, un estudi de l’Institut Pasteur publicat per la revista Nature conclou que pot trobar-se en uns ratpenats de Laos. Segons la investigació, aquests animals són portadors de tres virus que podrien ser els avantpassats del SARS-CoV-2. Les anàlisis fetes en 645 ratpenats de 46 espècies diferents han mostrat que són portadors d’una gran varietat de coronavirus.

En l’àmbit parlamentari, els grups d’ERC, Junts i el PSC han forçat la creació d’un grup de treball, compost per experts designats pels partits, per a saber què va passar durant la pandèmia a les residències geriàtriques i de discapacitats de Catalunya. En Comú Podem, Ciutadans i la CUP s’han abstingut en la votació i han retret als impulsors la fórmula, perquè un grup de treball no té el rang de comissió d’investigació.

Finalment, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha començat a reobrir l’hospital de Can Misses arran de la baixada de la incidència i de la reducció d’ingressos per coronavirus. D’aquesta manera, el centre hospitalari recupera espais que fins ara es destinaven a pacients de covid mitjançant el pla de contingència, que permet d’expandir o contraure les unitats destinades a hospitalitzats amb la covid segons les necessitats assistencials.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 3.948.463 casos i 37.176 morts, i actualment hi ha 502 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 416.991.939 casos confirmats i 5.860.878 morts. Del total de casos, 339.921.610 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 79.639.934 casos i 949.269 morts;
–L’Índia, amb 42.723.558 casos i 509.903 morts;
–El Brasil, amb 27.664.958 casos i 639.822 morts;
–L’estat francès, amb 21.877.555 casos i 135.579 morts;
–Regne Unit, amb 18.347.706 casos i 160.038 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 10.707.286 casos i 96.906 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor