16.02.2022 - 18:51
|
Actualització: 16.02.2022 - 19:34
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
El conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon, veu bé que el 28 de febrer es retiri la màscara a l’interior de les escoles en els més petits. Argimon, qui ha explicat que portaran el debat a la comissió interterritorial de Sanitat de la setmana vinent, ha fet referència a l’informe d’un grup de pediatres que es va fer públic dimarts en què es proposava un calendari per a la retirada progressiva de la màscara a les escoles, començant per primer i segon de primària. “Conec bé el document i quadra amb el que nosaltres sempre havíem defensat com a un pas més cap a la normalització”, ha dit.
Sobre aquesta mesura, també s’hi ha pronunciat el conseller d’Educació valencià, Vicent Marzà, qui ha dit que es faria allò que diguin les autoritats sanitàries. “La desescalada ja ha començat, i ja no és obligatori l’ús de la màscara en espais oberts, en aquest cas, en els patis”. Marzà ha afegit que cal assegurar la màxima responsabilitat i protecció perquè encara som en pandèmia, però que des del punt de vista educatiu calia fer allò que garanteixi més tranquil·litat als alumnes i professionals.
D’altra banda, l’Ajuntament de València, la Conselleria de Sanitat i la Junta Central Fallera (JCF) han tancat un dispositiu de seguretat per a les Falles. Serà el primer esdeveniment multitudinari postpandèmia, en què la màscara únicament serà obligatòria en grans aglomeracions a l’aire lliure i en recintes tancats. Les administracions apel·len a la responsabilitat individual i garanteixen que hi haurà sancions per als qui no portin la màscara quan sigui obligatòria.
Sobre l’origen del SARS-CoV-2, un estudi de l’Institut Pasteur publicat per la revista Nature conclou que pot trobar-se en uns ratpenats de Laos. Segons la investigació, aquests animals són portadors de tres virus que podrien ser els avantpassats del SARS-CoV-2. Les anàlisis fetes en 645 ratpenats de 46 espècies diferents han mostrat que són portadors d’una gran varietat de coronavirus.
En l’àmbit parlamentari, els grups d’ERC, Junts i el PSC han forçat la creació d’un grup de treball, compost per experts designats pels partits, per a saber què va passar durant la pandèmia a les residències geriàtriques i de discapacitats de Catalunya. En Comú Podem, Ciutadans i la CUP s’han abstingut en la votació i han retret als impulsors la fórmula, perquè un grup de treball no té el rang de comissió d’investigació.
Finalment, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha començat a reobrir l’hospital de Can Misses arran de la baixada de la incidència i de la reducció d’ingressos per coronavirus. D’aquesta manera, el centre hospitalari recupera espais que fins ara es destinaven a pacients de covid mitjançant el pla de contingència, que permet d’expandir o contraure les unitats destinades a hospitalitzats amb la covid segons les necessitats assistencials.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 3.948.463 casos i 37.176 morts, i actualment hi ha 502 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 416.991.939 casos confirmats i 5.860.878 morts. Del total de casos, 339.921.610 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 79.639.934 casos i 949.269 morts;
–L’Índia, amb 42.723.558 casos i 509.903 morts;
–El Brasil, amb 27.664.958 casos i 639.822 morts;
–L’estat francès, amb 21.877.555 casos i 135.579 morts;
–Regne Unit, amb 18.347.706 casos i 160.038 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 10.707.286 casos i 96.906 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Politico: BioNTech subministrarà plantes de vaccins modulars als països africans (en anglès)
–The Straits Times: Una forta protecció contra la covid per als nadons nascuts de mares vaccinades, segons un estudi (en anglès)
–Vox: Com donar sentit al cas i a les dades d’hospitalització a mesura que augmenta l’òmicron (en anglès)
–Reuters: Àustria aixecarà la majoria de les restriccions contra la covid abans del 5 de març (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
–On i quan cal mostrar el passaport covid?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)