Report diari sobre el coronavirus: els governs ja parlen obertament de noves restriccions abans de Nadal

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

16.12.2020 - 19:50
Actualització: 16.12.2020 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’expansió de la pandèmia –en part a causa de la reobertura, l’augment de la interacció social i l’activitat durant el pont de la Puríssima– ja és una realitat. Les dades sanitàries empitjoren arreu del país i els governs ja adverteixen que per a les festes de Nadal probablement hi haurà més restriccions que no les que havien anunciat. Avui, tant la vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra, com la consellera de Salut de Catalunya, Alba Vergés, s’han manifestat partidàries de noves restriccions. El govern de les Illes ja n’ha aplicades aquests darrers dies, especialment a Menorca i Mallorca.

Oltra ha dit que calia endurir les mesures i ha recordat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va advertir que hi hauria noves mesures si empitjoraven els indicadors sanitaris, tal com ha passat. El pont de la Puríssima ha tingut un efecte perjudicial i ha fet créixer novament les infeccions de covid-19. La consellera de Sanitat valenciana, Ana Barceló, ha dit que el pont ha “desgavellat” la baixada dels contagis de les últimes setmanes. Quant a Nadal, l’OMS ha recomanat de portar la màscara durant les reunions familiars per reduir el risc de contagi.

Per una altra banda, Vergés ha declarat que hi haurà passos enrere en el pla de reobertura “tant sí com no”. Aquest matí el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que calia reduir la mobilitat i la interacció social perquè les dades indiquen que la pandèmia s’expandeix. A més, el Departament d’Educació ha establert que els estudiants no tornin de vacacnes fins l’11 de gener, en lloc del 8, com s’havia previst. Això es fa perquè passin més dies entre les reunions familiars i la tornada a l’escola. Les vacances de Nadal als centres educatius començaran el 21 de desembre. En tornant, es faran més de 170.000 proves PCR d’automostra als docents per garantir seguretat sanitària a les aules. El Departament de Salut també ha anunciat que totes les residències de Catalunya faran una prova ràpida d’antigen a tots els residents entre el 21 i el 24 de desembre i, passat Nadal, un cribratge universal amb PCR.

El Consell de Mallorca ha aprovat de destinar 2,5 milions d’euros als bars, restaurants i cafeteries que tenen menys de vint treballadors. Podran demanar un ajut de 1.500 euros abans de Nadal i el cobraran durant el gener.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 489.390 casos, 19.808 morts i hi ha 633 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 74.127.640 confirmats i 1.648.148 morts. Del total de casos, 52.093.651 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 17.179.165 casos i 311.848 morts;
–L’Índia, amb 9.954.769 i 144.353 morts;
–El Brasil, amb 6.985.555 casos i 183.053 morts;
–Rússia, amb 2.734.454 casos i 48.564 morts;
–L’estat francès, amb 2.391.447 casos i 59.072 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.773.290 casos i 48.596 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘El desembre va millor que no es preveia a la zona euro’

Avui els alemanys han començat el confinament que ha de durar fins el dia 10 de gener, anunciat per Angela Merkel fa uns quants dies. També ens ha arribat l’avançament de resultats de l’índex dels directors de comptes (PMI) corresponent al desembre. I cal dir de seguida que els resultats són positius: tot i que augmenta la dicotomia entre indústria manufacturera i serveis, els guanys de la primera superen les pèrdues de la segona. Això fa que el còmput global sigui positiu, per bé que hi ha molta gent dels serveis que continua passant-la magra.

Aquesta divergència clara s’observa també en el creixement de les comandes procedents de l’estranger. Així com les exportacions de productes augmenten a un ritme que és el segon més ràpid en trenta-quatre mesos –tot just per sota de la màxima registrada l’octubre passat–, les del sector dels serveis altra vegada baixen amb intensitat i el ritme de declivi es modera tan sols lleugerament, a causa de la continuació de les restriccions estrictes en viatges i turisme.

Com ha passat aquests mesos anteriors, Alemanya continua tibant la zona euro i registra una expansió de l’activitat total per sisè mes consecutiu. Si bé és cert que el creixement de la producció manufacturera s’hi ha alentit com el mes passat, es manté en els nivells més alts de tota la història examinada per l’estudi. Això sí, l’ha acompanyat una moderació en la desacceleració de l’activitat del sector dels serveis. Caldrà si el confinament que comença avui afecta gaire la resta del mes, que serà més dur en els serveis i l’hoteleria. Una cosa que sí que posa en relleu l’estudi és que les comandes industrials del desembre han augmentat a un ritme més intens que no al novembre, i que l’origen principal d’aquest creixement és a la Xina.

Segons Chris Williamson, director de l’estudi –fet per la consultora IHS–, l’economia de la zona euro presenta aquest mes uns resultats més bons que no es preveia. Les dades indiquen que l’economia europea –globalment– s’acosta a l’estabilització, després d’haver caigut fortament al novembre. Per això la desacceleració del quart trimestre serà molt menys marcada que l’observada a la primera onada de la pandèmia, tot i que el panorama depèn de cada sector.

Em sembla important, també, que l’estudi reflecteixi l’optimisme de les empreses en relació amb l’any vinent, que ha anat augmentant cada mes: s’espera que el desplegament dels vaccins ajudi les empreses a tornar a unes condicions d’activitat més normals. De totes maneres, es fa un avís molt clar als sectors que continuaran amb dificultats. Williamson diu que, així com els vaccins indiquen que hi ha llum al final del túnel, el futur immediat continua suscitant grans dubtes a moltes empreses que han de fer atenció directa al públic. I afegeix que, tot i que el sector industrial assenyala un creixement sòlid, impulsat pels excel·lents resultats de les exportacions, especialment a Alemanya, el sector dels serveis continua marcant un declivi, enmig de les contínues restriccions marcades per la distància social a la zona euro. Oimés perquè sembla probable que moltes d’aquestes mesures de contenció continuïn vigents durant un temps i restringeixin l’activitat econòmica.

Curiosament, la sensació que el desembre a la zona euro és millor que no s’esperava –o que no es temia– contrasta amb la percepció que els economistes catalans van mostrar ahir, durant la presentació de l’enquesta de la tardor. La conclusió és que, segons la previsió d’una mica més de la meitat dels professionals, en aquest darrer trimestre del 2020 l’economia catalana continuarà tendint a empitjorar.

Com podem lligar aquestes dues estimacions, en principi contradictòries en ambdós territoris? Primerament, tenint en compte que la PMI es refereix a la zona euro com un tot i la referència que fa als estats, llevat d’Alemanya, indica que en alguns es registra una contracció més substancial de l’activitat empresarial. Ja veurem els resultats de l’estat espanyol, que potser van més en la línia de l’enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Però hi ha un segon aspecte que els economistes catalans deixen molt clar: l’estimació sobre l’actuació dels polítics envers la pandèmia. Segons l’enquesta, la gestió de les autoritats públiques en la crisi de la covid-19 és desaprovada pels economistes. Dins aquesta valoració, les autoritats europees són les que mereixen una valoració més alta, fins i tot superior a l’obtinguda en l’enquesta de la primavera passada. Les respostes dels economistes reflecteixen, doncs, el reconeixement de la importància de les mesures adoptades en l’àmbit europeu per pal·liar els efectes de la crisi i per propiciar una economia estructuralment més forta i més adaptada als nous desafiaments per quan la pandèmia s’hagi superat. També reflecteixen, d’una altra banda, un empitjorament de la valoració de les autoritats de més a la vora, les espanyoles i les catalanes, que, com que assumeixen més responsabilitats en les fases més recents de la lluita contra la pandèmia, també han estat objecte de dures crítiques.

En definitiva, si en alguns països d’Europa –sobretot a Alemanya– sembla que de mica en mica es va estabilitzant la situació, a Catalunya la percepció que tenen els economistes sobre la realitat és molt crítica amb les autoritats i mostra un nivell de recança estimable amb vista al futur immediat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Per què augmenten tant els contagis al País Valencià?
–Franceinfo: Quatre qüestions sobre la nova variant del virus observada al Regne Unit (en francès)
–CNN: Per què vam crear una companyia aèria durant una pandèmia? (en anglès)
–The Guardian: “Si no ho fem, qui ho farà?”: un any a primera línia contra la covid-19 (en anglès)
–Público: LOMS adverteix de la tercera onada a Europa i demana que la gent es posi la màscara per Nadal (en portuguès)
–Time: Com es van desenvolupar les primeres vaccinacions de la covid en hospitals d’arreu dels EUA (en anglès)
–Deutsche Welle: Turquia ha perdut el control de la pandèmia del coronavirus? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El curs escolar a Catalunya es reprendrà després de Nadal l’11 de gener i no el 8, com era previst
[VÍDEO] Veïns de Tremp denuncien grups de militars beguts, sense màscara ni mesures de seguretat
El Consell de Mallorca aprova de destinar 2,5 milions d’euros en ajudes a la restauració
Aragonès garanteix que dimarts signarà el decret de convocatòria del 14-F malgrat la covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor