Report diari sobre el coronavirus: El País Valencià avança cap a la reobertura. Els anticossos naturals duren més d’un any

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

16.08.2021 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El País Valencià ha posat avui data a la reobertura: el 6 de setembre, just després de les Falles de València. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que hi ha posat adjectius: prudent, conscient i robusta. Espera que el curs escolar pugui començar amb la normalitat més gran possible. “Una normalitat millorada”, ha dit.

Puig ha fet aquest anunci durant la visita del punt de vaccinació en massa de Vila-real. Segons que ha explicat, aquesta setmana un 86,7% de la població del País Valencià tindrà, pel cap baix, una dosi del vaccí administrada, i un 71,4% estaran completament vaccinats. Amb les dates que s’han donat aquesta setmana, s’ha acabat el procés de citació de la ciutadania. En són exclosos els que no han facilitat les dades correctament o els que han demanat de ser convocats més endavant perquè ara són de vacances.

Un altre responsable polític que ha parlat avui sobre la covid ha estat el conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon. N’ha parlat en un marc inusual per a ell, la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent, en què ha fet la conferència inaugural. Durant la ponència, ha admès que les restriccions per la covid-19 no es podien allargar en el temps, atès que implicaria una retallada de drets.

Argimon ha reconegut que la pandèmia havia portat una crisi de drets i llibertats i ha afegit que calia estar atents per a evitar que no fos l’excusa per a continuar retallant-los quan la covid-19 fos una malaltia més. Ha admès que, com a metge i com a conseller, havia avalat i recomanat moltes d’aquestes mesures, però ha alertat que calia vigilar perquè no servissin per a aprofundir en unes retallades que hi havia hagut abans de la pandèmia: “Governar un any i mig a cop de decret és molt fàcil i hem d’estar atents.” Ha afegit que la pandèmia havia originat una crisi social molt important: “Plou sobre mullat.”

Per una altra banda, avui s’ha sabut el resultat de l’estudi d’un grup d’investigadors de l’IrsiCaixa, que ha analitzat el nivell d’anticossos protectors de més de tres-cents infectats per covid-19. A partir d’aquest seguiment, la investigació ha permès de demostrar que es mantenen més enllà d’un any d’ençà de la infecció.

L’estudi també relaciona la gravetat de la malaltia amb més anticossos. Els que han passat la infecció de manera lleu o asimptomàtica, en canvi, en tenen menys, però de millor qualitat contra les variants noves. Una part dels participants de l’estudi van ser vaccinats durant el seguiment. El nivell d’anticossos de tots va créixer deu vegades després d’haver rebut la dosi.

L’estudi s’ha fet amb 332 persones que han passat el coronavirus, tant de manera asimptomàtica i lleu (un 60%) com greu (un 40%), i se n’ha fet un seguiment de la resposta immunitària neutralitzant durant quinze mesos. “En els pacients hospitalitzats, la quantitat d’anticossos protectors arriba al nivell màxim pocs dies després dels primers símptomes i, tot seguit, decau pronunciadament, fins que s’estabilitza i es manté elevat”, ha apuntat Edwards Pradenas, investigador pre-doctoral a IrsiCaixa i coautor de l’estudi.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.572.906 casos i 36.376 morts, i actualment hi ha 956 pacients a les UCI.

Taula dia 16 d'agost

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 208.263.051 casos confirmats i 4.379.602 morts. Del total de casos, 186.733.198 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 37.469.989 casos i 637.572 morts;
–L’Índia, amb 32.249.573 casos i 432.110 morts;
–El Brasil, amb 20.364.099 casos i 569.218 morts;
–Rússia, amb 6.621.601 casos i 171.305 morts.
–L’estat francès, amb 6.471.035 casos i 112.656 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 4.693.540 casos i 82.470 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor