16.04.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha constatat que “no hi ha hagut una explosió de casos” arran de Setmana Santa i que ara s’entrava en una fase d’estabilització dels indicadors, tot i que “cal no abaixar la guàrdia”. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que la situació a les unitats de cures intensives és especialment complicada, perquè hi continua havent un problema de saturació. L’explicació no és pas que ara hi hagi un augment exponencial d’ingressos, sinó que els pacients triguen més a rebre l’alta i això crea “un efecte acumulatiu”. “No acabem de fer net”, ha dit Argimon, que de tota manera no ha gosat d’atribuir-ho directament a l’hegemonia de la variant britànica del virus. Ara com ara, hi ha 500 malalts de covid a les UCI, prop d’un 52% del total de pacients crítics. Tal com ha explicat Ramentol, a partir del llindar dels 400, la situació és preocupant i l’activitat normal dels hospitals es veu alterada.
Ramentol i Argimon també han explicat que el govern ha prorrogat fins el dia 26 d’aquest mes totes les mesures vigents a Catalunya, incloent-hi el confinament comarcal. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha demanat als ciutadans que no es desplacin cap a Andorra encara que s’hi hagi acordat la lliure mobilitat. De moment, doncs, s’ha descartat de passar a un confinament per vegueries o per regions sanitàries, com s’havia especulat. Sàmper ha explicat que Salut i Interior ja treballaven conjuntament en un nou pla de retirada progressiva de les mesures vigents, tot i que encara no hi ha previsió exacta de quan es podria començar a aplicar. “No es poden plantejar processos d’obertura fins que no hàgim constatat de manera fefaent que no hem superat el pic de contagis” i la saturació a les UCI, ha precisat Ramentol. De moment, l’única certesa és que el dia 9 de maig s’acaba l’estat d’alarma, cosa que forçarà el final de mesures com el confinament nocturn.
El director general de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que el món “s’acosta a la taxa d’infecció per covid-19 més alta fins ara durant la pandèmia”, a causa del gran increment de casos en moltes zones del planeta. En compareixença de premsa des de Suïssa, Tedros ha lamentat que “a escala mundial, el nombre de nous casos per setmana gairebé s’ha duplicat aquests darrers dos mesos”. Finalment, avui, la diputada de la CUP Dolors Sabater ha rebut l’alta hospitalària després de vuit dies ingressada a l’Hospital Municipal de Badalona per la covid-19.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.038.263 casos, 30.027 morts i hi ha 629 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 140.122.604 casos confirmats i 3.004.970 morts. Del total de casos, 119.024.656 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 32.229.561 casos i 579.053 morts;
–L’Índia, amb 14.495.906 casos i 175.455 morts;
–El Brasil, amb 13.758.093 i 365.954 morts;
–L’estat francès, amb 5.187.879 casos i 100.073 morts;
–Rússia, amb 4.684.148 casos i 104.795 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.407.283 casos i 76.981 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘L’exportació catalana fa un salt del 6% al febrer’
El primer trimestre d’enguany, i després de set trimestres de balanç negatiu, el percentatge d’exportadors que percep la demanda externa com un factor positiu torna a superar el dels que la consideren un factor negatiu. És la frase clau de l’Enquesta de Conjuntura de l’Exportació que aquest matí ha publicat el Ministeri d’Indústria espanyol. Em sembla molt important que, encara en plena pandèmia, les percepcions dels exportadors facin un tomb i valorin la demanda exterior com un factor positiu per a la seva activitat.
De fet, segons l’enquesta, el primer trimestre del 2021 milloren clarament les expectatives d’exportació a tres mesos i a dotze. I els tres factors més citats per la seva influència positiva sobre l’activitat exportadora són l’evolució de la ja esmentada demanda externa (39,4%), la competència en qualitat (23,4%) i la disponibilitat dels recursos humans adequats per a l’exportació (19,1%). Mentrestant, a l’altre plat de la balança, el preu de les matèries primeres i la competència internacional en preus han estat els dos factors més esmentats per la seva influència negativa, amb percentatges del 61,6% i 58,0%, respectivament.
Segons les regions de destinació, es presenta una evolució que tendeix a mantenir l’estabilitat com a característica dominant en la percepció del comportament de la cartera de comandes d’exportació en el trimestre. I, a dotze mesos vista, els països considerats les principals destinacions per la majoria d’empreses exportadores de l’estat espanyol són: França (50,3%) i Alemanya (50,1%). A continuació, se situen Portugal (29,6%), Itàlia (29,3%), el Regne Unit (26,7%) i els EUA (24,1%).
Crec que és molt significatiu el tomb que fa l’enquesta, en la qual, lamentablement, no hi ha dades regionalitzades. Però si pensem que Catalunya aporta al voltant d’una quarta part de l’exportació estatal, podem aplicar-hi, amb un petit marge d’error, les percepcions que reflecteixen aquestes respostes.
De fet, aquesta percepció no és aliena a la millora que mostra l’índex de confiança empresarial harmonitzat de Catalunya, que hem conegut també avui. Concretament, per al segon trimestre del 2021, presenta un augment del 7,7% respecte del trimestre anterior. Segons l’Idescat, tots els sectors observen una millora de la confiança empresarial, encapçalats per l’hoteleria i el transport (16,7%) i seguits pel comerç (8,0%), la resta de serveis (7,7%) i la indústria (5,4%). La construcció, per la seva banda, és el sector que registra un augment menor (4,7%). Sense dubte, sembla que ja comencen a veure la llum al final del túnel, els empresaris que han superat la prova de la covid-19, sobretot en els sectors més castigats.
Per cert, ja que hem parlat d’exportació catalana, val a dir que ahir vam saber les dades corresponents al febrer. I, sorprenentment, la xifra és molt bona: va créixer d’un 6,1% respecte del mateix mes de l’any passat, abans que la crisi fes els primers estralls, que en aquest terreny concret es van reflectir a les estatístiques de l’abril. El creixement del 6,1% adquireix més rellevància si pensem que la xifra a l’estat espanyol ha estat negativa, d’un -1,9%. I si fem un pas més enllà i restem la dada de Catalunya de l’estatal, el resultat per a la resta de l’estat és d’una davallada del -3,6%. La forta diferència en els comportaments –gairebé de deu punts percentuals– ha tingut com a conseqüència immediata que la participació de les exportacions catalanes sobre les estatals al febrer hagi estat del 27%.
Les exportacions de Catalunya van correspondre, sobretot, a productes químics, amb un creixement del 17,1% interanual, seguides d’alimentació, begudes i tabac, que es van incrementar d’un 9,5% i de béns d’equip, que van créixer d’un 3,4%. Val a dir que entre els tres epígrafs van sumar un 61% del total de les exportacions catalanes. Potser el més destacat de tot plegat és el pes que encara té el sector químic català en les exportacions estatals, tenint en compte que al febrer van representar gairebé la meitat; els béns d’equip, al voltant d’una quarta part; i l’alimentació, una cinquena part. A partir de dimarts, dia 20, quan els publiqui l’Idescat, en tindrem més detalls.
He volgut saber el parer sobre aquestes dades de Joan Tristany, director general d’AMEC (comunitat d’empreses industrials internacionalitzades, amb dues terceres parts de membres catalans), i m’ha comentat que els exportadors, efectivament, veuen millor el seu futur, “sobretot els qui venen productes essencials, com alimentació o farmacèutics”. Em diu que s’han desblocat molts projectes arreu, amb la vaccinació, la qual cosa vol dir més operacions, i això fa que tingui una expectativa molt positiva per als mesos vinents. “De fet, durant el 2020, els membres de la nostra comunitat han tingut un creixement mitjà de zero en les exportacions respecte de l’any anterior, fet que és molt positiu, tal com han anat les coses. Ha estat una mena de parèntesi i la previsió que fan per a enguany és d’un augment del 9%, i jo penso que es queden curts i pequen de prudents, si no passa res més amb la pandèmia, és clar”, comenta. A mi em sembla molt positiva, aquesta combinació de prudència i optimisme, en un any tan complex com el que tenim davant.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Time: La pandèmia refà tots els racons de la societat. Ara és el torn del clima (en anglès)
–Infobae: Com funcionen els dos vaccins cubans contra la covid que han arribat a la fase III (en castellà)
–Euronews: Què és el turisme de vaccins i quines agències de viatges europees l’ofereixen? (en anglès)
–Le Monde: Israel acabarà diumenge amb l’obligatorietat de portar màscara a l’exterior (en francès)
–The Straits Times: Quines són les preocupacions de vaccinar els menors de setze anys i és necessari? (en anglès)
–The Guardian: Difondre més de pressa, colpejar més fort: per què els joves brasilers es moren de la covid? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–L’OMS adverteix que el món té “la taxa d’infecció més alta durant la pandèmia”
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Sabater rep l’alta hospitalària després d’una setmana ingressada per la covid-19
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Puc sortir de la meva comarca? Quins documents necessito?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)