15.07.2020 - 19:00
|
Actualització: 15.07.2020 - 20:05
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Avui s’han registrat 938 casos nous de covid-19 a Catalunya. Això situa la xifra total de positius en 78.302. Dels que s’han registrat avui, 246 corresponen a la regió sanitària de Barcelona ciutat. 246, a la regió metropolitana sud, on pertany l’Hospitalet de Llobregat. 199 corresponen a la de Lleida –138 dels quals al Segrià–. Les mesures restrictives han començat avui al vuit municipis del Segrià. A les quatre de la tarda han tancat les últimes terrasses que quedaven obertes a Lleida, obeïnt així a la resolució signada a mig matí pels consellers Alba Vergés i Miquel Buch. Aquestes restriccions se sumen a les que també s’han implantat a l’Hospitalet.
D’altra banda, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut avui per a anunciar que a la ciutat hi ha 29 brots d’entre tres i catorze contagis cadascun, i que estudia amb el Departament de Salut prendre noves mesures. Segons Colau, Salut li ha reconegut que ‘el sistema de rastrejadors no funciona prou bé, i ha remarcat que ara per ara la seva principal preocupació era el seguiment d’aquests casos i els seus contactes. Així mateix, VilaWeb ha pogut saber que Salut disposa només de 180 rastrejadors per a seguir l’expansió dels brots, a l’espera que se n’incorporin 65 més. Experts com Àlex Arenas ho consideren insuficient i en reclamen més de 1.400.
Continuant amb les restriccions, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que en els pròxims dies prendrà una decisió sobre si fa obligatori l’ús de la màscara al carrer, tal com ja es fa al Principat i a les Illes. Avui, precisament, s’ha detectat un brot amb deu positius a Gandia. Així mateix, el Servei balear d’Epidemiologia ha detectat quatre brots nous la darrera setmana. En total, doncs, n’hi ha dotze d’actius a les Illes, la majoria dels quals són reduïts i d’àmbit familiar.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 13.560.696 casos confirmats i 583.525 morts. Del total de casos, 7.913.767 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 3.569.837 casos i 139.505 morts;
–el Brasil, amb 1.939.167 casos i 74.445 morts;
–l’Índia, amb 965.858 casos i 24.901 morts;
–Rússia, amb 746.369 casos i 11.770 morts;
–el Perú, amb 333.867 casos i 12.229 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 303.699 casos i 28.409 morts.
*A l’estat francès hi ha 172.377 casos i 30.029 morts.
Als Països Catalans hi ha 101.087 casos, 60.924 altes i 14.418 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
–Al Principat, 78.302 casos, 40.316 altes i 12.627 morts (avui s’hi han afegit 938 casos, 77 altes i 3 morts);
–Al País Valencià, 19.231 casos, 17.499 altes i 1.476 morts (avui s’hi han afegit 23 casos nous de PCR i 60 altes);
–A les Illes, 2.378 casos, 2.027 altes i 229 morts (avui s’hi han afegit 6 altes);
–A Catalunya Nord, 315 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 861 casos, 803 altes i 52 morts (sense variació).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
La píndola de Jordi Goula: Catalunya lidera la creació d’empreses al juny
Al mes de juny s’han creat 6.247 empreses a l’estat, segons l’Estudi sobre Demografia empresarial realitzat per Informa D&B. Aquesta xifra suposa un augment de 89% respecte a l’anterior mes de maig, tot i que està per sota, un 19%, de les 7.731 comptabilitzades el mateix mes de l’any passat. El més rellevant, des del meu punt de vista, és que les dades de juny només milloren en dues comunitats respecte a l’any passat. Una es Catalunya om creix un 0,5% i Extremadura que ho fa un 16%, tot i que les xifres, en general, són millors que el mes de maig. A Catalunya es creen mil empreses més que al maig, liderant les dades comunitàries del mes, amb 1.444 constitucions, seguida per Madrid i Andalusia que n’afegeixen gairebé 550 a les de maig.
Crec que és una dada molt interessant en uns moments en què seguim pràcticament el dia a dia per veure com s’articula -i sobretot a quina velocitat- el rebot de l’activitat. I aquest de la creació d’empreses ens pot ser un bon indicador. Per exemple, ara com ara, és més significativa aquesta dada mensual que la que fa referència al semestre, que porta al damunt el llast de dos mesos i mig de tancaments generalitzats i un alentiment de l’activitat als jutjats. Amb tot, tampoc està de més conèixer la perspectiva. Així, de gener a juny, la disminució de les constitucions també es generalitza en totes les comunitats. Madrid i Catalunya registren els descensos més forts -lògic, perquè són les comunitats on més se’n fan- amb baixades de 3.560 i 3.213 creacions, respectivament. Des de principi d’any, Madrid concentra el 23,14% de la creació de societats, seguida per Catalunya amb el 19,08%. En canvi, durant el mes de juny, es Catalunya qui en concentra el 23,2% i Madrid el 22,5%.
Pel que fa al capital invertit, l’altra dada clau en aquest terreny, Catalunya també lidera la xifra del mes de juny, amb 52,2 milions d’euros, per davant de Madrid, amb 48,7. Això vol dir que Catalunya representa el 23,4% del total invertit -en aquest apartat- en tot l’estat i Madrid, el 21,6%. Fixem-nos el grau de concentració que existeix a l’estat, quan aquestes dues comunitats suposen pràcticament la meitat del nombre de noves empreses i del seu capital. Des de principi d’any, el descens afecta la majoria de les comunitats, amb algunes excepcions. Catalunya registra una baixa de 338 milions d’euros, mentre que Madrid, per exemple, augmenta amb 189 milions. Per això, en el total del primer semestre, Madrid concentra el 29,43% del capital invertit per davant de Catalunya, que agrupa el 20,95%.
A mi, particularment, em sembla interessant que el primer més de recuperació post Covid-19, Catalunya comenci amb força, i, perquè no dir-ho, amb més empenta que Madrid, que habitualment ocupa el primer lloc en ambdues classificacions. Aquesta dada hauria de servir, si més no, per aixecar una mica l’ànim dels que veuen el futur amb ulls excessivament pessimistes des de casa nostra.
I quins són els sectors on s’han creat les 1.444 noves empreses a Catalunya? El primer lloc és pel sector del comerç, amb el 26%, seguit per la construcció i activitats immobiliàries, amb el 22%. I el tercer és el dels serveis empresarials, amb el 14%. Pràcticament dues terceres parts, doncs, s’han concentrat en aquests tres sectors. Després, ja a una certa distància, amb un 5 o 6% cadascun, hi trobem la indústria, les comunicacions, l’hostaleria i els intermediaris financers. Des del punt de vista geogràfic, el 87% del total català correspon a la demarcació de Barcelona, el 6% a Girona, el 4% a Tarragona i el 3% a Lleida.
Pel que fa a les dissolucions de societats, Madrid i Andalusia són les comunitats on se’n van registrar més el juny, amb 320 i 141 respectivament. En els primers sis mesos de l’any, són també aquestes dues comunitats les que lideren la llista amb un 28,33% i un 13,52% del total, respectivament. Quan a Catalunya han estat 78 al juny i representen un 8% en el primer semestre. Una xifra molt inferior a les comunitats capdavanteres en aquest apartat. De les 78 dissolucions, 42 pertanyen a Barcelona, 17 a Girona, 16 a Lleida i 3 a Tarragona.
En definitiva, crec que és important veure que la recuperació comença a Catalunya amb força en aquest camp, on avui la decisió comporta un risc alt. Ara caldrà veure si l’impuls inicial es manté en el futur. Esperem que sí.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
– BBC: Coronavirus a Sud-àfrica: dins dels ‘hospitals dels horrors’ de Port Elizabeth (en anglès)
– Le Monde: Covid-19: per què hi ha zero morts al Vietnam? (en francès)
– Stat: Les primeres dades del vaccí de Moderna demostren que causa una resposta immune (en anglès)
– Franceinfo: Coronavirus: Els motius de l’excés de mortalitat de les persones nascudes a l’estranger (en francès)
– Vox: Què passa si els símptomes de la covid-19 no desapareixen? Els metges intenten esbrinar-ho (en anglès)
– Infobae: El perill dels asimptomàtics: com un viatge en ascensor ha causat 71 nous casos de la covid-19 (en castellà)
– The Korea Times: La pandèmia remodela les relacions dins del món laboral (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
– La Generalitat recorrerà la decisió judicial de limitar les mesures contra la covid-19 a l’Hospitalet
– Colau avança que caldrà prendre mesures per a contenir la covid-19 a Barcelona
– Sánchez admet que haurà de fer ‘renúncies’ per a acordar el pla europeu de recuperació
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)