15.12.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Avui comença la campanya de vaccinació infantil a Catalunya, el País Valencià i a les Illes, en un moment en què les infeccions entre els infants no fan sinó créixer. A Catalunya s’han establert punts de vaccinació i també se n’han posat en alguns hospitals i centres d’atenció primària amb pediatria. Es prioritzen els grups de risc, es comença amb els infants de més edat i fins ara hi ha hagut més de 60.000 cites demanades. Al País Valencià, la vaccinació es fa als centres educatius, prioritzant els col·legis d’educació especial i els infants immunodeprimits, que en aquest cas es vaccinaran als hospitals. Posteriorment, es farà per ordre d’edat. En aquest primer dia, s’estima que entre el 60% i el 80% de les famílies ja han autoritzat l’administració del vaccí infantil.
A les Illes es prioritzen, d’una banda, els infants amb malalties greus i, d’una altra, els que tinguin entre nou anys i onze. Els menors que tenen alguna malaltia greu són vaccinats als hospitals. Per a la resta, els punts de vaccinació a Mallorca són a Son Dureta i a les Covid Exprés d’Inca i Manacor; i a Menorca, Eivissa i Formentera, als centres de salut. ACatalunya Nord, la vaccinació començarà demà passat a l’hospital de Perpinyà, i Andorra es preveu que no comenci fins l’any que ve.
Si bé durant la pandèmia els infants s’han encomanat menys de la covid, aquestes darreres setmanes s’ha vist un canvi de tendència, i molts experts assenyalen que la causa són les noves variants i el fet que encara no podien ser vaccinats. A Catalunya, els menors de nou anys van representar el 6% de les infeccions durant el 2020, però d’ençà del setembre, han passat al 14% dels casos. Ara com ara, 25.050 alumnes estan confinats i hi ha un centre educatiu totalment en quarantena.
A les Illes, els infants fins als catorze anys representen el 18% dels casos de desembre, tot i que al juny eren el 8%. De la mateixa manera, al País Valencià el grup de menys d’onze anys és el que té una incidència més alta, amb 646 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre dels 364 del conjunt de la població. Ara mateix, hi ha 291 grups de 163 centres educatius confinats, és a dir, un 8,3% dels centres educatius tenen alguna aula confinada.
Més enllà de la vaccinació infantil, el president Ximo Puig ha explicat que el Consell estudia d’ampliar el certificat covid a altres activitats. Avui també s’ha sabut que la fiscalia de les Illes ha avalat l’obligatorietat del certificat covid per als sanitaris, pendent de la decisió que ha de prendre el TSJ.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.757.601 casos i 33.890 morts, i actualment hi ha 461 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
La píndola de Jordi Goula: Un nou tractament per a pimes malaltes
El tercer trimestre del 2021 ha tancat amb 411 empreses en concurs de creditors, un 38,9% més que al mateix període de l’any passat, segons l’Idescat. A més, d’acord amb les dades del Consell General del Poder Judicial, de tots els procediments concursals presentats a l’estat espanyol del gener al juny d’enguany, Catalunya en té el 32% i encapçala la classificació de concursos. Per a l’any vinent, preveient l’impacte de l’acabament de la moratòria de processos com els ERTO, tot apunta que es mantindrà la tendència a l’alça del nombre d’empreses en processos concursals a Catalunya.
Vista aquesta greu situació econòmica –de resultes de la covid-19–, a Catalunya la CECOT, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha activat el servei Help Empresa. Aquest programa, segons que m’expliquen a la patronal vallesana, dóna eines als negocis perjudicats per aquesta crisi, amb l’objectiu de superar-la i ajudar-los a enfortir-se amb la metodologia Early Warning Europe.
L’any 2007 el govern de Dinamarca va posar en funcionament aquesta metodologia, una iniciativa ben reeixida que, de llavors ençà, ha atès més de 6.000 empreses, de les quals el 50% ha sobreviscut, el 30% ha tancat i el 20% ha pogut donar continuïtat a les unitats de negoci viables amb un nou estatus jurídic. Salvar la meitat d’empreses em sembla una barbaritat, en sentit positiu.
Això va despertar molt d’interès, fins i tot a la Comissió Europea, de manera que va facilitar que es pogués estendre a més països i regions. Avui és una xarxa d’entitats europees que col·labora en l’establiment de mecanismes d’alerta primerenca a diversos països europeus, com ara Polònia, Bèlgica, Itàlia i Grècia. Dóna suport a 3.500 empreses en situació de crisi entre el 2017 i el 2019. Aquest projecte europeu, així com aquí el Help Empresa, se centra en els mecanismes de detecció i alerta primerenca, amb l’objectiu que les empreses puguin avançar-se a dificultats futures. Cal destacar la paraula “primerenca”, perquè, fent un símil amb la medicina, com més aviat us diagnostiquin la malaltia el metge, més probabilitats té de guarir-la. Cal, doncs, actuar amb diligència a partir dels primers símptomes.
Em sembla una idea excel·lent. En parlo amb Oriol Alba, secretari general de la CECOT, i li demano que m’expliqui el perquè d’aquest projecte. “La CECOT –em diu– sempre ha volgut ajudar les pimes. Vàrem crear bussiness angels per començar, acompanyaments a la internacionalització o la reempresa, per evitar el tancament de negocis de gent que es jubila. Aquesta és l’última iniciativa, que hem anat preparant d’ençà del 2016. Hem anat fent una mena de catàleg d’eines amb la informació de les experiències de fora, i ara hem cregut que era el moment de posar-ho en pràctica, atesa la delicada situació d’una part del teixit empresarial, arran de la covid-19″.
“Nosaltres –afegeix– tenim l’exclusiva, per dir-ho d’alguna manera, a Catalunya i hem anat recollint les millors pràctiques que s’han dut a terme allà on s’ha aplicat. Per tant, tenim un bon arsenal d’experiències que hem adaptat a la nostra legislació i demografia empresarial.” La qüestió és que quan una pime vegi els primers símptomes negatius en la seva activitat, ja sigui per una forta caiguda de vendes, per un sobreendeutament, per dificultats a l’hora de pagar als creditors o perquè vegi que ha arribat a un moment d’obsolescència en l’activitat, es posi en contacte amb la xarxa de la CECOT per a mirar de salvar la situació.
Servint-se de la metodologia Early Warning Europe, Help Empresa ofereix un pla de treball perquè la direcció de les empreses detecti els àmbits de millora i les solucions que es poden aplicar en el seu negoci.
El mecanisme que la patronal ha preparat inclou, primer de tot, una visita d’un expert per a fer un diagnòstic de la situació de la pime, que veurà quins són els punts febles que fan que tota la màquina falli. Tot seguit, la responsabilitat passa a mans d’un especialista en l’aspecte o aspectes de feblesa, que entrarà en el màxim detall possible. Després l’empresari tindrà un document amb el diagnòstic i les recomanacions per a mirar de sortir de l’atzucac.
“Hem començat a l’estiu amb proves pilot i l’experiència ha sortit prou bé. Això ens ha animat a aplicar la metodologia a qui la necessiti i l’hem difosa fa un parell de setmanes. De moment, han vingut cent empreses, que es troben en alguna de les fases del procés de salvament. De cara al 2022, volem tenir un protocol d’actuació molt clar per a ajudar les pimes que poden anar cap al tancament. I si no podem salvar-les, almenys que tinguin una mort tan ordenada com sigui possible”, comenta Alba.
Per una altra banda, m’explica que la col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball, prevista per a enguany i l’any vinent, és important per a saber de primera mà els ajuts possibles. “Volem fer de connectors entre les empreses i els recursos que puguin obtenir”, afegeix.
El programa ofereix també un pla de treball perquè l’empresari sàpiga quins són els àmbits de millora i les possibles solucions que es poden aplicar en el seu negoci. La llista d’objectius de Help Empresa és llarga. Per exemple, augmentar la supervivència d’empreses i evitar-ne el rescat; reduir la pèrdua de llocs de feina; aportar més seguretat jurídica en els processos de fallida i tancament empresarial; augmentar el percentatge de recuperació de deutes i impagaments d’entitats financeres, administració pública i proveïdors; millorar la resiliència de les pimes…
Val a dir que aquests serveis són de franc, per a les persones i per als negocis, perquè qui promou el programa ha rebut cofinançament públic. A més, es garanteix en tot moment una atenció confidencial. “L’objectiu principal del projecte és ajudar els empresaris i les empreses en aquest procés complicat perquè trobin la manera de sortir de les dificultats; i la societat en general, amb la salvaguarda d’aquestes empreses i els llocs de feina corresponents”, conclou Alba.
A la presentació, fa quinze dies, el president, Antoni Abad, va destacar: “Aquest nou servei va en la línia que col·legis professionals i entitats empresarials impulsem fa temps, vinculat amb la llei de la segona oportunitat que també ens reclama Europa. A la CECOT formem part de l’Aliança per la Segona Oportunitat en l’àmbit empresarial, que és necessària si volem salvaguardar l’esperit emprenedor i la generació d’activitat empresarial.” Insisteixo en allò que he comentat abans. Em sembla una idea excel·lent i difícilment trobaríem un moment més adient per a posar-la en pràctica. Cal només desitjar-li molts èxits.
A tot el món, les darreres xifres són de 272.058.351 casos confirmats i 5.341.282 morts. Del total de casos, 244.559.628 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 51.136.442 casos i 821.335 morts;
–L’Índia, amb 34.710.630 casos i 476.135 morts;
–El Brasil, amb 22.195.775 casos i 617.121 morts;
–Regne Unit, amb 11.010.286 casos i 146.791 morts.
–Rússia, amb 10.103.160 casos i 292.891 morts.
–L’estat francès, amb 8.334.133 casos i 120.832 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.366.128 casos i 88.542 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Euronews: Podria aquest vaccí sense agulles protegir-nos millor de les noves variants? (en anglès)
–Franceinfo: L’EMA valida l’ús del vaccí de Johnson & Johnson per a dosis de reforç (en francès)
–Politico: Itàlia exigirà una prova negativa del coronavirus als viatgers de la UE (en anglès)
–The Straits Times: Els incentius causen un canvi d’actituds envers la vaccinació contra la covid-19 a l’Índia (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
–Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
–Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)