14.09.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Mig any i un dia després, els alumnes del Principat han tornat a les aules. I ho fan fet enmig d’un debat públic candent sobre la idoneïtat de les mesures establertes pel Departament d’Ensenyament. Delegats dels set sindicats de l’educació pública s’han concentrat davant el departament per demanar més mesures de seguretat. Consideren que cal abaixar el nombre d’alumnes per aula i passar de vint a quinze; garantir una distància d’1,5 metres entre alumnes dins les aules, cosa que asseguren que ara no es compleix; i incrementar en 40.000 els docents de reforç, 20.000 a primària i 20.000 a secundària.
A Andorra, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha fet balanç de les proves en massa fetes abans del començament del curs escolar. Segons les dades, el 91% de la comunitat educativa s’ha fet la prova i això ha comportat que actualment hi hagi cinc aules aïllades per algun cas de contagi. L’actualització de les dades de la covid ha mostrat un augment de noranta-dos casos confirmats d’ençà de divendres, a més de dues noves altes, fet que comporta que ara com ara hi hagi quatre-cents quaranta casos actius a Andorra.
Avui, el Ministeri d’Hisenda espanyol ha fet marxa enrere i permetrà als ajuntaments de gastar el seu superàvit. Amb aquest canvi, a partir d’ara els ajuntaments podran gastar els superàvits dels exercicis del 2018 i el 2019, que fins ara havien de ser acumulats. Els consistoris demanaven de poder gastar aquests diners, especialment arran de l’intent del govern espanyol perquè els ajuntaments cedissin els romanents a l’estat.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 167.370 casos per PCR, 82.394 altes i 15.075 morts i hi ha 289 pacients a les UCI:
–Al Principat, avui s’hi han afegit 851 casos i 7 morts i hi ha 142 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 122.854 casos per PCR, 40.948 altes i 13.159 morts);
–Al País Valencià, 377 casos, 1.214 altes i 5 morts i hi ha 79 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 31.739 casos per PCR, 31.739 altes i 1.561 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 273 casos, 9 altes i 1 mort i hi ha 66 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 11.009 casos per PCR, 8.479 altes i 266 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 330 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, 92 casos i 2 altes i no hi ha cap pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.438 casos, 945 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 29.278.256 casos confirmats i 929.860 morts. Del total de casos, 21.105.491 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.719.607 casos i 198.646 morts;
–L’Índia, amb 4.878.042 casos i 80.026 morts;
–El Brasil, amb 4.335.066 casos i 131.736 morts;
–Rússia, amb 1.068.320 casos i 18.635 morts;
–Perú, amb 729.619casos i 30.710 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 576.697 casos i 29.747 morts.
*A l’estat francès hi ha 381.094 casos i 30.916 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Rècord d’exportacions de les farmacèutiques de Catalunya’
Aquest matí, m’he endut una sorpresa agradable. L’Idescat ha publicat les dades de les exportacions d’alt contingut tecnològic a Catalunya. I la bona notícia és que el segon trimestre han pujat d’un 5,7% respecte de l’any passat, enmig d’una caiguda del 30% en el total de vendes exteriors dels productes industrials. I dins aquestes exportacions tecnològiques, les que pugen més són les farmacèutiques, que ho fan d’un 13% el trimestre i d’un 20% en el semestre.
És cert que a primera vista hi ha la temptació de lligar aquest creixement amb la pandèmia. Doncs no… únicament. De fet, durant el 2019 el sector ja va batre el rècord d’exportacions, va pujar d’un 23,4% i va significar el 9% del total exportat per les indústries catalanes. Evidentment, aquest semestre representen un percentatge més alt, del 12,3 % del total, perquè han caigut les vendes exteriors en la resta de sectors. De totes maneres, és possible que una part d’aquest últim creixement tingui un component conjuntural i respongui a un efecte d’acumulació, causat per la crisi sanitària, segons que diu el director del departament d’estudis de Farmaindústria, Pedro Luis Sánchez.
De fet, cal no oblidar que el sector farmacèutic és el tercer sector més exportador de Catalunya, després del químic (16,7% del total) i del d’alimentació i begudes (14,9%). Però també és important situar el sector de Catalunya en el context de l’estat espanyol. Hem de pensar que si les exportacions catalanes, en general, representen al voltant del 25% de les estatals, en aquests productes han estat el 53% del total estatal. És a dir, més de la meitat surten d’aquí cap a l’estranger.
Tampoc no podem oblidar que a Catalunya hi ha més de 125 empreses del sector, amb una concentració important. I que, segons Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, algunes de les principals empreses farmacèutiques mundials han instal·lat els seus centres productius a Catalunya i han creat l’ecosistema farmacèutic més dens d’Europa. Concretament, el subsector de productes de química fina concentra al nostre territori el 75% de la producció de l’estat espanyol i el converteix en capdavanter mundial del subsector.
Per últim, faig meves les paraules de Sánchez quan diu que la indústria farmacèutica innovadora està cridada a tenir un paper protagonista en la nova etapa que ha obert la crisi desencadenada per la covid. N’estic segur. I també dels motius que aporta. La seva capacitat per a generar ocupació de qualitat i igualitària, a més de la possibilitat de potenciar el teixit industrial i la inversió en investigació biomèdica, són les principals propostes que posa sobre la taula el sector per ser part de la solució.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Podrem saber si tenim la covid-19 en quinze minuts?
–The Guardian: ‘Em vaig infectar de la covid-19 al març, al cap de sis mesos encara no estic bé’
–Franceinfo: Les 22 preguntes que us feu sobre les proves PCR (en francès)
–The Korea Times: Corea del Sud vol desenvolupar enguany un tractament i el vaccí l’any vinent (en anglès)
–Infobae: De l’Àsia fins a l’Amèrica Llatina: la Xina promou els seus vaccins per a guanyar amics (en castellà)
–The Straits Times: L’Índia sospesa d’autoritzar d’emergència el vaccí a mesura que augmenten els casos de la covid-19 (en anglès)
–Ouest-France: Reims, Lille, Rennes, Nantes … detecten una desena de brots de la covid-19 a les universitats (en francès)
–The Economist: La pandèmia debilita encara més les escoles de l’Amèrica Llatina (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Argimon preveu un augment ‘suau’ dels indicadors epidemiològics aquests dies vinents
–Els sindicats de mestres reclamen grups més reduïts i augmentar les distàncies entre alumnes a les aules
–El govern espanyol anuncia una prestació de 180 dies per als treballadors acollits a un ERTO que siguin acomiadats
–Totes les claus, mesures i protocols del nou curs escolar a Catalunya
–Quins són els símptomes de covid-19 més habituals en nens i adolescents?
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)