14.05.2020 - 21:50
|
Actualització: 14.05.2020 - 23:14
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern francès ha decidit aquest vespre que a partir de demà obligaria tothom qui arribés a l’estat francès provinent de l’estat espanyol a passar una quarantena de catorze dies pel coronavirus. Emmanuel Macron respon així a Pedro Sánchez arran de l’anunci que va fer abans-d’ahir el govern espanyol que tothom qui arribi a l’estat espanyol haurà d’aïllar-se. Les úniques excepcions són els treballadors transfronterers, els transportistes, les tripulacions i el personal sanitari que es desplaci per motius laborals. És una mesura que han pres molts estats, però al principi de la pandèmia del coronavirus, no pas en fase de desconfinament. De fet, demà uns quants estats europeus començaran a reobrir les fronteres i ahir la Comissió Europea va recomanar la restauració de la lliure circulació abans de l’estiu, amb la mirada posada en el turisme i els corredors segurs que negocien alguns estats. Avui el món ha superat les 300.000 morts oficials per coronavirus.
Al país, s’ha detectat el primer rebrot de contagis de la Covid-19 al departament sanitari de la Ribera, amb un focus de 42 infectats. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha demanat que es mantingués la distància física durant uns dies més per tal de controlar el rebrot. Per una altra banda, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han presentat una fase 0,5 per al desconfinament gradual de la ciutat i l’àrea metropolitana, que no accedirien a la fase 1 fins el dia 25. Entre les mesures, que ara ha d’autoritzar el govern espanyol, hi ha l’obertura de botigues sense cita prèvia, la recuperació de les activitats de culte, els centres d’entrenament d’esport professional i la reobertura de les biblioteques.
La crisi sanitària canviarà la vida aquests mesos vinents, i a les cancel·lacions i ajornaments de grans esdeveniments caldrà afegir nous hàbits de la població. També en l’exercici dels drets fonamentals com el de manifestació. Per això l’ANC prepara amb prudència un Onze de Setembre a cavall entre la manifestació presencial i virtual, amb mobilitzacions descentralitzades arreu del país, per tal que els més vulnerables no siguin exclosos de la Diada. En canvi, l’extrema dreta es manifesta contra el govern espanyol a Madrid sense respectar les mesures sanitàries, i la policia espanyola no intervé per a dispersar una concentració que incompleix l’estat d’alarma, fet que ha causat una gran indignació.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 4.494.364 casos confirmats i 301.747 morts. Del total de casos, 1.691.243 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.
Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.443.544 casos i 86.224 morts.
—L’estat espanyol, amb 272.646 casos i 27.321 morts.
—Rússia, amb 252.245 casos i 2.305 morts.
—Regne Unit, amb 233.151 casos i 33.614 morts.
—Itàlia, amb 223.096 casos i 31.368 morts.
—Brasil, amb 196.375 casos i 13.555 morts
—L’estat francès, amb 178.870 casos i 27.425 morts.
Als Països Catalans hi ha 79.798 casos, 47.465 altes i 13.103 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
—Al Principat, 62.615 casos, 35.616 altes i 11.440 morts (avui hi ha hagut 938 casos, 173 altes i 37 morts)
—Al País Valencià, 14.154 casos, 9.490 altes i 1.364 morts (avui hi ha hagut 109 casos, 222 altes i 9 morts)
—A les Illes, 1.958 casos, 1.465 altes i 215 morts (avui hi ha hagut 1 cas, 27 altes i 1 mort)
—A Catalunya Nord, 310 casos, 271 altes i 34 morts (encara no hi ha dades noves)
—A Andorra, 761 casos, 596 altes i 49 morts (avui hi ha hagut 1 cas, 20 altes i cap mort)
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
L’editorial de Vicent Partal
‘#25AnysVilaWeb: volem fer un dels millors diaris del món, en català‘
La píndola de Jordi Goula: ‘Els supermercats fan l’agost amb la Covid-19’
Avui l’Institut d’Estatística espanyol (INE) ha publicat els resultats de l’IPC corresponents al mes d’abril. La xifra de l’índex general assenyala una baixada del 0,7% anual tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol, arran de la forta caiguda del preu del petroli durant el mes passat. En realitat, l’epígraf de preus energètics ha baixat d’un 17% i ja havia baixat d’un 9% el mes de març. Per tant, a efectes de les estatístiques que mesuren la inflació, la dada que regirà serà aquesta baixada del 0,7% a l’IPC. Suposo que no deixarà de sorprendre els ciutadans, i especialment aquells que van a comprar el menjar, que ben segur que han notat com els preus dels aliments frescs al supermercat no han deixat de pujar aquestes últimes setmanes.
Si ens fixem en un dels subíndexs, concretament en el dels aliments sense elaboració (les dades són estatals), ens adonem que durant l’abril la pujada fou del 2,6% i, en termes interanuals, del 6,9%. És evident que amb el confinament han canviat radicalment els hàbits de despesa i de consum. Aquests mesos, per exemple, els àpats es fan a casa, perquè els bars i restaurants són tancats. Això ha fet pujar extraordinàriament les compres als establiments d’alimentació. Les cues, més enllà de la distància obligada que cal deixar, són molt més llargues que no eren habitualment. És a dir, la demanda ha crescut molt més de pressa que no els mesos anteriors a la crisi.
Si fem un pas més i analitzem els productes, veurem com, en temps de baixa inflació, hi ha preus que pugen molt de pressa. En un any, per exemple, la fruita ha pujat d’un 12,8%; el peix, d’un 9,3%; la carn de porc, d’un 8,2%; i la de pollastre, d’un 6,2%. Són ritmes de creixement molt forts i que tenen un reflex clar en tot això que ha passat a l’abril. Comparats amb el març, els preus de les hortalisses i llegums, a l’abril, han pujat d’un 10,4%; el peix, d’un 2,3%; i el pollastre i la fruita, d’un 1,6%.
Per situar-nos, són ritmes d’augment de preus en l’alimentació fresca que no es presentaven des de l’estiu del 2013 (potser per la pressió del turisme) i no els trobaríem en un mes no turístic fins a l’octubre del 2008. Això vol dir que l’anomalia que presenta l’índex alimentari pot ser deguda o bé a la pressió d’un creixement fort de la demanda, juntament amb un creixement inferior de l’oferta, o bé a un creixement de preus molt fort a l’origen –menys pescadors que surten a mar, menys fruita o hortalisses que es recullen… O bé ha passat que els supermercats han aprofitat l’avinentesa i han augmentat els marges.
Segons la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), d’àmbit estatal, els preus d’origen no semblen haver pujat pas. Si entreu a la seva web, hi veureu un quadre molt interessant on comparen els preus d’origen i de destinació de tot de productes agrícoles i ramaders i calculen per quant s’han multiplicat al final sobre el preu que en paguen al pagès. Hi ha productes que el mes d’abril han baixat de preu a l’origen, com les maduixes, les pomes, els enciams, el pollastre, el porc…, i, en canvi, han pujat a la destinació. Us en poso exemples per no cansar-vos i veureu el perquè de les queixes dels pagesos i l’interès que tenen a vendre tan directament com sigui possible al consumidor. Els enciams, per exemple, els consumidors els pagàvem al març a un preu que era 6,6 vegades el del productor i a l’abril, 8,3 vegades. Les pomes passen de 5,3 vegades a 6, respectivament. El pollastre, de 2,5 vegades a 3,8. El porc, de 3,8 vegades a 4,1… I així podríem continuar. Això vol dir senzillament que els marges dels qui manegen els aliments fins al consumidor han crescut.
Sembla, doncs, que a la vista d’aquestes dades, les tres possibilitats que exposàvem com a possibles s’aclareixen bastant…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
– VilaWeb: Tornar al passat per controlar el coronavirus: així funciona una aplicació de rastreig de contactes
– BBC: Coronavirus Sanofi: França es resisteix a la idea que els Estats Units obtingui primer el vaccí (en anglès)
– France Inter: Com es desenvolupa un vaccí en temps rècord? (en francès)
– The Atlantic: La nostra democràcia sobreviurà a aquesta pandèmia (en anglès)
– La Repubblica: El laberint de les proves serològiques. L’hisop s’imposa als positius. Però amb això n’hi ha prou per a tothom? (en italià)
– Vox: El pla de Trump per a limitar la xifra de morts de la pandèmia: comptar a la baixa (en anglès)
– Franceinfo: Coronavirus: traça i cribatge a gran escala a Corea del Sud (en francès)
– The Guardian: Rússia defensa les seves dades ‘excepcionalment precises’ sobre les morts per la Covid-19 (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
– Detectat un brot de contagis a la Ribera: demanen d’allargar-hi el distanciament social
– El govern demana que puguin obrir les botigues sense cita prèvia a Barcelona i l’àrea metropolitana
– La manifestació de l’Onze de Setembre serà presencial i virtual
– Indignació per la permissivitat amb les manifestacions impulsades per l’extrema dreta a Madrid
– Quinze preguntes incòmodes de Joe Brew per a un desconfinament diferent
– Els professionals sanitaris de Catalunya fan dos minuts de silenci pels companys morts fent front a la Covid-19
– David Verdaguer: ‘Vivim en una societat tan merdosa que si ets pobre o obès és culpa teva’
– Vicente Guallart: ‘Si no vigilem, el perill pot venir els deu anys vinents’
– [Recull fotogràfic] Neurorehabilitació enmig de la pandèmia
– Pepa Prats: ‘El model festiu de moros i cristians no pot morir’
[VÍDEO] Debat especial sobre els 25 anys de VilaWeb
i els nous projectes del diari
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
– Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)