14.01.2021 - 19:50
|
Actualització: 14.01.2021 - 20:18
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern català ha prorrogat les restriccions una setmana més, fins al 24 de gener. “Sabem que les xifres creixeran els dies vinents: aturar aquest increment és l’objectiu. No podem descartar una acceleració de la pandèmia, com passa en països del nostre entorn”, ha dit la consellera Alba Vergés. Això vol dir que es mantindrà el confinament municipal cada dia i el tancament de comerços no essencials el cap de setmana. Així mateix, els establiments de més de quatre-cents metres quadrats hauran de romandre tancats.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha apuntat que a final d’aquesta setmana es podria veure un “cert alentiment” de la propagació del virus per alguns indicadors que els conviden a un “optimisme molt, molt moderat”, ha dit.
Sigui com vulgui, els contagis setmanals poden arribar a 24.000 ben aviat, una xifra molt elevada i molt lluny dels 1.000 casos diaris que permetien de mantenir l’equilibri del sistema sanitari, segons que han dit unes quantes vegades els responsables de Salut.
En el terreny de les prediccions, avui Salut ha lliurat un informe –el segon d’aquesta setmana– als partits polítics, en què explica en quina situació sanitària es trobaria Catalunya abans de les eleccions. Hi ha dues situacions possibles i en totes dues el pic de pressió assistencial seria abans del 14-F. És previst que demà els partits prenguin una decisió final sobre si s’ajornen les eleccions.
Al País Valencià s’han anunciat noves xifres de rècord pel que fa a la pressió hospitalària. Hi ha 2.993 ingressats i 440 persones a l’UCI, i ambdues xifres són les més altes de tota la pandèmia. Per una altra banda, s’hi han detectat 6.207 casos nous, la segona xifra més alta.
Tanmateix, el president, Ximo Puig, ha tornat a deixar clar que, ara com ara, la possibilitat d’un confinament per l’empitjorament dels indicadors epidemiològics, no és sobre la taula. Després dels rècords de contagis, hospitalitzats i morts d’aquests últims dies, el president ha dit que es prendrien les decisions que es consideren oportunes d’acord amb l’evolució, els estudis epidemiològics i les indicacions de la Conselleria de Sanitat.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 651.725 casos, 22.097 morts i hi ha 1.065 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 93.089.182 casos confirmats i 1.993.165 morts. Del total de casos, 66.522.080 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 23.650.700 casos i 394.724 morts;
–L’Índia, amb 10.526.577 i 151.924 morts;
–El Brasil, amb 8.270.655 casos i 206.188 morts;
–Rússia, amb 3.471.053 casos i 63.940 morts;
–Regne Unit, amb 3.211.576 casos i 84.767 morts;
*A l’estat francès hi ha 2.830.442 casos i 69.031 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 2.211.967 casos i 53.079 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘De quina pasta són fets els autònoms?’
Ahir l’Idescat va fer públiques les dades de la seguretat social (SS) corresponents al mes de desembre. Són interessants perquè aprofundeixen una mica més en el teixit laboral català i serveixen per a analitzar com s’han repartit els estralls de la pandèmia durant el 2020. Val a dir que el nombre d’afiliacions a la SS a Catalunya el 31 de desembre de 2020 va disminuir d’un 2,2% respecte del mateix període del 2019, fins a 3,37 milions. En xifres absolutes, la davallada interanual va ser, doncs, de 77.400. Recordem una vegada més que els treballadors afectats per ERTO no són donats de baixa de la SS i eren 172.000 en acabar l’any. Per tant, segons la situació final de l’empresa, els afiliats podrien baixar més.
Per mi, hi ha un fet que es destaca. Quan veiem les dades diferenciades per la mena de relació laboral, és clar una vegada més que els autònoms són fets d’una pasta especial i demostren una gran resistència contra les adversitats. Si mai hom els ha posat a prova fins a límits avui encara difícils de valorar, ha estat durant el 2020, i podem comprovar com les afiliacions per compte propi (−0,2%) han baixat molt poc –altra cosa és la situació desesperada en què es poden trobar molts. I, és clar, la baixada és molt menor que en les afiliacions per compte d’altri (−2,6%). Val a dir, com és habitual en el nostre sistema laboral, que en aquestes últimes es destaca la disminució interanual de la gent amb contractes temporals (−8,6%); en canvi, els afiliats amb contractes indefinits van decréixer només d’un 0,4%.
Com hem pogut veure a bastament aquests últims mesos, el repartiment de les baixes ha estat molt asimètric per sectors econòmics i, si es compara amb el desembre de l’any anterior, les afiliacions van disminuir als serveis (−2,5%), a la indústria (−1,9%) i a l’agricultura (−0,8%). En canvi, van augmentar lleugerament a la construcció (0,3%). I, fent un pas més enllà, per sectors, quatre branques van encapçalar la davallada de les afiliacions en xifres absolutes i van acumular més del 75% del descens interanual total. A hores d’ara, ja no sorprèn gaire saber quines són: en relació amb el mateix període de l’any anterior, els serveis de menjar i begudes van perdre 31.000 afiliacions (−14,5%), el comerç al detall 12.500 (−3,7%), els d’allotjament 8.800 (−20,9%) i les activitats esportives, recreatives i d’entreteniment 6.500 (−13,2%). En canvi, les divisions on més van créixer les afiliacions van ser les activitats sanitàries (10.500 i 5,2%), l’administració pública, defensa i seguretat social obligatòria (8.600 i 4,1%) i els serveis de tecnologies de la informació (2.200 i 2,9%). De totes aquestes xifres, jo destacaria l’augment que presenten les tecnologies de la informació, que indiquen una tendència sense aturador de la qual el jovent hauria de prendre bona nota.
Geogràficament, també hi ha hagut diferències notables, sobretot si defugim el valor absolut. Per comarques, en percentatges, on més va baixar l’afiliació és a l’Aran (−10,5%), a l’Alta Ribagorça (−3,7%) i al Barcelonès (−3,4%), tots molt marcats per la desfeta del turisme de tota mena. Per contra, el Montsià i el Baix Ebre (0,8% en tots dos casos) i la Segarra i la Garrotxa (0,4%) són les úniques comarques on van créixer una mica.
Per sexes, la davallada va ser molt semblant, perquè el nombre de dones afiliades va decréixer d’un 2,0% i el d’homes d’un 1,9%. Per edat, sí que cal destacar que les disminucions interanuals s’han concentrat en els afiliats de menys de trenta anys (−7,1%) i de 30 anys a 44 (−4,2%), mentre que entre els més grans els increments han estat positius, sobretot en afiliats de 55 anys i més (3,2%), seguit de les de 45 anys a 54 (1,0%). Per nacionalitats, com era previsible, el decrement interanual dels afiliats estrangers (−2,4%) va ser més alt que no el registrat pels que tenen nacionalitat espanyola (−1,8%).
Ve’t aquí el flaix del mercat laboral en el vessant dels afiliats. Ara, crec que les xifres que surten no reflecteixen exactament la realitat. Per una banda, perquè probablement les baixes globals són molt més altes que no les que s’apunten –avui sota l’aixopluc dels ERTO– i, per una altra, perquè aquesta pantalla quantitativa habitualment eclipsa la qualitativa, que és on bullen els problemes de veritat. I l’olla sembla que és a punt d’esclatar…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Lupe Pavón: “La gent va morint-se d’una manera impressionant”
–The Guardian: La Xina registra la primera mort per covid d’ençà del maig, mentre l’equip de l’OMS arriba a Wuhan (en anglès)
–Le Figaro: El Líban comença un confinament estricte per aturar el brot de la covid-19 (en francès)
–Stat: Les morts per la covid-19 són més altes que mai i les variants més infeccioses poden empitjorar les coses (en anglès)
–Infobae: El vaccí de Johnson & Johnson mostra una bona resposta immunològica (en castellà)
–The Straits Times: L’OMS convoca el comitè d’emergència abans d’hora per les variants del coronavirus (en anglès)
–Vatican News: El Vaticà comença la campanya de vaccinació i el papa Francesc i Benet XVI reben la primera dosi (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–L’estat espanyol, a la cua en seqüenciació per a detectar la nova variant anglesa
–El risc de gestionar els fons europeus a l’espanyola
–Andorra entra al nivell 4 de risc de la pandèmia
–Ribó anuncia que les Falles no es faran al març
–S’allarguen les mesures contra la covid-19 a Catalunya fins al 24 gener
–Argimon confirma que hi ha un excedent del 15% dels vaccins arran dels canvis en el protocol
–Puig descarta un nou confinament: “L’estat d’alarma no ho permet”
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS