Report sobre el coronavirus: Descobriments sobre la covid persistent i un nou sospitós d’haver originat la pandèmia

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

14.04.2023 - 19:50
Actualització: 14.04.2023 - 21:24

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Investigadors de la Universitat d’Oxford han fet públiques noves troballes sobre la covid persistent. En un estudi publicat a The Lancet han trobat que els participants que van rebre un tractament experimental desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Axcella Therapeutics estan menys fatigats que no els qui van rebre un placebo.

Les dades d’un assaig clínic de fase 2 suggereixen que el virus afecta els mitocondris, que són essencials per a la generació d’energia i el control de la inflamació. El medicament fa augmentar la producció d’energia de les cèl·lules i redueix la inflamació, fet que millora significativament la fatiga de les persones amb covid persistent. Ara necessiten més estudis multicèntrics per a validar les troballes en una mostra més gran de pacients.

Sobre l’origen de la covid, mostres científiques facilitades per les autoritats xineses han revelat la presència del gos viverrí al mercat de Wuhan en el moment de començar la pandèmia, un animal susceptible de ser infectat amb la covid-19 i que podria haver estat l’enllaç que mancava entre els ratpenats i els humans. Els investigadors expliquen que les dades recollides al mercat han permès d’elaborar un mapa de les diferents zones i s’ha trobat que allà on hi ha molt ADN de gos viverrí també hi ha molta presència de virus, i al contrari, hi ha poca presència de virus allà on hi ha menys ADN d’aquest mamífer. Tot i això, encara no hi ha cap prova irrefutable que sigui l’origen de la covid i caldria trobar animals infectats per tenir-ne proves sòlides.

D’una altra banda, els resultats d’un estudi publicat a la revista Frontiers in Public Health mostra que l’augment de les restriccions contra la covid van permetre de reduir la transmissió del virus. Un augment d’un 34% de la intensitat de les mesures va permetre de reduir la transmissió en un 22% setmanal. Els resultats, d’àmbit espanyol, troben que van ser especialment efectives les mesures en distància social en interiors i restauració, mentre que no se n’ha trobat cap efecte en les mesures al comerç, en la restricció de la mobilitat i en la pràctica esportiva a l’exterior.

El vaccí català d’Hipra, el primer dissenyat, desenvolupat i produït íntegrament a Europa, ja ha venut 3,2 milions de dosis a l’estat espanyol i es preveu que aviat en vengui a més estats, atès que van signar amb la Unió Europeu un acord d’adquisició conjunta per a tenir dret de comprar 250 milions de dosis.

Finalment, el president nord-americà, Joe Biden, va signar dilluns la legislació per a posar fi a l’emergència nacional per la covid-19, una mesura que no afectarà el final de l’emergència de salut pública als EUA, previst l’11 de maig.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 625 i 35 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 685.463.832 casos confirmats i 6.841.443 morts. Del total de casos, 658.189.975 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 106.455.745 casos i 1.158.017 morts;
–l’Índia, amb 44.797.269 casos i 531.064 morts;
–l’estat francès, amb 39.878.141 casos i 165.916 morts;
–Alemanya, amb 38.380.356 casos i 1701.896 morts;
–el Brasil, amb 37.358.092 casos i 700.811 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.798.747 casos i 120.426 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Sky News: Esperança d’un avenç en el tractament de la covid persistent arran dels resultats “realment positius” d’un estudi (en anglès)
–Franceinfo: El gos viverrí, un nou sospitós de la propagació del virus (en francès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor