13.10.2020 - 19:50
|
Actualització: 14.10.2020 - 20:31
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ja feia dies que avisava que la situació anava empitjorant, però diumenge va anar un pas més enllà i va fer un prec general. Que les universitats fessin educació telemàtica i que les empreses optessin pel teletreball: ‘No cal cap dictamen d’un jutge, però tots hem de prendre’n consciència i fer que es dugui a terme.’ Les universitats han obeït: a partir de dijous i fins al dia 2 faran ensenyament telemàtic.
Però això no s’acaba ací. Amb aquestes demandes perquè la gent redueixi l’activitat no n’hi ha prou i demà Salut anunciarà noves restriccions que afectaran directament la mobilitat. Una ja s’ha sabut: totes les competicions esportives d’àmbit català, federades, escolars o privades, seran ajornades dos caps de setmana.
Certament, les dades no són bones, com ja havia avisat Argimon, qui, per cert, es troba en quarantena per haver estat contacte estret amb un positiu. En l’actualització de dades feta avui, el risc de rebrot continua creixent per sobre dels 300 punts i ja és de 338,49, és a dir,103,68 punts més que una passada endarrere. La taxa de transmissió també creix lleument fins a 1,33. Per una altra banda, les hospitalitzacions augmenten, fet que remarquen els responsables de sanitaris. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que el creixement de casos ja té repercussió assistencial: hi ha més casos crítics i hospitalitzats en general. També es comencen a atendre més pacients a les urgències.
Quant al control de la pandèmia, el metge Oriol Mitjà ha demanat al govern que implanti un pla de proves en massa com s’ha fet al Regne Unit per a frenar la segona onada de la covid-19. Diu que cal fer servir proves ràpides en saliva o escovilló nasal i proves d’antigen.
Avui s’acaba el període d’aïllament dels residents del col·legi major Galileo Galilei de la Universitat Politècnica de València, que es va convertir en el brot més gran del País Valencià.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 226.078 casos per PCR, 104.674 altes i 15.635 morts i hi ha 295 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 1.265 nous casos, 14 morts i 172 pacients a les UCI (en total, 161.150 casos per PCR, 40.948 altes i 13.513 morts);
–País Valencià, avui hi ha 268 nous casos, 437 altes, 12 morts i 74 pacients a les UCI (en total, 44.695 casos per PCR, 46.998 altes i 1.682 morts);
–Illes, avui hi ha 479 nous casos, 315 altes i 38 pacients a les UCI (en total,15.452 casos per PCR, 12.593 altes i 323 morts);
–Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 349 casos, 283 altes i 40 morts);
–Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 5 pacients a les UCI (en total, 2.995 casos, 1.928 altes i 57 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 38.206.281 confirmats i 1.087.594 morts. Del total de casos, 28.695.285 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.049.854 casos i 220.281 morts;
–L’Índia, amb 7.205.923 casos i 110.118 morts;
–El Brasil, amb 5.103.408 casos i 150.709 morts;
–Rússia, amb 1.326.178 casos i 22.966 morts;
–Estat espanyol, amb 925.341 casos i 33.204 morts.
*A l’estat francès hi ha 743.479 casos i 32.779 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘L’IVA de la sanitat privada al 21%? No, gràcies’
El govern espanyol estudia si apuja l’IVA al 21% per als serveis privats de la sanitat i educació, una mesura prevista a l’esborrany del pressupost general de l’estat del 2021. D’aquesta manera, unes determinades activitats d’aquests sectors deixarien de ser pràcticament exemptes. La mesura és esmentada per l’informe d’avaluació de la despesa pública 2019 de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), que calculava que el cost fiscal de l’actual exempció de l’IVA a l’educació i a la sanitat privades era de 1.694 milions i 1.763 milions d’euros, respectivament. Fa pocs dies que l’agència Europa Press publicava aquesta informació, citant fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol. De llavors ençà, hi ha hagut protestes de tota mena d’associacions dels sectors. Divendres passat, l’ABC, també citant fonts d’Hisenda, deia que en l’educació s’havia fet marxa enrere i només restava oberta la possibilitat de gravar la sanitat.
Si això s’arribés a fer efectiu seria una bestiesa com una casa de pagès, que, a més, tindria un cost addicional per al sector públic. Potser cal recordar, per començar, que tant l’educació com la sanitat privada són exemptes de l’impost sobre el valor afegit d’ençà de la creació d’aquest tribut, el 1985, igual que a la gran majoria de països europeus. En realitat, a tots llevat de Grècia.
Voleu motius per a no tocar l’IVA d’aquest sector? El primer és de sentit comú i té molt a veure amb el moment en què ens trobem, enmig d’un rebrot de la pandèmia. No crec que sigui raonable, ara com ara, de desincentivar el consum sanitari. El segon és que, tot i que és cert que hi ha alternatives públiques i gratuïtes a la major part dels serveis oferts, hem de tenir en compte que van lligats a la demanda actual. I fins i tot en alguns casos fan curt, com vam poder comprovar –i patir– els mesos de març i abril. La vaga de metges d’avui n’és un bon exemple. Heu pensat què passaria si la gent deixés el sector privat i hi hagués una desbandada cap al públic? Heu pensat si els CAP i hospitals podrien absorbir aquesta nova demanda? Sembla evident que no i que caldria dedicar-hi molts més recursos. Per això, em pregunto: no acabaria essent més car, amb una recaptació més baixa i, consegüentment, una despesa pública que hauria d’augmentar per força?
El fet cert és que aquesta proposta d’aplicar l’IVA a la sanitat privada ha agafat de sorpresa el sector, que ho interpreta com un atac indiscriminat, segons la Fundació IDIS, l’entitat d’àmbit estatal que aplega aquest sector, amb un patronat integrat per vint-i-set grups.
En un comunicat que va fer públic dissabte, la fundació ho quantifica tot plegat: a l’estat espanyol hi ha 8,7 milions de persones amb assegurança privada, que equival a ‘un estalvi estimat mínim de 5.000 milions d’euros per al sistema públic, que podria sobrepassar els 11.000 milions en el cas d’un ús intensiu dels serveis aportats per la sanitat privada’.
El comunicat recorda que implantar un gravamen d’IVA a la sanitat privada encariria les consultes de professionals com ara fisioterapeutes, odontòlegs, podòlegs… i també les proves mèdiques a clíniques privades. Això podria acabar saturant encara més la sanitat pública.
La Fundació IDIS fa un càlcul sobre la importància relativa del sector privat dins el total: s’hi fa el 30,5% de les intervencions quirúrgiques (1,6 milions), s’hi registra el 23,5% (1,3 milions) de les altes i dels ingressos i s’hi atén el 24,5% (7,3 milions) de les urgències.
Òbviament, a Catalunya, això ens afectaria molt. M’ha agradat la reflexió que ha fet la directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, Roser Fernández (podeu trobar-la a la web de Foment del Treball). Diu que, si es confirmen aquestes informacions, tendirem a una sanitat privada elitista, només accessible a pocs segments de la població. Alhora gent que en aquest moment –econòmicament i per tradició social– van a la sanitat privada, per a determinades situacions s’afegiria a la pública. Així doncs, el temps d’atenció a les llistes d’espera s’allargaria, cosa que perjudicaria especialment els sectors de la població que només accedeixen a la pública. I això en un moment de crisi sanitària, a conseqüència del coronavirus, implica un alt risc. És moment de sumar tots els recursos i vies d’accés a la sanitat per recuperar l’activitat ordinària, que ja no pot esperar més, sense afectar seriosament la salut de molta gent.
Fernández acaba dient que, a més, ‘aquesta mesura és totalment contrària a la necessitat i oportunitat de situar el sector de l’economia de la vida i les indústries de la salut com a sector estratègic de la reconstrucció econòmica i social i d’accés als fons europeus per a la recuperació econòmica’. No cal afegir-hi res més.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Time: ‘És un joc per a ells’. Científics de tot el món ensenyen als gossos a ensumar la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: El govern estudia un toc de queda nocturn en algunes regions (en francès)
–Politico: L’Europa central s’enfronta a la pressió del coronavirus (en anglès)
–Clarín: Cuba canvia l’estratègia contra el coronavirus: obre comerços i permet l’arribada de turistes (en castellà)
–The Guardian: ‘Es van negar a actuar’: un esgarrifós documentari sobre la confusa resposta de Trump a la covid-19 (en anglès)
–South China Morning Post: Per què el Perú va obrir el Machu Picchu per a un sol turista japonès? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–‘Hem hagut de sobreviure un mes sencer amb tan sols cinquanta euros per culpa del SEPE’
–Les universitats catalanes suspendran les classes presencials a partir de dijous
–Greenpeace col·loca una màscara a l’estàtua de Gulliver de València amb el lema ‘Pandèmia climàtica’
–Johnson & Johnson atura temporalment l’assaig del vaccí per la malaltia ‘inexplicable’ d’un pacient
–Trump fa de la seva covid una arma electoral en el retorn a la campanya
–L’FMI manté la caiguda del PIB espanyol d’enguany en un 12,8%
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)