12.11.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Les bones expectatives arran de l’anunci de la farmacèutica Pfizer que el seu projecte de vaccí presentava un 90% d’efectivitat comencen a matisar-se. Avui, l’ONU ha alertat que cap sistema de salut no està preparat per a emmagatzemar i transportar ni el vaccí experimental contra la covid-19 de Pfizer ni tampoc el de Moderna, un altre dels més avançats. Segons el subdirector de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), Jarbas Barbosa, són dos models de vaccí innovador, perquè fan servir “material genètic del virus”, però requereixen temperatures extremadament baixes per a conservar-se.
Mentrestant, avui el govern del Principat ha decidit de prorrogar deu dies més el tancament de restaurants, bars, gimnasos, teatres i cinemes. Els únics canvis aprovats sobre les mesures en vigor són la limitació a cent assistents als actes religiosos i la reobertura parcial dels centres d’estètica. La mesura necessitarà ara l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Abans del 23 de novembre, el comitè del PROCICAT considerarà un pla de reobertura de tots els sectors afectats, amb prioritat a les activitats a l’aire lliure, si han baixat els ingressos a l’UCI. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la pròrroga era necessària i ha afegit: “El dia 23 obrirem tota l’activitat a l’aire lliure siguin quins siguin els resultats.”
En la mateixa conferència de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que el govern encara no ha trobat una alternativa que els permeti de revertir el contracte amb Ferrovial per al servei de trucades telefòniques als contactes de positius. “No podem desfer la feina que es fa. Fins que no hi hagi alternativa que ens aclareixi com es pot fer tot això, el servei s’ha de prestar. D’acord amb això, veurem si finalment aquest contracte es pot revertir.” Vergés no ha volgut especificar si hi havia cap pla per a rescindir el contracte. La qüestió ha tornat avui damunt la taula perquè la Cadena SER ha informat que Salut havia ampliat un altre contracte amb Ferrovial, en aquest cas per al servei de trucades del 061.
Al País Valencià, que avui ha passat el llindar dels dos mil morts per covid-19 d’ençà que començà la pandèmia, s’han incorporat cent cinquanta militars espanyols més per a fer de rastrejadors i traçar els contagis. A més, la vice-presidenta, Mónica Oltra, ha explicat que ja s’han imposat dues sancions a residències de gent gran per incompliments dels protocols sanitaris. Per una altra banda, la ciutat de Barcelona ha suspès la cavalcada de Reis del 5 de gener vinent per la situació sanitària.
Finalment, avui s’ha sabut que a partir del 23 de novembre, els nord-catalans i els andorrans necessitaran una prova PCR negativa –feta setanta-dues hores abans del viatge– si volen anar al sud per via aèria o marítima, perquè el govern espanyol ha inclòs Andorra i l’estat francès entre els estats de risc per la situació epidemiològics. L’executiu espanyol també ha rebaixat el preu màxim de les màscares quirúrgiques, que ara serà de 0,72 euros.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 386.211 casos, 17.571 morts i hi ha 925 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 52.783.854 confirmats i 1.294.236 morts. Del total de casos, 36.866.913 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 10.733.210 casos i 247.580 morts;
–L’Índia, amb 8.723.270 casos i 128.559 morts;
–El Brasil, amb 5.751.485 casos i 163.492 morts;
–Rússia, amb 1.858.568 casos i 32.032 morts;
–L’estat francès, amb 1.865.538 casos i 42.535 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.463.093 casos i 40.105 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Catalunya torna a crear més empreses que no l’any passat’
Un dels aspectes que més ens preocupen aquests dies és, sense dubte, el tancament d’establiments a tot arreu. Per això em sembla una bona notícia que, dins aquest període de negror, a Catalunya s’hagin creat a l’octubre més empreses que el mateix més de l’any passat. I que, si hi afegim el setembre, el creixement sigui gairebé del 5%. Són dades que avui ha fet publiques D&B, en l’informe sobre demografia empresarial. L’avantatge que té aquest report és que arriba gairebé un mes abans que la informació oficial de l’INE, amb unes diferències poc notables. Val a dir que ahir vam saber les dades de l’INE del setembre, que també indicaven un creixement important de creació de societats mercantils a Catalunya.
És una dada destacada, perquè d’ençà del juny que hi ha aquesta tendència, després de la desfeta de l’abril i el maig. Per fer-nos-en una idea: a l’abril es van crear 295 societats; al maig, 435; i a l’octubre, 1.384. A més, el creixement de l’octubre sobre el setembre ha estat del 30%, una xifra, que, així i tot, s’ha d’agafar amb molta cura perquè hi intervenen factors estacionals. Tampoc no hem de perdre de vista que l’acumulat del gener a l’octubre encara ens recorda que tenim una pèrdua del 22% sobre el mateix període de l’any passat. De totes maneres, el canvi registrat aquests últims mesos em sembla ben positiu.
Parlo amb la Cambra de Comerç per a veure si compartim aquesta valoració positiva. Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis econòmics de la institució, em fa avinent que les dades que surten del registre mercantil poden dur a una certa confusió, perquè de vegades no hi ha sinó un canvi de nom, de la fusió de dues empreses. Però afegeix que en aquest cas el resultat lliga amb les dues variables que ells segueixen molt de la vora i que són més consistents: el nombre de centres de contractació de la Seguretat Social (SS) i l’ocupació efectiva, que surt del nombre d’afiliats a la SS menys els treballadors afectats per un ERTO.
Quant a la primera variable, em diu que, comptant les altes i les baixes que es registren, d’ençà del juny noten un canvi de tendència en les taxes interanuals, perquè cada mes anem menys malament, cosa que s’ha d’interpretar positivament. ‘Tot i mantenir taxes negatives, la gràfica és ascendent, és a dir, ens anem recuperant clarament’, puntualitza. Quant a la segona variable, l’ocupació efectiva segueix la mateixa tendència. Ell en conclou que la diferència d’activitat respecte de l’any passat és d’un 10%, ara mateix.
Uns dels aspectes que destaca és que ara hi ha fortes diferències i que les dades agregades s’han de prendre amb relativitat. Em posa d’exemple que la indústria es recupera millor que no els serveis, però que, dins els serveis, les diferències també són notables. Fins i tot dins els subsectors del comerç. Deixa a banda hotels, bars, restaurants i transports, que estan molt malament. I, en contrast, esmenta els serveis informàtics dins el món de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Fa referència a un informe de la Cambra de començament de mes, segons el qual l’ocupació en les TIC bat rècords durant la pandèmia de la covid-19, I no tan sols això, sinó que impulsa un canvi estructural en el mercat laboral que, de fet, s’ha produït gradualment d’ençà del 2014. Concretament, aquest darrer trimestre el sector ha tancat amb 128.700 ocupats, un 19,1% més que el mateix trimestre del 2019, i que representen gairebé el 4% del total d’ocupats segons l’Enquesta de Població Activa (EPA).
Bé, ja sabem que una flor no fa estiu, ni dues, primavera, però les dades que comento avui em semblen importants perquè aporten una mica de llum en la foscor en què ens trobem submergits de fa tants mesos. Una foscor que no ens hauria d’impedir de veure que l’activitat continua, en alguns llocs amb més intensitat que en uns altres, evidentment. Ni que hi ha persones que, fins i tot en aquests moments de pessimisme generalitzat, exploten la seva creativitat amb la constitució de nous negocis. Ser conscients de fets com aquests potser ens hauria d’amorosir una mica el sentiment d’angoixa amb vista al futur, un sentiment que una bona part dels ciutadans duem dins.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: On la pandèmia “no existeix”: racons del món sense el coronavirus
–Vox: Per què la pandèmia ha fet que molta gent torni a fumar (en anglès)
–Libération: Rere la promesa d’un vaccí, un matrimoni de metges turcs (en francès)
–The New Yorker: Com el coronavirus “hackeja” el sistema immunitari (en anglès)
–La Repubblica: “No ho suporto, ho deixo.” La història d’un metge en temps de covid (en italià)
–The Guardian: Un estudi assenyala que la població negra i asiàtica té més probabilitat d’infectar-se de covid (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Reobren els centres d’estètica, però es mantenen la resta de restriccions al Principat
–La covid-19 obliga a repensar les cavalcades de Reis: així seran enguany
–Vergés admet que el govern encara no ha trobat una alternativa al contracte amb Ferrovial
–Coco Comin: “Pensàvem que la mare Generalitat ens protegiria i no ho ha fet”
–El govern espanyol rebaixa el preu màxim de les màscares quirúrgiques: 0,72 euros
–L’ONU alerta que cap sistema de salut no està preparat per a gestionar els vaccins de Pfizer i Moderna
–El Consell sanciona dues residències per la gestió de la pandèmia
–El govern espanyol publica la llista de països de risc per exigir proves PCR a ports i aeroports
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)