12.01.2021 - 19:50
|
Actualització: 12.01.2021 - 20:00
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Els indicadors de la tercera onada del coronavirus continuen enfilats a tot el país. A Catalunya s’ha registrat un rècord de positius, 6.981 nous casos, que ha anat acompanyat d’un augment del risc de rebrot després de dos dies de baixada. Al País Valencià les dades no són pas més esperançadores. Aquestes últimes vint-i-quatre hores hi ha hagut 92 morts, la xifra més alta registrada durant tota la pandèmia.
El vaccí continua administrant-se a usuaris de residències i a sanitaris per recuperar el temps perdut els primers dies. Avui Brussel·les ha promès l’arribada de “moltes més dosis” a partir de l’abril. La negociadora de la Comissió Europea (CE) dels contractes per als vaccins, Sandra Gallina, ha reconegut que el subministrament entre el gener i el març serà més limitat. “En aquests primers tres mesos les dosis no són tan abundants com voldríem”, ha admès.
Com a notícia positiva, avui l’Agència Europea del Medicament (EMA) decidirà el 29 de gener si aprova el vaccí d’Oxford-AstraZeneca. L’EMA ha convocat aquesta reunió del comitè científic per valorar si avala el vaccí britànic després de rebre la petició d’autorització de la universitat i la farmacèutica. Si finalment el regulador de la UE l’aprova, serà el tercer vaccí que es podrà distribuir al mercat europeu, juntament amb els de Pfizer-BioNTech i Moderna.
Brussel·les ha comprat anticipadament 300 milions de dosis del vaccí d’Oxford, que s’afegeixen als 600 milions de Pfizer i els 160 milions de Moderna. Si aquest vaccí rep l’aval, pot començar a distribuir-se a partir de mitjan febrer.
A les Illes, les mesures aplicades han motivat el descontenament d’una part de la població. Prop d’un miler de treballadors del sector de la restauració s’han manifestat aquest migdia davant el Parlament de les Illes Balears malgrat que la delegació del govern espanyol havia prohibit la concentració a instàncies del govern i seguint un informe de la Direcció General de Salut Pública de les Illes, que va argumentar que s’hi originaria “un risc molt elevat”. Però els manifestants s’han aplegat igualment: primer davant el Consolat de Mar, i a poc a poc s’han desplaçat fins al parlament.
Al País Valencià, per contra, qui demana més restriccions són alguns batlles, que, arran de l’evolució de la pandèmia, demanen que la gent es confini a casa. N’és un exemple el batlle de València, Joan Ribó, que ha insistit a dir: “És molt important que la gent estiga a casa com més temps millor, que es confine al màxim de les seues possibilitats i que respecte escrupolosament les normes que s’han donat per part de la Generalitat.” També ho demanen els batlles de Paterna (Horta), Bétera (Camp de Túria), Banyeres de Mariola (Alcoià), la Font de la Figuera (Costera), Faura (Camp de Morvedre) Bunyol (Foia de Bunyol) i Quatretonda (Vall d’Albaida).
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 629.991 casos, 21.840 morts i hi ha 987 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 91.621.114 casos confirmats i 1.960.776 morts. Del total de casos, 65.520.563 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 23.177.382 casos i 386.412 morts;
–L’Índia, amb 10.493.457 i 151.522 morts;
–El Brasil, amb 8.146.823 casos i 203.735 morts;
–Rússia, amb 3.448.203 casos i 62.804 morts;
–Regne Unit, amb 3.164.051 casos i 83.203 morts;
*A l’estat francès hi ha 2.786.838 casos i 68.060 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 2.137.220 casos i 52.683 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Catalunya recupera empenta en les exportacions’
Avui s’ha sabut que les exportacions catalanes de béns acumulen un descens del 13,3% fins a l’octubre del 2020, seguint la tendència de recuperació que va començar al juny. És un fet remarcable, perquè del gener al maig havien baixat de més del 18%. És important de recordar que el 2019 les exportacions catalanes havien assolit el seu novè rècord anual consecutiu, de manera que les dades del 2020 es contrasten amb les d’un any extraordinari. Els mesos posteriors al març, quan es va declarar l’estat d’alarma, concentren el gruix del descens de les exportacions, amb caigudes interanuals del 40,3% a l’abril i del 37,2% al maig. Superada la primera onada de la covid-19, la baixada de les exportacions s’ha anat atenuant fins a registrar un descens interanual del 7,1% a l’octubre.
Segons una nota de la Cambra de Comerç d’avui, l’evolució de les exportacions a Catalunya l’any passat va ser una mica més negativa que no a l’estat espanyol, on es va registrar una contracció acumulada de l’11,9% fins a l’octubre. La disminució més continguda de les exportacions espanyoles en relació amb les catalanes s’explica sobretot perquè a Catalunya hi té més pes la indústria automobilística, atès que la contracció de les exportacions d’aquest sector ha estat molt més pronunciada. Un mes més, cal destacar la contribució significativa dels béns agroalimentaris en el total d’exportacions catalanes (14% el 2019), a més de la bona resposta del sector a la pandèmia (amb un creixement acumulat de les exportacions del 6,7% fins a l’octubre), que també ha ajudat a esmorteir la contracció del total d’exportacions catalanes el 2020.
Entre les cinc comunitats autònomes més exportadores de l’estat espanyol (concentraven el 67% del total el 2019), Catalunya és la tercera on les exportacions de béns han caigut amb més intensitat. Aquest impacte diferenciat s’explica, en part, per la composició sectorial del comerç amb l’exterior. La forta contracció de les exportacions en el sector de l’automòbil ha tingut més impacte a Catalunya, al País Valencià i al País Basc, atès que el pes d’aquest sector sobre el total d’exportacions a cada comunitat representava el 13,3%, 22,4% i el 17,2% el 2019, respectivament, sempre segons l’anàlisi de la Cambra de Comerç. De totes maneres, globalment, no hem d’oblidar que Catalunya continua tenint el pes específic més elevat dins l’estat espanyol, superior al de la segona i tercera comunitats plegades. En definitiva, les exportacions catalanes en relació amb les de l’estat, acumulades fins a l’octubre, es mantenen per sobre del 25%, com aquests darrers anys.
De l’anàlisi que fa la Cambra, m’ha semblat molt interessant l’advertiment sobre el fet que el nombre d’empreses exportadores regulars de Catalunya (amb una facturació a l’estranger de més de 50.000 euros anuals) baixa fins a 7.324 l’octubre del 2020, un 2,3% menys que el mateix mes del 2019. Aquesta dada contrasta amb el descens acumulat de les exportacions del 13,3% fins a l’octubre. Això vol dir que les empreses amb més capacitat exportadora del teixit productiu català (el 2019 eren el 92,3% del total d’exportacions, tot i ser només el 20,8% del total d’empreses exportadores) són molt fermes i han continuat venent a l’estranger malgrat les dificultats.
Les exportacions –amb el permís de l’evolució dels nostres clients, és clar– semblen mirar el futur amb optimisme. Parlo amb la gent d’Acció i em comenta un sondatge que va fer a començament de novembre a empreses industrials catalanes de més de nou treballadors. El principal resultat és que la meitat de les empreses industrials exportadores (50,1%) considera que les seves vendes a l’exterior s’hauran mantingut o augmentat el 2020 respecte del 2019. És gairebé un 10% superior als resultats del primer sondatge, del mes de juny (40,3%). Alhora, el 60,6% de les empreses exportadores tenen pensat d’obrir nous mercats. A més, el 30,8% de les empreses industrials que no exporten (percentatge superior al 22,5% del sondatge fet a l’estiu) asseguren que començaran processos d’internacionalització. Em sembla molt interessant.
A partir de l’enquesta, Acció apunta que l’activitat exportadora de les empreses catalanes es recuperarà el 2021 amb augments que oscil·len entre el 9,5% i l’11,5% interanual. I adverteixen que el creixement és superior al del comerç exterior mundial, que, segons l’Organització Mundial del Comerç, serà del 7,2% el 2021. Per una altra banda, estimen que l’activitat exterior de les empreses catalanes prèvia a la pandèmia s’acabarà de recuperar l’any 2022.
D’aquesta manera, indiquen que el sector exterior es tornarà a convertir en el motor de la recuperació econòmica, perquè creixerà més de pressa que no el PIB. Si les previsions assenyalen que les exportacions augmentaran entre un 9,5% i un 11,5% el 2021, el PIB pujarà a un ritme menor, entre un 4,5% i un 7,7% segons el Departament d’Economia. Em sembla positiva i encertada la previsió, sempre que els nostres clients no es trobin més dificultats en el parany en què s’ha convertit la covid-19.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Ni el govern ni els partits no gosen proposar l’ajornament de les eleccions
–Time: La tecnologia mRNA ens ha donat els primers vaccins contra la covid. També podria millorar la indústria farmacèutica (en anglès)
–Franceinfo: Primera infecció, vaccinació… on és la investigació sobre la durada de la immunitat contra la covid-19? (en francès)
–BBC: L’altre virus que preocupa l’Àsia (en anglès)
–Infobae: Es destinaran cinc mil milions de dòlars a finançar enguany la logística de vaccins a 92 estats (en castellà)
–Eurasianet: La geopolítica i l’esforç de vaccinació al Caucas (en anglès)
–Politico: Els secrets de l’èxit de la vaccinació contra el coronavirus d’Israel (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Es compleix un any del primer mort de coronavirus enmig de l’opacitat de la Xina sobre l’origen del brot
–Una manifestació contra les restriccions en la restauració prohibida per la delegació del govern encercla el parlament
–Compromís demana que es prohibeixin les reunions de grups de persones no convivents
–Un de cada quatre pacients amb covid a l’UCI té una trombosi, en molts casos asimptomàtica
–Brussel·les promet “moltes més dosis” del vaccí a partir de l’abril: “Ara no són tan abundants com voldríem”
–L’estat espanyol rep les primeres dosis del vaccí de Moderna
–Vora la meitat dels sanitaris de l’estat espanyol té un risc alt de trastorn mental després de la primera onada de la covid
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)