Report diari sobre el coronavirus: residències al punt de mira i els gràfics de sis mesos de pandèmia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

10.09.2020 - 19:50
Actualització: 10.09.2020 - 20:01

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les residències tornen a ser notícia, especialment al País Valencià i a les Illes. Avui s’ha sabut que un brot a la residència DomusVi de Vila-real afecta 21 persones, dels quals 17 són residents i 4 treballadors. Aquesta residència és propietat de la mateixa empresa que gestiona un centre a Alcoi, on han mort 74 persones a causa de la covid-19. I també és propietària de la residència Jardins de Llíria, que el Consell i la fiscalia investiguen per desatenció dels residents.

A les Illes la situació encara és més alarmant. Hi ha un total de 210 contagis en residències. L’últim brot es va detectar ahir a la residència Bell Entorn de Sóller. En total hi han agafat la malaltia 34 persones (25 residents i 9 treballadors).

Avui al Principat el govern ha decidit de prorrogar de set dies les mesures per a frenar la covid-19 a set municipis del Segrià: Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre. D’aquesta manera es manté la limitació del 50% en la capacitat de l’hoteleria i la restauració, tant a l’interior com a les terrasses.

La gestió al Segrià no ha agradat als partits de l’oposició del govern. Unànimement, el parlament ha reprovat l’actuació de JxCat i ERC per la ‘descoordinació, manca d’informació i improvisació en el confinament del Segrià’. Ho ha fet a partir d’una moció del PSC-Units que ha rebut el suport de tota la cambra.

Falten tres dies per l’obertura dels centres educatius del Principat –a les Illes han obert avui i al País Valencià, dilluns–, i encara hi ha dubtes que planen sobre la viabilitat d’aquesta obertura. El físic Àlex Arenas ha explicat a Twitter en quines comarques del Principat és recomanable d’obrir escoles i en quines no, a partir de les dades epidemiològiques de cada territori. De moment, d’acord amb la guia Harvard, diu que no hi ha cap comarca en què no es puguin obrir les escoles, però sí força comarques en què els cursos de secundària no haurien d’obrir. Són les següents: la Noguera, el Priorat, la Cerdanya, el Gironès, el Baix Camp, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Tarragonès, la Segarra, el Vallès Oriental, Osona, el Pla d’Urgell, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Garraf, el Maresme, el Ripollès, l’Alt Camp i el Segrià.

Aquests dies es compliran sis mesos d’ençà que la pandèmia va arribar al país. En un article que publiquem avui, analitzem amb dades l’impacte del coronavirus per territoris i precisant l’evolució de casos, d’ençà de la primera gran onada. Consulteu ací l’article:


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 161.097 casos per PCR, 81.244 altes i 15.029 morts i hi ha 258 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 679 casos i 20 morts i hi ha 127 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 119.109 casos per PCR, 40.948 altes i 13.133 morts);
–Al País Valencià, 653 casos, 443 altes i 4 morts i hi ha 71 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 29.293 casos per PCR, 30.424 altes i 1.543 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 277 casos, 196 altes i 4 morts i hi ha 58 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 10.414 casos per PCR, 8.208 altes i 260 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 327 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i no hi ha cap pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.301 casos, 938 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 28.179.517 casos confirmats i 910.666 morts. Del total de casos, 20.214.454 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.559.509 casos i 195.590 morts;
–L’Índia, amb 4.547.402 casos i 76.155 morts;
–El Brasil, amb 4.210.556 casos i 128.857 morts;
–Rússia, amb 1.046.370 casos i 18.263 morts;
–Perú, amb 702.776 casos i 30.263 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 543.379 casos i 29.628 morts.
*A l’estat francès hi ha 344.101 casos i 30.794 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Ara toca al Sabadell?’

L’agència nord-americana Bloomberg explicava ahir que el Banc Sabadell havia acudit a demanar assessorament a Goldman Sachs, en un context marcat per l’efervescència que han creat les converses entre Bankia i CaixaBank. Els consultors americans sembla que analitzen les opcions estratègiques que té el Sabadell amb vista al futur.

El fet és que cada dia hi ha més analistes que tenen coll avall que hi haurà una altra fusió al sector. Veuen molt difícil que el Sabadell pugui aplanar el camí del futur només amb desinversions. De fet, s’hauria de centrar sobretot al Regne Unit. I no sembla que –després de tots els problemes que hi ha hagut– ara sigui un moment adient per a fer-ho amb el TSB Banking, amb un mínim de garanties pel compte de resultats. A més, molts analistes veuen aquest camí tan sols com l’ajornament d’un final anunciat…

Per això el mercat bull de rumors. De fet, d’ençà que es va saber, divendres passat, l’operació de Bankia i CaixaBank, les accions del Sabadell havien pujat fins ahir d’un 20% –avui han tancat a la baixa– amb un considerable volum d’operacions, i això vol dir que els inversors semblen defensar una fusió i volen ser a dins, perquè el preu és molt baix. Potser cal recordar que el valor de les seves accions, des de principi d’any fins la setmana passada, havia caigut de gairebé un 70%.

No és cap secret que els bancs no passen el millor moment. El Banc Sabadell, en concret, va retallar el benefici d’un 72,7% el primer semestre d’enguany, fins a 145 milions d’euros, després d’acumular provisions de 1.089 milions d’euros per l’actualització dels models de la normativa comptable que incorporen els nous escenaris macroeconòmics per la covid-19.

Com a curiositat, alguns analistes recorden que durant la presentació d’aquests comptes a final de juliol, el conseller delegat, Jaume Guardiola, va assumir amb ‘certa normalitat’ que l’entitat formés part de les travesses d’una hipotètica operació de consolidació, si bé va assegurar –no podia dir res més sinó això– que el banc se centrava a mirar de capejar la crisi i millorar la rendibilitat de manera orgànica.

Però molts veuen que l’entitat vallesana s’ha quedat despenjada, cada vegada més lluny dels grans, i els moments actuals –i de futur immediat– que viu el sector són molt complicats, amb els tipus oficials al voltant del 0%. La valoració que en fa el mercat és molt minsa: per sota del 0,2 en la relació entre la cotització i el valor comptable. És a dir, que per cada euro que val l’entitat comptablement, estan disposats a pagar-ne amb prou feines 20 cèntims.

Sempre segons els rumors del mercat, sembla que el BBVA és el més ben situat per a l’operació, després de la digestió feixuga que té el Santander amb el Popular. Si això arribés a passar, el BBVA seria el que més hauria pescat a casa nostra. Recordem que es va quedar UNNIM (Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu), Catalunya Caixa (Catalunya, Tarragona i Manresa) i, anant més enrere, entitats com ara Banca Catalana, Mas Sardà… Però val més que no avancem esdeveniments, perquè, ara com ara, cap dels possibles protagonistes no ha badat boca.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Marcel Mauri: ‘De la mateixa manera que podem anar a un restaurant i complir la seguretat, també ens podem manifestar’
–Time: La covid-19 ha matat vora 200.000 nord-americans. Quantes vides més es perdran abans que els Estats Units ho facin bé? (en anglès)
–France Inter: El laboratori CEVAC, que prova un vaccí contra la covid-19 a Bèlgica, des de dins (en francès)
–Euronews: Una segona onada de la covid? Quins estats d’Europa viuen un ressorgiment de casos? (en anglès)
–The Korea Times: La covid-19 fa la vida més dura als treballadors immigrants (en anglès)
–Infobae: El director d’AstraZeneca parla sobre el vaccí: ‘Encara podríem tenir-lo a final d’any o principi del vinent’ (en castellà)
–The Atlantic: Torna la boira de la pandèmia (en anglès)
–Aljazeera: En imatges: recordant les morts per coronavirus a la Xina (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Les claus d’un començament de curs a les Illes amb el rebrot de fons
L’oposició en bloc impedeix que la Moncloa s’emporti els romanents dels ajuntaments
Arenas avisa que les aules de secundària i batxillerat no haurien d’obrir en 19 comarques
34 infectats en un brot de coronavirus en una residència de Sóller
El govern prorroga set dies les restriccions en set municipis del Segrià
Òmnium suspèn la Festa per la Llibertat per les recomanacions sanitàries
‘No es moriran de covid, però es moriran de tristesa’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor