10.07.2020 - 19:50
|
Actualització: 10.07.2020 - 19:51
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern ha descartat d’endurir el confinament del Segrià, tot i que els casos de covid-19 detectats continuen augmentant. Els efectes del confinament perimetral de la comarca, que demà complirà una setmana, s’han de començar a notar els dies vinents. L’augment creixent del nombre de casos, sobretot entre els joves, es manté i tensa l’atenció primària i els centres sociosanitaris i l’hospital, que té personal de vacances, on ja hi ha 84 ingressats pel coronavirus.
Mentrestant, el Síndic de Greuges ha començat a investigar el contracte del Departament de Salut amb Ferrovial. Fa un mes, el parlament va instar el govern a revertir-lo i Salut s’hi va avenir, però ara per ara no consta cap canvi i els dirigents de l’empresa han advertit Salut que la indemnització que haurà de pagar el govern creix cada dia que passa, segons que va publicar l’Ara diumenge passat.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 12.495,142 casos confirmats i 559.443 morts. Del total de casos, 7.290.151 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 3.250.704 casos i 136.158 morts;
–El Brasil, amb 1.762.263 casos i 69.316 morts;
–L’Índia, amb 820.014 casos i 22.135 morts;
–Rússia, amb 713.936 casos i 11.017 morts;
–El Perú: amb 316.448 casos i 11.314 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 300.988 casos i 28.403 morts.
*A l’estat francès hi ha 170.094 casos i 29.979 morts.
Als Països Catalans hi ha 97.616 casos, 60.472 altes i 14.397 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
–Al Principat, 75.103 casos, 40.038 altes i 12.607 morts (avui s’hi han afegit 774 casos, 81 altes i 1 mort);
–Al País Valencià, 18.989 casos, 17.277 altes i 1.476 morts (avui s’hi han afegit 24 casos nous de PCR i 62 altes);
–A les Illes, 2.356 casos, 1.994 altes i 228 morts (avui s’hi han afegit 3 casos i 8 altes);
–A Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 855 casos, 803 altes i 52 morts (sense variació).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
La píndola de Jordi Goula: ‘La confiança empresarial ja no cau per al tercer trimestre’
La gran majoria dels empresaris del sector de la logística confien a recuperar els nivells anteriors a la crisi del coronavirus abans del primer semestre del 2021. Concretament, ho pensa el 86,3% dels empresaris estatals del sector, segons un informe fet públic aquest matí per Randstad Research. De fet, el 52% confia que haurà reiniciat l’activitat amb total normalitat durant aquest juliol. L’informe destaca que Catalunya va ser la tercera comunitat en volum de contractes signats dins l’estat en el sector. Probablement, aquest serà el primer sector a recuperar l’activitat pre-crisi, en l’esglaonament sectorial successiu previst pel Col·legi d’Economistes i que comentàvem ahir. Ho pensa també el director de la consultora, Valentin Bote, qui afirma: ‘Tot i la destrucció d’ocupació, en comparació amb l’any passat, destaquem que la recuperació en la logística serà ràpida i superior a la mitjana de sectors, d’acord amb la percepció dels empresaris’.
Alguns, doncs, comencen a veure la llum del final del túnel molt a la vora. Altres, la veuen més lluny. Precisament avui, l’Idescat ha fet pública una enquesta molt esperada, perquè té a veure amb la percepció que tenen els empresaris dels mesos vinents i que el 31 de març s’havia desplomat (–30%). És l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya, que ha augmentat un 1,1% per al tercer trimestre del 2020 respecte del trimestre anterior. Com a fet més important, cal destacar que la davallada s’ha aturat i que s’albira un lleugeríssim repunt.
Ara bé, l’augment de l’índex no és uniforme a tots els sectors. Sobretot, es deu a la millora de la confiança en la construcció (7,1%), el comerç (3,9%) i la resta de serveis (2,3%), i empitjoren l’hostaleria i el transport (−5,7%) i la indústria (−2,6%). En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex general cau un 31,4%. Insisteixo que el més important és que s’ha aturat la caiguda, en general. Ha passat igual a la resta de l’estat, si bé no hi ha hagut el mínim repunt d’aquí, perquè l’índex estatal ha estat pla, amb variació del 0%.
Aprofitant la publicació de l’índex de confiança, l’INE ha tret un ‘Mòdul d’opinió sobre l’impacte de la covid-19’ a l’estat espanyol, en què analitza una sèrie de comportaments de les empreses durant els darrers mesos, molts dels quals ja els hem anat comentant en aquestes línies des de diverses perspectives i fonts. La qüestió que m’ha interessat més d’aquesta publicació és la percepció que tenen els empresaris per als sis mesos vinents, amb una mica més de detall sobre què pensen fer i què els preocupa més.
Per exemple, respecte als factors que creuen que poden tenir més impacte en l’activitat dels negocis els sis mesos vinents, els empresaris destaquen sobretot la reducció de la demanda interna (32,7%), l’increment de la morositat (27,0%), la fiscalitat (26,9%) i les dificultats de liquiditat (26,2%). No obstant això, hi ha diferències de certa importància segons els sectors. Així, en el cas de la indústria preocupa més la reducció de la demanda exterior dels seus productes que no pas la liquiditat. En transport i hostaleria, en canvi, la regulació laboral els amoïna més que l’increment de la morositat. I, per últim, al comerç valoren molt més la regulació econòmica i la regulació laboral que no pas la fiscalitat i la liquiditat. Sembla una distribució d’inquietuds sectorials, força de sentit comú.
Pel que fa a les mesures que pensen adoptar els gestors de les empreses els sis mesos vinents, el 23,3% dels enquestats proposa de fer innovacions en els seus processos com a mesura més immediata després de l’estat d’alarma. En el comerç, concretament, el 37,8% dels establiments que van adoptar el comerç electrònic durant el confinament, pretén prolongar-lo. He de dir que el percentatge em sembla baix, perquè ha estat un dels factors més importants que han ajudat el sector aquests mesos. Potser a Catalunya sortiria més alt. Un 22,4%, per la seva banda, pretén de fer inversions en noves tecnologies i un 3,8% pensa canviar d’empreses proveïdores. Aquesta última xifra m’ha sorprès, perquè tinc la impressió que seran unes quantes més les que canviaran de proveïdors, sobretot exteriors, després de l’experiència viscuda, amb molts talls en el subministrament.
Per sectors d’activitat, més de la quarta part dels establiments industrials i altres serveis proposen de fer innovacions en els seus processos i inversions en noves tecnologies amb la tornada a la normalitat. Per la seva banda, un 22,3% dels establiments de comerç consideren d’introduir nous productes. Pel que fa a possibles canvis a la plantilla, un 7,5% dels gestors preveu d’augmentar-la el semestre vinent, mentre que un 9,6% n’anticipa una reducció. I, compte amb aquesta dada, que és molt important: un 4,8% dels establiments declara que probablement ha de tancar en els sis pròxims mesos. En el cas del transport i l’hostaleria, aquest percentatge s’incrementa fins el 6,6%. I en destaco la importància perquè fa tres mesos el pessimisme, en aquest aspecte, era més gran.
En definitiva, crec que la dada de la confiança s’ha de considerar bona, atès que s’ha frenat la caiguda lliure en què es trobava en el trimestre anterior. Ara cal deixar passar el temps i anar veient si les percepcions empresarials han estat encertades o, altrament, van errats.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Local: Algunes residències sueques no han tingut casos de la covid-19: què han fet? (en anglès)
–Franceinfo: Què canvia a partir de l’11 de juliol amb el final de l’estat d’emergència sanitària (en francès)
–RTÉ: Aquí teniu tot allò que sabem fins ara sobre els efectes de la covid-19 al cervell (en anglès)
–Infobae: Hong Kong tancarà les escoles arran d’un nou brot de coronavirus (en castellà)
–Al Jazeera: Sèrbia prohibeix les reunions multitudinàries després de les protestes contra el confinament (en anglès)
–La Stampa: Coronavirus, el mapa animat dels contagis als EUA de març a juny: la propagació sembla imparable (en italià)
–CNN: Tercer cap d’estat llatinoamericà que té la covid-19 (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El Síndic de Greuges investiga el contracte de Salut amb Ferrovial
–Augmenten fins a 84 els ingressats per la covid-19 a Lleida
–Catalunya reporta 774 nous casos de la covid-19, dels quals 338 són a la regió de Lleida i 204 a Barcelona ciutat
–El govern refusa d’endurir el confinament del Segrià, tot i els nous brots
–La residència d’Oliana registra un brot de coronavirus amb 26 casos positius
–Zaragoza esborra el piulet amb l’atac personal contra Vergés després d’una allau de crítiques
–Vergés, a Zaragoza: ‘El descrèdit de la política ha arribat a cotes tan baixes per culpa de gent com tu’
–El Rural FilmFest torna a l’Alcoià i el Comtat
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)