10.12.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El primer ministre de l’estat francès, Jean Castex, ha decretat un confinament nocturn a partir del 15 de desembre entre les 20.00 i les 06.00, amb l’única excepció de la nit de Nadal, a Catalunya Nord i a la resta de l’estat francès. Aquesta decisió avança una hora el confinament nocturn vigent fins ara. Els teatres, cinemes i museus romandran tancats tres setmanes més, fins el 7 de gener, igual com les instal·lacions esportives. A canvi, es permetran els desplaçaments entre departaments i no caldrà mostrar el justificant de mobilitat durant el dia.
L’Ajuntament de Barcelona ha demanat de reobrir els centres comercials per evitar les aglomeracions que s’han vist els dies del pont de la Puríssima als eixos comercials de la ciutat, amb cues llarguíssimes i grans embussos de trànsit al centre. La decisió depèn del govern de la Generalitat, i de fet, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, va avançar que s’estudiava aquesta mesura per reduir la presència de gent als carrers i als eixos comercials amb motiu de les compres nadalenques. Al País Valencià, un brot en una residència de València ha causat un mort i 43 infectats. Hi ha vuit persones hospitalitzades. Els afectats són 28 residents i 15 treballadors, i la majoria romanen aïllats a les habitacions.
L’Institut d’Estadística espanyol ha anunciat que 18.557 persones més van morir durant la primera onada de la pandèmia. El nombre de morts s’eleva, doncs, fins als 45.684 només durant el final de l’hivern i la primavera. La dada s’acosta força a la que s’extreu dels registres civils d’arreu de l’estat, que han detectat un excés de mortalitat molt superior a les dades oficials del Ministeri de Sanitat espanyol.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 468.980 casos, 19.421 morts i hi ha 655 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 69.613.607 confirmats i 1.582.966 morts. Del total de casos, 48.274.904 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 15.877.271 casos i 297.721 morts;
–L’Índia, amb 9.795.572 i 142.212 morts;
–El Brasil, amb 6.735373 casos i 179.063 morts;
–Rússia, amb 2.569.126 casos i 45.280 morts;
–L’estat francès, amb 2.324.216 casos i 56.648 morts;
*A l’estat espanyol hi ha 1.725.473 casos i 47.019 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Disset setmanes sense poder treballar’
“La qüestió la tenen sobre la taula, però no hi ha res de nou.” És la resposta que m’han donat al Departament d’Empresa i Coneixement a quarts de sis de la tarda. Per tant, l’esperada obertura dels centres comercials haurà d’esperar. Fins quan? No ho sabem. Sí que sabem que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat, a primera hora de la tarda, les mesures cautelars demanades per l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials contra la resolució de la Generalitat que restringeix l’obertura de comerços en aquestes zones a causa de la covid-19.
Mentrestant, a Catalunya, 35.000 treballadors d’establiments d’aquests centres comercials, tant a cel obert com tancat, ja farà disset setmanes que no poden treballar. I ara, precisament ara, per la campanya de Nadal, perdran vora un terç de la facturació anual.
És una de les moltes conseqüències de la lluita contra la pandèmia, que, com veiem repetidament, també pot resultar asimètrica dins un mateix sector. Sens dubte, el panorama d’alguns carrers de Barcelona durant el pont, amb riuades de gent amunt i avall, ha acabat d’encendre els ànims dels qui es troben impotents arran del càstig que reben, per uns motius –les aglomeracions– que s’han vist aquests dies a molts llocs, sense gens ni mica de restricció. Em sembla lògic que la gent que es juga el tancament de la botiga per unes causes que no es tenen en compte en uns altres àmbits, tregui foc pels queixals.
Per això centenars de treballadors de botigues de centres comercials es van manifestar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona contra el tancament dels establiments en aplicació del pla d’obertura de la Generalitat. A diferència de les botigues dels eixos comercials de la ciutat, que han estat plenes i amb cues al carrer durant tot el pont, els establiments dels centres comercials han acabat essent els grans damnificats aquests dies. Recordem que aquestes botigues continuen tancades i no és previst que tornin a obrir fins el 21 de desembre. “Ens trobem amb la paradoxa que les multinacionals i els grans formats comercials tenen obert i nosaltres, que som petits comerciants que mirem de tirar endavant les nostres empreses hem de tenir-les tancades i abocats a la ruïna. És una autèntica injustícia”, es queixava Gabriel Gené, president de Barcelona Oberta, que va parlar en nom de totes les organitzacions presents.
Divendres passat, PIMEC Comerç i Foment Comerç van fer públic un document conjunt en què denunciaven un greuge comparatiu manifest en la possibilitat d’obertura d’una part del comerç i no d’una altra, només per la tipologia de l’establiment on són ubicats. “I més quan no hi ha una vinculació directa, fonamentada amb dades, que determini que la reobertura controlada dels centres comercials impliqui un creixement del contagi.” Hi afegien que “tot el comerç és un sector que està preparat, és segur i responsable, i que ha adoptat totes les mesures del Pla Sectorial per a mitigar el contagi de la pandèmia”.
Això, de fet, no és cap novetat i la Generalitat ho sap. El comerç s’ha preparat i ha gastat molts diners per seguir les normes anticovid-19 que li han marcat les autoritats. Per això, ambdues patronals instaven l’administració a trobar una solució justa i acordada, perquè aquests centres poguessin tornar a obrir el dia 7 de desembre… Però ja és el dia 10 i, com veiem, no els han fet gaire cas. Habitualment, el dijous es reunia el consell del PROCICAT i, després, al vespre, es plasmaven les decisions al DOGC. Però avui no.
Tampoc no han fet cas de la CECOT Comerç que aquest matí emetia una nota en què Cristina Escudé, la presidenta, deia: “Des del novembre que estem demanant l’obertura dels centres comercials que apliquen rigorosament els protocols i mesures d’aforament, control d’accessos i higiene, per evitar situacions com les que hem estat veient aquest cap de setmana de pont. Massificació, problemes amb la mobilitat i llargues cues d’espera, que és precisament un dels factors que intentem evitar sempre, en un bon servei al client.” I la nota afegia que una qüestió que no es té en compte és que una obertura gradual del comerç també permetria que les compres de la gent durant la campanya de Nadal fossin graduals, cosa que evitaria aglomeracions els darrers dies abans de festes, com les que hi ha hagut els dies de pont. Per tot això, la patronal vallesana considera que caldria reobrir tots els formats “avui mateix, per descomptat, donant compliment a les restriccions d’horari i aforament que s’han establert en el Pla d’Obertura Progressiva d’activitats de la Generalitat”.
Doncs no s’han obert. Els motius que les patronals addueixen per obrir em semblen prou assenyats i no entenc quina pot ser la raó d’ajornar-ho. Oimés si recordem les paraules d’ahir de la consellera de Presidència, Meritxell Budó: “Anem acabant de valorar l’obertura dels centres comercials, vistes les aglomeracions d’aquest cap de setmana. Aquestes imatges són naturals, però preocupants, perquè no estem en una situació de normalitat. N’hem de prendre tots consciència, d’això.” És cert que la decisió del TSJC ho embolica tot una mica més, per si no ho era prou. A vegades, hi ha situacions que demanen solucions molt evidents i que no acabes d’entendre per què no es prenen, i aquest n’és un exemple.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Juli Peretó: “Els filòsofs de l’àmbit de l’ètica tenen molta feina amb la pandèmia”
–The Straits Times: Infraccions inusuals de les restriccions de la covid arreu del món (en anglès)
–Franceinfo: Vaccins contra la covid: tres preguntes sobre el ciberatac contra l’Agència Europea del Medicament (en francès)
–The Guardian: “És una ciutat fantasma”: Pot sobreviure a la covid el barri xinès més antic d’Amèrica? (en anglès)
–Rai News: Moderna comença a provar el vaccí en adolescents (en italià)
–BBC: Com els grups de vida comunitària resisteixen a la pandèmia (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Catalunya Nord amplia la mobilitat, però manté el confinament nocturn a partir de les vuit del vespre
–Hongria i Polònia aixequen el vet i la UE desbloca el fons de recuperació contra la pandèmia
–L’INE augmenta en 18.557 els morts per la covid-19 durant la primera onada a l’estat
–L’Ajuntament de Barcelona demana de reobrir els centres comercials per a evitar aglomeracions
–Un brot de coronavirus afecta 43 persones en una residència de València
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
– Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
– Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)