01.09.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern espanyol ha descartat la baixa laboral per als pares que hagin de tenir cura dels fills en el cas que hagin de fer la quarantena per haver estat en contacte amb un cas positiu de covid-19. La baixa laboral no es concedirà si la prova PCR del nen surt negativa, però sí en els casos dels pares que tinguin un fill infectat, atès que també hauran de fer la quarantena.
Resoldre aquesta situació és una de les grans reivindicacions de les associacions de pares i mares i dels sindicats abans de començar el curs escolar. El govern de les Illes ha explicat avui que a primària hi haurà grups reduïts de vint alumnes. El conseller d’Educació, Martí March, ha afegit que a secundària, batxillerat i formació professional els grups seran d’uns quinze alumnes, i s’alternarà l’assistència als centres. A Catalunya Nord, el curs ha començat amb l’obligació de portar la màscara a partir dels onze anys i sense distància de seguretat.
Al País Valencià, Benigànim ha viscut el primer dia del nou confinament, decretat ahir, amb controls als accessos i els carrers desèrtics. A la tarda s’ha sabut que una jutgessa havia anul·lat el decret de confinament i el govern ha anunciat un nou decret amb modificacions perquè pugui fer-se efectiu. Al Principat, el govern ha limitat la capacitat de les terrasses al 50% a Barcelona, l’àrea metropolitana i uns quants municipis de la Noguera i el Segrià. Salut ha anunciat que farà proves en massa als treballadors de les residències a partir de la setmana vinent.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 144.400 casos per PCR, 74.308 altes i 14.883 morts i hi ha 230 pacients a les UCI:
–Al Principat, avui s’hi han afegit 736 casos i 12 morts i hi ha 129 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 109.534 casos per PCR, 40.948 altes i 13.033 morts);
–Al País Valencià, 902 casos, 593 altes i 7 morts i hi ha 47 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 25.028 casos per PCR, 26.177 altes i 1.517 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 174 casos, 925 altes i 5 mort i hi ha 51 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 8.339 casos per PCR, 5.992 altes i 244 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 323 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.176 casos, 908 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 25.748.485 casos confirmats i 856.904 morts. Del total de casos, 18.026.357 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.222.086 casos i 187.972 morts;
–El Brasil, amb 3.919.452 casos i 121.727 morts;
–L’Índia, amb 3.742.022 casos i 66.080 morts;
–Rússia, amb 1.000.048 casos i 17.299 morts;
–Perú, amb 652.037 casos i 28.944 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 462.858 casos i 29.094 morts.
*A l’estat francès hi ha 281.025 casos i 30.635 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Adeu, maleït agost!’
Amb 114 noves infeccions per cada 100.000 habitants la setmana passada, el virus es propaga més de pressa a l’estat espanyol que no pas als Estats Units, més del doble que a França, unes vuit vegades més ràpidament que no pas a Itàlia i la Gran Bretanya i deu vegades més que a Alemanya. Ho deia ahir el New York Times. Poca broma, perquè les coses no passen sense causa. I algú hauria de donar explicacions sobre què s’ha fet pitjor que a Itàlia, per exemple. No sé de qui és la responsabilitat, si d’un, de molts o de tots, però cal ser conscients que s’ha malmès la feina de molts milers de treballadors, autònoms i empreses i s’ha posat una pedra molt grossa al camí de la recuperació.
Aquest article del NYT és el final inesperat i lamentable d’un agost per a oblidar. Un agost en què la covid-19 s’ha avançat en el temps previst, ha espantat els turistes estrangers i ha trencat la recuperació iniciada amb força en la indústria manufacturera al juliol, per un estancament de les comandes. El fet és que l’índex dels directors de compres (PMI) ha baixat gairebé quatre punts a l’agost. En realitat, pintava malament el PMI de serveis, que sabrem d’aquí a un parell de dies, però la baixada en el de la indústria no deixa de ser una sorpresa negativa.
L’explicació que donen els autors dels càlculs, la gent de l’IHS Markit, és prou clara. La recuperació del sector manufacturer espanyol es va estancar a l’agost (-3,6 pp) després d’haver registrat un retorn important al creixement al juliol (+4,5 pp). Les noves comandes es van mantenir pràcticament iguals que el mes anterior, cosa que contribuí a un augment molt més lent de la producció. En conseqüència, les empreses van disminuir l’activitat de compres i van continuar reduint l’ocupació.
El director de la publicació recordava: ‘Les empreses encara tenen l’esperança que es produeixi una millora gradual durant els dotze mesos vinents.’ Però no ens enganyem, després del malson de l’agost, les últimes dades de l’índex PMI mostren que qualsevol recuperació econòmica al sector es basa en l’èxit de l’eradicació de la covid-19. Només un signe clar de disminució del nombre de casos proporcionarà garanties que la recuperació pot tornar a encaminar-se. És tan senzill i tan complicat com això. D’aquí ve que encara es facin més difícils d’entendre molts dels actes irresponsables contra les normes dictades per les autoritats. No ens hi juguem la salut i prou. Hi ha molt més, com la feina i el modus vivendi de molts milers de persones. Tan difícil és d’entendre? Tan malament s’ha explicat?
Demà sabrem les dades de desocupació i d’afiliació a la Seguretat Social. Veurem si això que apunta l’informe és cert: ‘L’excés de capacitat donarà lloc a una altra ronda de retallades d’ocupació en el sector, de manera que la seqüència actual de destrucció d’ocupació s’estendrà setze mesos.’ Esperem que aquesta vegada no encerti la previsió…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Màscara a partir d’onze anys i sense distància: Catalunya Nord torna a l’escola amb un protocol flexible
–Time: La ciutat més gran de Nova Zelanda surt del confinament després de controlar una misteriosa onada de la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: Tornada a l’escola: hauria de ser obligatori portar una màscara a partir de sis anys? (en francès)
–The Atlantic: Els Estats Units es van quedant sense un recurs crucial per als vaccins contra la covid-19 (en anglès)
–The Straits Times: Corea del Sud presenta onze vegades més pacients amb la covid-19 amb afeccions greus (en anglès)
–Infobae: L’ONU adverteix que la pandèmia de la covid-19 té un impacte ‘desproporcionat’ en les dones (en castellà)
–The Local: Coronavirus: Zuric emergeix com la nova zona ‘d’alt risc’ de Suïssa (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El govern manté el confinament de Benigànim després de la resolució judicial
–Les Illes Balears imposen que a primària hi hagi 20 alumnes per grup
–Puig opta per la duresa per evitar el descontrol de la pandèmia
–El govern espanyol descarta la baixa laboral per a pares amb fills en quarantena amb PCR negativa
–El govern limita les terrasses al 50% a Barcelona, l’àrea metropolitana i municipis de la Noguera i el Segrià
–Salut farà proves en massa sistemàtiques als treballadors de les residències a partir de la setmana vinent
–[VÍDEO] Un pacient surt de l’UCI entre aplaudiments després de cinc mesos ingressat
–Joan Carles Girbés: ‘La Setmana és una bombolla en el nostre món editorial i literari’
–Toc d’atenció de la UE a Hongria pel nou tancament de fronteres pel coronavirus
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)