01.10.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha tornar a remarcar que cal actuar a Madrid. Ha dit que no és ell qui ha de dir quines mesures ha de prendre la comunitat espanyola, però sí que n’ha assenyalat una d’imprescindible. ‘Han de reduir la mobilitat.’ Salut també ha anunciat la compra d’un milió de proves d’antígens –ràpides– que es començaran a distribuir quan el CatSalut ho autoritzi. Aquestes proves permeten de detectar els anticossos i la covid-19 en pocs minuts.
Tant al País Valencià, com a les Illes com al Principat, l’evolució del coronavirus és contingudament positiva. És especialment bona al País Valencià, que dins l’estat espanyol és el segon territori amb un índex de rebrot més baix, amb una taxa de reproducció que fa dies que es manté per sota d’1. Al Principat i a les Illes, l’evolució és més ‘incerta’, segons les prediccions del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC. El risc de rebrot és gairebé el mateix, 182 i 181 respectivament, i la velocitat de reproducció del virus voreja l’1.
A les Illes el govern de Francina Armengol retirarà dissabte les restriccions de mobilitat als barris de Son Gotleu, Can Capes, Soledat Nord i una part de Son Canals, a Palma. Aquestes àrees van ser confinades fa tres setmanes perquè hi hagué un augment de casos. Ahir el govern va aplicar també restriccions a la ciutat d’Eivissa.
Finalment, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que acataria les restriccions contra la covid-19 que va pactar fa dos dies amb el govern espanyol. Tanmateix, ha anunciat que presentaria un recurs als tribunals perquè les considera excessives i injustes. ‘Aquest govern no està en rebel·lia i complirà totes les ordres, però anirem als tribunals per defensar els interessos legítims dels madrilenys’, ha dit Díaz Ayuso. Poques hores abans el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol havia publicat l’ordre d’implantar restriccions a les ciutats de més de 100.000 habitants amb un risc de rebrot de 500. Ayuso té 48 hores per a aplicar-les.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 197.983 casos per PCR, 97.459 altes i 15.417 morts i hi ha 272 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 1.442 nous casos, 26 morts i 148 pacients a les UCI (en total, 140.289 casos per PCR, 40.948 altes i 13.368 morts);
–País Valencià, avui hi ha 562 nous casos, 674 altes, 8 morts i 67 pacients a les UCI (en total, 41.300 casos per PCR, 43.512 altes i 1.651 morts);
–Illes, avui hi ha 149 nous casos, 179 altes, 2 morts i 52 pacients a les UCI (en total,14.001 casos per PCR, 11.284 altes i 306 morts);
–Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 39 morts);
–Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i 2 pacients a les UCI (en total, 2.050 casos, 1.432 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 34.321.018 confirmats i 1.021.116 morts. Del total de casos, 25.539.348 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.461.126 casos i 212.051 morts;
–L’Índia, amb 6.368.363 casos i 99.298 morts;
–El Brasil, amb 4.820.116 casos i 144.103 morts;
–Rússia, amb 1.185.231 casos i 20.891 morts;
–Colòmbia, amb 829.679 casos i 25.998 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 778.607 casos i 31.973 morts.
*A l’estat francès hi ha 563.535 casos i 31.956 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Creix el risc d’augment de la morositat’
Arran de la situació econòmica originada per la crisi de la covid-19, moltes empreses no podran satisfer els compromisos de devolució quan s’acabi el període de carència, l’abril de l’any vinent. Un 28,5% de les pimes no podrà tornar els crèdits en el termini establert i un 26,5% diu que no ho sap, segons la darrera enquesta de la PIMEC. Per això, l’entitat troba necessari d’aplicar solucions de reforç dels fons propis i adaptar els requisits d’aquestes línies de finançament a la situació derivada de la pandèmia i a les necessitats del teixit productiu.
Això que diu l’enquesta té tota la lògica. Així com s’han allargat els ERTO pel retard de la normalització de l’activitat, si les empreses no fan els ingressos necessaris, difícilment podran tornar els diners que els han deixat. En realitat, segons la perspectiva actual dels analistes la recuperació econòmica no s’aconseguirà fins passat el 2021, és a dir, més de dotze mesos més enllà respecte de la previsió inicial. Tot s’ha endarrerit. Aplicant la mateixa regla de tres que als ERTO, la PIMEC demana d’allargar el termini per a retornar els crèdits ICO i de l’ICF-Avalis a sis anys, amb els dos primers de carència. Recordem que ara són a un any i cinc, respectivament.
Em diu Antoni Cañete, secretari general de la PIMEC, que la cosa va molt de debò i que per primera vegada la situació afecta les pimes però també les grans empreses. Em recorda que, en total, s’han prestat 140.000 milions en crèdits ICO i similars i que caldrà tornar-los a partir de l’abril. ‘Si no s’allarga el període de carència i de retorn, les empreses s’encararan a tres possibilitats: retallar despeses, és a dir, acomiadar personal; demanar més crèdit, cosa que serà molt complicada perquè els balanços ja tenen molt endeutament i els bancs no voldran arriscar-se més; i la tercera, i la més fàcil, senzillament, no pagar als creditors i a veure què passa. Aquesta seria la pitjor decisió, perquè agreujaria la situació en la cadena de pagaments.’
És bo que es comencin a fer aquestes previsions quan manquen encara uns quants mesos per a l’abril, però la realitat és la que és. I no pinta bé. Aquests dies hem tingut dos advertiments importants. Per una banda, un informe del Banc d’Espanya, ‘Evolució recent del finançament i el crèdit bancari al sector privat no financer’, que constata que els impagaments poden créixer aquests mesos, tot reforçant la idea del risc de morositat si no s’amplia el període de carència en els crèdits ICO. I, per una altra, l’FMI, que ahir feia una alerta als bancs, tot assegurant que l’impacte de la covid-19 a la banca espanyola podria eixamplar-se per la severitat de la recessió, de manera que recomanava que impulsessin polítiques prudents de repartiment de dividends i continuessin racionalitzant els costs.
Les empreses, doncs, obren un altre front molt important, ben previsible. Mentre l’activitat no permeti d’obtenir prou ingressos per tirar endavant i tornar els crèdits, demanen una pròrroga, en forma de carència. Penso que l’ICO i les entitats prestadores es trobaran obligades a concedir-la, si la pandèmia no afluixa i no permet una certa normalitat en el dia a dia.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Economist: El Paquistan realment gestiona la pandèmia millor que l’Índia? (en anglès)
–Le Monde: Es demanen vint-i-cinc mil voluntaris francesos que provin els vaccins contra la covid-19 (en francès)
–CNN: La Xina va contenir la covid-19. Ara, centenars de milions de persones volen anar-se’n de vacances totes alhora (en anglès)
–Infobae: Com el sistema immunològic ofereix claus sobre la reacció al coronavirus (en castellà)
–The Straits Times: Tots els ulls posats en Pfizer mentre Trump pressiona per aprovar un vaccí a l’octubre –abans de les eleccions (en anglès)
–Euronews: Turquia no compta els casos de la covid-19 positius tret que hi hagi símptomes (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Salut ha comprat un milió de proves d’antígens i els començarà a repartir quan el CatSalut hi doni el vist-i-plau
–Ayuso diu que acata les restriccions a Madrid contra la covid-19, però les portarà als tribunals
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)