01.06.2020 - 21:50
|
Actualització: 01.06.2020 - 21:53
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Avui han tornat a obrir parcialment les escoles de diversos indrets del país. A Andorra han obert totes. A Catalunya (tret dels municipis on és festiu) han tornat a obrir els centres educatius de les regions sanitàries que són a la fase 2. Al País Valencià han reobert de manera parcial i limitada per atendre tutories i classes amb un màxim de deu alumnes, només per als cursos que es titulen enguany. On la tornada a l’escola ha aixecat més polèmica ha estat a Catalunya. Segons fonts sindicals, l’assistència d’alumnes a les escoles ha estat molt baixa i fins o tot nul·la: hi ha hagut centres educatius que han obert les portes i no han rebut ni un sol alumne. Els sindicats atribueixen aquesta situació a la por de les famílies de possibles contagis, però també a la confusió generalitzada. Els directors dels centres docents i els sindicats havien expressat al conseller d’Educació, Josep Bargalló, el recel per la reobertura i havien demanat de tenir-los tancats fins el setembre. La CUP també s’ha oposat a la reobertura de les escoles perquè considera que no hi ha prou recursos per a preservar la seguretat de la comunitat educativa i que la decisió ha estat ‘absolutament precipitada i imposada’.
Aquesta reobertura parcial de les escoles s’ha fet en un context d’avançament del desconfinament a bona part del país, una realitat que ja és completa a Andorra, que avui ha començat a reprendre tota l’activitat i ha reobert les fronteres. A Catalunya, el Departament de Salut ha proposat que Barcelona, l’àrea metropolitana i Lleida accedeixin a la fase 2 d’avui en vuit. Tanmateix, a la regió sanitària de Lleida es decidirà segons l’evolució dels indicadors. El govern també vol que l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre passin a la fase 3. Formentera ha estat el primer territori a entrar-hi, però no s’hi han notat gaires diferències.
Pel que fa a la mobilitat entre regions sanitàries a Catalunya i entre províncies al País Valencià, el ministre de Transports espanyol José Luis Ábalos, ha obert la porta a permetre-la durant la fase 3 i abans no s’acabi l’estat d’alarma, probablement el 21 de juny, segons l’evolució de les dades de la covid-19. Fins ara, la mobilitat era permesa quan s’acabés d’aplicar el pla de desconfinament del govern espanyol, en l’anomenada ‘nova normalitat’. El president espanyol, Pedro Sánchez, ja va dir ahir que serien les autonomies que gestionin el desconfinament i la mobilitat interna entre territoris a partir de la fase 3.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 6.332.463 casos confirmats i 376.036 morts. Del total de casos, 2.884.382 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.844.989 casos i 106.433 morts.
—El Brasil, amb 514.992casos i 29.341 morts.
—Rússia, amb 414.878casos i 4.855 morts.
—L’estat espanyol, amb 286.718casos i 27.127 morts.
—El Regne Unit, amb 276.332casos i 39.045 morts.
—Itàlia, amb 233.197casos i 33.475 morts.
—L’Índia, amb 198.220 casos i 5.608 morts.
—L’estat francès, amb 189.220 casos i 28.833 morts.
Als Països Catalans hi ha 86.351 casos, 53.062 altes i 14.023 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
—Al Principat, 67.060 casos, 38.154 altes i 12.280 morts (avui s’hi han incorporat 156 casos, 42 altes i 11 morts)
—Al País Valencià, 16.133 casos, 12.232 altes i 1.432 morts (avui s’hi han incorporat 19 casos nous de PCR i 53 altes
—A les Illes, 2.081 casos, 1.702 altes i 226 morts (avui s’hi han incorporat 1 cas, 10 altes i 2 morts)
—A Catalunya Nord, 312 casos, 276 altes i 34 morts (cap variació)
—A Andorra, 765 casos, 698 altes i 51 morts (avui s’hi han incorporat 1 cas i 4 altes)
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
L’editorial de Vicent Partal:
‘Ni la llibertat de pensament…‘
La píndola de Jordi Goula: ‘La indústria obre el paracaigudes’
Avui hem sabut l’índex PMI, el dels directors de compres, corresponent al mes de maig, concretament al sector manufacturer. El dels serveis es farà públic demà passat. Conjuntament amb les dades de la desocupació registrada i de les afiliacions a la Seguretat Social, que sabrem demà, són les informacions estatístiques que menys decalatge tenen amb el període de referència. Vet aquí el seu interès. Bé, a la indústria la notícia és que continuem anant cap avall, però a una velocitat menor. Segons l’informe, la indústria manufacturera de l’estat espanyol es va mantenir dins l’àmbit de contracció al maig, malgrat que els ritmes de baixada de la producció, les noves comandes, les exportacions i les compres es van atenuar respecte dels rècords negatius de la sèrie registrats a l’abril. En aquest índex es considera que hi ha contracció quan és menor de 50. Al maig era al nivell 38,3 i havia tocat fons a l’abril, amb el 30,8. Com a petit signe positiu, val a dir que ha estat lleugerament superior a les previsions.
En definitiva, sembla que hem obert el paracaigudes, la qual cosa ha reduït la velocitat de descens. Però no ens enganyem: la situació és molt greu. Segons el report, tot i que moltes fàbriques van tornar a ser operatives a conseqüència de la relaxació de les mesures de confinament, la baixa demanda, les restriccions en l’activitat econòmica i les dificultats per a obtenir subministraments van tenir inevitablement un impacte en la producció. Les empreses enquestades diuen que les plantes treballen molt per sota de la capacitat, però que resolen amb facilitat les càrregues de treball actuals i que, en molts casos, opten per reduir el nombre de treballadors.
No aporta gran cosa que no poguéssim intuir, però és bo de tenir-la negre sobre blanc. Quant a la situació a la zona euro –molt important per a nosaltres, perquè és on hi ha els nostres principals clients–, i referida també a la indústria, la valoració que en fa el director és semblant a la que fa per a l’estat espanyol, però amb un to un xic més optimista. ‘La desacceleració del sector manufacturer –diu– sembla que va tocar fons a l’abril, perquè la producció va caure a un ritme marcadament més lent al maig. En part, la millora simplement reflecteix la comparació amb la caiguda terríficament pronunciada de l’abril, però és més encoratjador d’observar que també es va vincular amb la represa del treball de les empreses, en el moment en què va començar la reducció de les mesures de confinament contra el virus.’
I fins i tot es permet un toc d’optimisme: ‘Les noves relaxacions de les restriccions per la covid-19 els mesos vinents haurien de proporcionar un nou impuls als fabricants. Tot i que encara és probable que vegem caigudes sense precedents en la producció industrial i el PIB al segon trimestre, l’enquesta aporta esperances que el sector productor de béns almenys pugui assolir una certa estabilització, i fins i tot potencialment un retorn al creixement, el tercer trimestre.’
El fet de marcar una data és important, tot veient que el PIB del segon trimestre tindrà unes caigudes brutals arreu. Ara, de seguida torna a tocar de peus a terra: ‘Això no obstant, persisteix la incertesa sobre si el creixement pot aconseguir un impuls significatiu, perquè la demanda, tant en l’àmbit nacional com als mercats d’exportació, sembla que continuarà essent moderada durant un temps a causa de les mesures de distància de seguretat, la gran desocupació i la caiguda dels marges de beneficis corporatius.’ El consum serà un factor decisiu, cosa que tampoc no ens sobta.
L’índex PMI més important serà el dels serveis –que sabrem demà passat–, perquè és el sector que recull amb més força la duresa d’aquesta crisi. Però penso que és important que al cap dels directors de compres de la indústria ja aparegui l’horitzó del tercer trimestre com a referència per a recuperar l’activitat positiva. I també ho és que vegin l’abril com el fons del pou. És molt poc, però després d’aquests tres mesos darrers… Ara només cal esperar que la covid-19 faci bondat i no rebroti, perquè la paraula definitiva, tinguem-ho present, la té el virus i ningú més.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
– VilaWeb: Àlex Soriano: ‘A l’UCI del Clínic fa dies que no hi ingressa cap malalt de coronavirus’
– BBC: Coronavirus: el misteri dels ‘silenciosos escampadors’ asimptomàtics (en anglès).
– The New York Times: Què se sap de la síndrome pediàtrica relacionada amb la covid? (en anglès).
– Le Figaro: Covid-19: el trencaclosques dels fons de pensions per a pagar les pensions (en francès).
– Le Monde: Per què Alemanya dóna exemple en la seva gestió de l’epidèmia de covid-19? (en francès).
– Corriere della Sera: ‘El coronavirus és menys capaç de reproduir-se’: l’estudi de San Raffaele citat per Zangrillo (en italià).
– The Washington Post: La pandèmia fa que la gent reconsideri de viure a la ciutat, bescanviant el trànsit per pollastres (en anglès).
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
– Andorra comença un desconfinament generalitzat amb la covid-19 sota control
– Bona part del país s’instal·la a la fase 2 i Barcelona s’unifica amb l’àrea metropolitana
– Salut proposa que Barcelona i Lleida passin a la fase 2 a partir del dia 8
– Jordi Sànchez surt de la presó per a reprendre la seva tasca de voluntariat
– Una seixantena de temporers que dormen al carrer a Lleida s’allotjaran en un edifici llogat pel futbolista Keita Baldé
– Mia Couto: ‘A l’Àfrica els governs han pres les mesures necessàries en el moment adequat’
– Tot allò que heu de saber sobre la reobertura dels centres educatius
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
– Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus – Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)