01.07.2020 - 19:50
|
Actualització: 01.07.2020 - 19:51
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Avui era el dia marcat al calendari per a la reobertura de les fronteres exteriors de la Unió Europea amb una quinzena d’estats, una volta reobertes les de l’espai Schengen el 21 de juny. Tanmateix, el govern espanyol ha decidit que encara s’esperarà uns dies i que negociarà cas per cas, condicionant la reobertura a la reciprocitat. Itàlia també s’ha desmarcat de l’acord europeu i mantindrà la quarantena per als viatgers que arribin de l’exterior de la Unió Europea.
Al nostre país, Formentera ha rebut els primers vehicles, més de 16.000, una xifra similar a la de l’any passat. L’excepcionalitat d’aquesta temporada d’estiu ha portat el Consell de Formentera a bonificar el 100% de les taxes a tots els vehicles que entrin a l’illa. Al Parlament de Catalunya, durant el ple monogràfic sobre la covid-19, el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han tornat a criticar el comandament únic de la Moncloa durant la vigència de l’estat d’alarma per a gestionar la crisi sanitària de la covid-19. Salut també ha confirmat que ja hi ha deu casos al brot de coronavirus d’Avinyó, al Bages. A Palma, s’ha detectat un brot de cinc casos, i el d’Eivissa que ahir es considerava extingit s’ha reactivat amb tres casos més.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha comprat gairebé tota la producció del remdesivir per a tractar mig milió de malalts de la covid-19. Els tractaments amb aquest medicament costen 2.090 euros per pacient, segons que va anunciar ahir l’empresa Gilead, que el té patentat. És un medicament que ha aixecat polseguera durant la pandèmia per l’historial de polèmiques de Gilead i les intervencions polítiques que l’han afavorida aquests darrers anys.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 10.687.180 casos confirmats i 516.343 morts. Del total de casos, 5.852.924 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 2.750.688 casos i 130.396 morts.
–El Brasil, amb 1.426.913 casos i 60.194 morts.
–Rússia, amb 654.405 casos i 9.536 morts.
–L’Índia, amb 604.133 casos i 17.827 morts.
–El Regne Unit, amb 313.483 casos i 43.906 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 296.351 casos i 28.355 morts.
*A l’estat francès hi ha 164.801 casos i 29.843 morts.
Als Països Catalans hi ha 93.719 casos, 59.449 altes i 14.364 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].
–Al Principat, 71.799 casos, 39.605 altes i 12.576 morts (avui s’hi han afegit 223 casos, 97 altes i 20 morts)
–Al País Valencià, 18.429 casos, 16.716 altes i 1.475 morts (avui s’hi han afegit 16 casos nous de PCR i 92 altes)
–A les Illes, 2.323 casos, 1.952 altes i 227 morts (avui s’hi han afegit 7 casos i 6 altes)
–A Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació)
–A Andorra, 855 casos, 800 altes i 52 morts (avui s’hi ha afegit 1 alta)
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
La píndola de Jordi Goula: ‘Com ha estat la vostra experiència laboral durant la pandèmia?’
Com han viscut els treballadors assalariats l’experiència de la covid-19? Vet aquí una pregunta que molts de nosaltres ens hem fet. Allò que hagi pogut sentir cadascú no ens impedeix de tenir una certa curiositat sobre com ho han passat els altres, ans al contrari, segurament l’augmenta. En general, s’ha viscut amb molta angoixa? El teletreball ha estat un alliberament o més aviat un patiment per l’aïllament? Com s’ho han fet els altres per a no perdre l’esperit de treballar en equip?
Fa un parell de setmanes que vam saber els resultats que s’extreuen de l’enquesta ‘Treball i covid’ creada i impulsada per la Fundació Factor Humà, Future For Work Institute, E-motiva i Both – People & Comms. S’hi analitza l’experiència viscuda pels treballadors de l’estat espanyol durant la crisi sanitària de la covid-19 a les empreses i proposa diversos aprenentatges i reflexions per a gestionar els equips en situacions de crisi. El treball es va fer durant la primera setmana de maig amb una mostra estratificada de més de mil participants, que cobrien les quotes per comunitat autònoma, sexe i edat.
S’hi van estudiar les experiències compartides per la població assalariada, tenint en compte la situació abans de la irrupció de la covid-19 i els canvis de vida des de la perspectiva laboral. Els principals han estat tres: la implantació dels ERTO, la irrupció global del teletreball i la caiguda de la motivació dels treballadors, que han duplicat la insatisfacció i la desmotivació.
En general, l’estudi mostra que l’impacte de la covid-19 és considerat negatiu, que ha perjudicat l’estat d’ànim dels treballadors i que es percep com una afectació a llarg termini. Tan sols el 7% dels enquestats el considera positiu a la seva empresa i solament el 31% creu que l’empresa on treballa ha sabut adaptar-se a la nova situació. D’una altra banda, la crisi ha castigat l’estat d’ànim dels treballadors, especialment els afectats pels ERTO, dels quals només un 28% diu que és bo.
En canvi, es valora bé la cohesió dels equips per a superar la situació (75% positiva o molt positiva) i s’aprecia una valoració menor de l’actuació dels directius (47%) i sindicats (30%). A més, el 50% troba positiu l’interès sincer de l’empresa per la seva situació, tot i que un 53% considera que ha de millorar la gestió dels seus superiors. Com hem dit, la desmotivació i la insatisfacció dels treballadors s’ha duplicat: ha passat del 15% al 30%.
Una de les grans novetats ha estat l’acceleració del treball a distància, que ha irromput en el món laboral de manera global. El fet cert és que s’ha triplicat durant la pandèmia; l’experiència és valorada com un fet positiu pel 55% dels enquestats i, cosa important, influeix en la valoració de la gestió de l’empresa on treballen. Únicament un 8% de treballadors del sector públic teletreballava sovint abans de la covid-19, el 20% de les empreses de l’estat espanyol i el 26% de les multinacionals. De resultes del canvi, gairebé un 60% diu que ha d’aprendre a millorar la gestió del temps. Molta gent que ho ha experimentat té la sensació d’haver treballat més hores que no tocaven, perquè de casa estant la frontera entre el temps de feina i el de la llar es dilueix ben sovint. A hores d’ara hom es pregunta com ho hauríem fet i què hauria passat a les empreses si la pandèmia hagués aparegut uns quants anys abans, quan les xarxes encara eren embrionàries.
L’estudi destaca quatre problemes de mal resoldre, per l’impacte que han tingut. Un d’important és que amb la pandèmia ha crescut la desigualtat, que ha perjudicat més els col·lectius més fràgils. D’una altra banda, els treballadors considerats ‘essencials’ durant l’emergència, podríem dir els que han estat a la primera línia, s’han trobat molt més afectats, amb conseqüències que encara no se saben. Els joves no confien tant en el seu futur laboral i la situació econòmica en general. I, finalment, els ERTO han deixat un volum sense precedents de treballadors en una situació d’incertesa total.
Una de les conclusions de l’estudi és que la crisi ha subratllat la importància de la capacitat d’adaptació de les organitzacions, de manera que la cultura i l’estil de lideratge són clau. És evident que, amb motiu de la feina a distància, els directius han cedit control en favor de la confiança en els equips, alhora que s’han trobat encarats al desafiament de mantenir la seva influència i un equip cohesionat malgrat la distància. Per això, apareixen interrogants com ara si avançarem cap a un lideratge basat en l’autonomia dels equips o, per contra, el context de crisi econòmica implicarà mesures de control més dures. Es consolidaran els avenços en flexibilitat i agilitat que la pandèmia ha obligat a activar? I quines seran les habilitats de lideratge necessàries per al futur?
Finalment, formula més preguntes sobre la capacitat d’afrontar el futur immediat. Arran de necessitats urgents, com la reestructuració de plantilles o les mesures de seguretat i salut, els departaments de recursos humans seran capaços d’abordar desafiaments igualment importants com ara el reciclatge dels treballadors que assegurin l’ocupació dels treballadors a mitjà termini? Es mantindran els projectes de transformació cultural que poden ajudar a fer més adaptables les organitzacions amb vista a crisis pròximes?
Algunes de les incògnites que suscita l’estudi no tindran cap resposta clara aviat, però ajudaran a encarar una situació que cap empresa no podrà eludir aquests mesos vinents. Esperem que s’hi trobin solucions i que siguin positives per a tothom.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: [MAPA] A quins municipis hi ha brots de coronavirus?
–Vox: L’arma preferida de Trump en la lluita contra el coronavirus: la desregulació (en anglès)
–La Repubblica: L’article més llegit del món sobre el coronavirus (en italià)
–BBC: Coronavirus: què hi ha darrere dels alarmants nous brots nord-americans? (en anglès)
–Le Journal de Québec: El 40% dels portadors del virus d’una ciutat italiana no presentaven símptomes (en francès)
–The Straits Times: Els casos d’infecció a Tòquio arriben al punt més alt d’ençà que es va aixecar l’estat d’emergència (en anglès)
–Infobae: Origen, transmissió i futur: què diu l’estudi més complet sobre la covid-19 (en castellà)
–RTÉ: Hi ha més persones que han tingut la covid-19 de les estimades en un principi? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Torra i Vergés critiquen el comandament únic del govern espanyol durant la pandèmia
–Salut eleva a deu els casos confirmats de coronavirus a l’escorxador d’Avinyó
–Brot de cinc casos de covid-19 a Palma i es reactiva el d’Eivissa
–Formentera autoritza l’entrada de 16.393 vehicles el primer dia de regulació
–L’estat espanyol encara no té data per a reobrir les fronteres fora de la Unió Europea
–Itàlia manté la quarantena per als viatgers que arribin de fora la UE, malgrat l’acord europeu per a reobrir fronteres
–Trump compra gairebé tota la producció del remdesivir per a tractar mig milió de malalts de la covid-19
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)