Report diari sobre el coronavirus: toc d’alerta a la responsabilitat per a poder celebrar Nadal

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

01.12.2020 - 21:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui Catalunya ha registrat un augment de la Rt fins a 0,84 –després de jornades en què havia baixat– i un augment de cinc punts del risc de rebrot. És per això que la consellera de Presidència, Meritxell Budó,  ha avisat del risc que no es puguin “preservar” les festes de Nadal, en cas que les dades epidemiològiques de la covid-19 es disparin. “Tot això que fem pot tenir conseqüències per Nadal”, ha dit.

També ha alertat que no es pugui passar de fase la setmana que ve, tot i que la consellera de Salut ho ha negat. Vergés ha dit que aquests augments en els indicadors entren dins les previsions dels indicadors epidemiològics.

Per una altra banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha estat contundent: “La tercera onada és a la porta. El que fem i com actuem individualment i col·lectivament les setmanes vinents condicionarà molt la seva duresa i gravetat.” El context és complicat, diu: “En ple hivern, altres malalties, la incògnita sobre la grip… Imploro a tothom que actuï responsablement!”

Avui l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha confirmat que havia rebut la sol·licitud formal d’autorització de comercialització condicional (CMA) del candidat a vaccí d’ARNm, BNT162b2, contra la covid-19 desenvolupada per les companyies Pfizer i BioNTech, el qual té una taxa d’eficàcia del 95% i cap problema de seguretat comprovat fins avui. També ha enviat la sol·licitud Moderna, que ahir va anunciar que el seu vaccí tenia una eficàcia del 94%.

La primera validació, la de Pfizer i BioNTech, s’hauria de fer el 29 de desembre, a tot estirar, i la de Moderna el 12 de gener, segons que ha difós EMA. Així doncs, els primers vaccins ja són més a prop.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 446.272 casos, 18.931 morts i hi ha 816 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 63.897.491 confirmats i 1.480.198 morts. Del total de casos, 44.228.644 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 13.952.917 casos i 274.851 morts;
–L’Índia, amb 9.484.506 i 137.933 morts;
–El Brasil, amb 6.344.345 casos i 173.299 morts;
–Rússia, amb 2.322.056 casos i 40.464 morts;
–L’estat francès, amb 2.222.488 casos i 52.731 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.664.945 casos i 45.069 morts.


La píndola de Jordi Goula: “Els més febles, més castigats… i més oblidats!”

La Fundació Randstad ha fet un estudi amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemorarà demà passat, dia 3. Hi analitza l’evolució de la contractació en aquest col·lectiu de treballadors els mesos de pandèmia. L’estudi destaca que, d’ençà de començament d’any, el volum de contractes signats pels treballadors amb discapacitat a Catalunya ha baixat d’un 36,4% en comparació amb l’any passat. La caiguda és un 7,8% superior a la mitjana estatal (-28,6%) i és la tercera més forta de totes les comunitats autònomes, després de les Illes Balears (-39,4%) i les Canàries (-46,4%). Els contractes signats per gent amb discapacitat a Catalunya són l’11,5% del total de l’estat espanyol. És una xifra molt baixa i no ens deixa en gaire bona situació, precisament en un dels apartats en què més es pot demostrar la solidaritat amb els qui més ho necessiten.

Aquest col·lectiu sempre ha estat marginat, malgrat els esforços que fa molta gent de bona fe de molt temps enrere. I això, tot i “gaudir” d’una llei que, en teoria, dóna suport a la integració laboral dels discapacitats en les empreses, però que, a l’hora de la veritat, es compleix poc. El Baròmetre de Deloitte del 2019 estimava que només el 25% d’empreses de més de 50 treballadors tenia almenys un 2% de la plantilla amb persones amb discapacitat, com diu la llei. I no passa res. Sempre s’ha dit que molts empresaris no contracten per por, una por sustentada en la ignorància sobre els resultats positius que pot aportar aquest col·lectiu a la feina. Si bé hi ha exemples que trenquen aquesta “regla” empresarial –i que fan molt pel col·lectiu– encara són pocs, malauradament.

Segons el baròmetre esmentat, analitzant les dificultats principals que encaren les empreses en aquest procés concret de contractació, es destaca que un 66% manifesten que és per la complexitat d’adaptar el perfil a l’activitat de negoci, un 22% apunten a les necessitats d’adaptació del lloc de feina i d’accessibilitat física al centre de treball i un 21% de respostes de les empreses argumenten barreres per a trobar les fonts de reclutament adequades. La resta de dificultats manifestades a l’enquesta són molt menys importants.

A aquestes motivacions de caràcter general, hauríem d’afegir-hi les pròpies de la pandèmia, com ara la reducció de l’activitat general, que també ha afectat als centres especials de treball, on hi ha el 80% del personal protegit i on és preparat per fer el salt a la integració al mercat laboral. Parlo amb Anna Delclòs, directora de la Fundació Randstad a Catalunya, que afegeix que un bon nombre de membres d’aquest col·lectiu opten a llocs de feina poc qualificats. I en aquests moments la demanda d’aquest perfil de feina és baixa, atesa la situació general. “Són llocs que no aporten gaire valor afegit”, diu. Això encara fa créixer els arguments per a pensar que els discapacitats són víctimes especialment de la crisi laboral originada per la pandèmia, quan l’ocupabilitat és fonamental per a millorar-ne les condicions de vida.

És tot molt injust. De fet, segons Delclòs, són persones que, atesa la seva discapacitat, estan acostumades a lluitar en un món molt difícil per a elles. “És gent amb una gran capacitat de superació –diu–, amb un alt grau de resiliència, preparada per afrontar situacions adverses i qualsevol canvi que els puguin exigir. Són treballadors que tenen unes habilitats i un talent de gran valor per a les empreses.” N’és la millor prova que, com assenyala l’estudi, en el si del col·lectiu durant el 2020 ha augmentat molt la conversió de contractes temporals en indefinits, i això és una prova que les empreses que els han tingut treballant un temps, se’ls queden definitivament, perquè estan satisfetes de la seva feina.

Tant de bo que molts empresaris llegeixin l’informe de la Fundació Randstad, perquè les coses no semblen pas anar per aquest camí. Un altre estudi, també recent, de la Fundació Integralia DKV, sobre els hàbits dels discapacitats, revelava que el 64,7% ha treballat des que li va ser diagnosticada la discapacitat. La major part dels qui tenen una discapacitat prefereix treballar si la salut o la discapacitat li ho permet. Hi insisteixo, la situació no és ni de bon tros la desitjable. Em comenta David Camps, cap de comunicació de la fundació, que en aquest col·lectiu només treballa una persona de cada quatre en edat laboral. Això s’explica perquè la taxa d’activitat hi és molt baixa, de poc més del 30%. I els qui decideixen de treballar i incorporar-se al mercat laboral tenen molta dificultat per a trobar una ocupació. La taxa de desocupació entre el col·lectiu de discapacitats pràcticament duplica la de la resta de la població a l’estat espanyol i triplica la mitjana de la UE. I això s’ha agreujat amb la pandèmia.

Segons l’estudi, aquest és un dels factors que expliquen per què una persona de cada quatre amb discapacitat és en risc de pobresa a l’estat espanyol, segons dades de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió social (EAPN). “Nosaltres creiem que el fet de tenir una discapacitat no ha de significar tenir més risc que la teva destinació sigui la pobresa. Tots tenim una responsabilitat compartida per a resoldre els desafiaments de les persones amb discapacitat”, afegeix Camps. Hi estic cent per cent d’acord: tots tenim una mica de responsabilitat en aquesta deixadesa. Pensem-hi.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Carlota Dobaño: “Hi haurà vacunes que, en lloc d’injectar-les, les inhalarem”
–The Guardian: “La covid va crear una oportunitat”: Lisboa vol convertir els pisos turístics en llars (en anglès)
–The Straits Times: Els dies perduts que van causar a Bèrgam una tragèdia per la covid (en anglès)
–Franceinfo: Per què encara no hi ha vaccí contra el VIH, quan en canvi se n’anuncien diversos contra la covid? (en francès)
–Deutsche Welle: La pandèmia de coronavirus frena els progressos a l’Àfrica contra el VIH (en anglès)
–Politico: Els nens italians lluiten contra el tancament de les escoles per la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Sergi Pinkman: “Els joves som una generació maleïda: hem de marxar del país perquè sempre estem perjudicats”
Els fons europeus maquillen l’accent social del pressupost espanyol
Moderna i Pfizer ja han demanat l’autorització per a comercialitzar el vaccí a Europa
L’OCDE no preveu la recuperació de l’economia espanyola abans del 2022
El govern alerta del risc que es “disparin” les dades i que afectin Nadal
Padrós avisa que “la tercera onada és a la porta” i demana responsabilitat


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor