Report diari sobre el coronavirus: els tests del govern espanyol no arriben a Catalunya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
01.04.2020 - 21:50
Actualització: 01.04.2020 - 23:09

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La gestió que el govern espanyol fa de la crisi sanitària de la Covid-19 pot fer perdre suport polític al PSOE i Unides Podem. El malestar dels governs autonòmics continua creixent, amb Madrid com a principal ariet de la dreta contra la Moncloa. A més, dos-cents periodistes han criticat la censura que hi ha a les conferències de premsa diàries del gabinet de crisi espanyol a la Moncloa. Fins ara, les crítiques de l’entorn del govern espanyol s’han centrat en el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver demanat des del primer dia un confinament total que la Moncloa ha acabat assumint. Torra, que avui ha rebut l’alta, no ha fet retrets i continua demanant més mesures econòmiques de les que ja s’han anunciat. El vice-president, Pere Aragonès, també ha estat crític amb les mesures que ha pres el govern espanyol fins ara. Avui, la Comissió Europea ha proposat un fons comú per a afrontar la desocupació que va originant la crisi.

Pel que fa a la gestió directa de la crisi sanitària, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha denunciat avui que el govern espanyol no havia lliurat encara cap test de coronavirus a Catalunya, tal com havia promès Pedro Sánchez. La Generalitat, però, ja en va comprar 25.000 pel seu compte. Salut també ha informat que hi ha 60.000 persones aïllades a casa seva amb un seguiment de l’atenció primària. A més, les dades publicades fa pocs dies han permès de bastir un mapa del Principat amb el nombre de casos detectats en cada municipi. El govern també ha activat una aplicació per a resoldre dubtes sobre el confinament, mentre la societat civil continua fent aportacions econòmiques en diverses campanyes per a lluitar contra el coronavirus o aportacions materials, com un grup d’enginyers que ha fabricat respiradors per a distribuir a la conca d’Òdena. Avui també s’ha fet públic un estudi de la Universitat de València que preveu el pic a l’estat espanyol d’ací a deu dies, mentre que el grup d’investigadors de la UPC segueix diàriament l’evolució de les dades, que ja demostren una disminució més gran de la propagació del virus al conjunt del país.

La crisi de les residències ja arriba al punt culminant. La Generalitat de Catalunya ha fet públiques avui les dades de les defuncions de gent gran en aquests centres, que ja són 362. La demanda de transparència ha acabat fent efecte, perquè la Generalitat Valenciana les dóna cada dia. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha informat que hi ha vuitanta centres afectats i que en set es fa una vigilància estricta del personal. Fins ara s’han contagiat 259 residents i 150 treballadors. A més, 98 residents no han sobreviscut a la Covid-19. Per la seva banda, el govern de les Illes ha emès un comunicat en què es recullen dues morts en residències a Menorca i Eivissa.

Després de l’amenaça d’ahir del Tribunal Suprem espanyol als funcionaris de les presons, mitjançant la premsa, avui els eurodiputats independentistes de JxCat i ERC han presentat, separadament, una queixa a la Comissió Europea. Les juntes de tractament s’han de reunir ben aviat per decidir quines mesures prenen amb els presos polítics i els presos comuns en segon i tercer graus: si els deixen passar el confinament a casa, com reclamen l’OMS, l’ONU i entitats de drets humans, o bé els mantenen confinats a les presons.


L’editorial de Vicent Partal

Que per què els donen quinze milions, a Antena 3 i Telecinco?


La píndola sobre l’economia de Jordi Goula: ‘El govern espanyol aixeca la camisa als autònoms?’

Hem de continuar parlant, un dia més, dels autònoms. L’angoixa ja arriba a límits inimaginables. Resulta que el decret que ha publicat avui el BOE no aclareix encara un seguit de punts vitals per a la subsistència de molts. La situació que es crea amb aquest col·lectiu em sembla totalment impròpia d’un estat del primer món, d’una ignorància increïble sobre la importància que té en el teixit productiu i un menyspreu total a centenars de milers de treballadors.

Aquesta tarda el Consell General d’Economistes espanyol, amb seu a Madrid, ha fet un comunicat sobre el decret, en què lamentava: ‘Pel que fa a l’ajornament del pagament d’imposts que proposàvem, no ha estat pres en consideració pel govern ni sembla tenir intenció de fer-ho a curt termini; i pel que fa a la moratòria de les quotes a la seguretat social, tot i que ha estat aprovada, n’han restat en suspens les condicions que hauran de complir els sol·licitants fins al desenvolupament de l’ordre ministerial corresponent, encara que el text aprovat assenyala que només s’hi podran acollir els qui compleixin “circumstàncies excepcionals”.’ Sobre això, el president del Consell, Valentí Pich, ha manifestat que ‘seria important que, en un moment com el que vivim, el teixit empresarial rebés un clar suport, incondicional i sense excepcions, de manera que seria desitjable que es desenvolupés l’ordre ministerial com més aviat millor i que es poguessin acollir a la moratòria totes les empreses afectades, en una mesura o altra, per la Covid-19’. Què volen dir exactament amb ‘circumstàncies excepcionals’? Quines són? Doncs, sí, som on érem i van passant els dies…

El cas és que a hores d’ara encara no se sap qui se’n veurà afectat, què podrà fer i com haurà d’actuar. Mentrestant, van arribant factures i no poden obtenir ingressos perquè tenen l’activitat aturada per decret. L’estat d’ànim de molts autònoms a hores d’ara és desesperat, em deia fa una estona Miquel Camps, president d’Autònoms Pimec, que ha parlat amb molts associats des de primera hora del matí. Em deia que la desesperació es barreja amb un alt nivell d’emprenyament, per la sensació que els aixequen la camisa i que juguen amb el seu futur. No podem oblidar que la urgència a resoldre aquesta situació és màxima.

Hi ha coses que són molt difícils d’entendre. Mireu-ne uns quants exemples. Ahir a la tarda la ministra Calviño deia que es podrien recuperar quinze dies de la quota del març, que ja es va pagar ahir, però el decret no explica com s’han de cobrar. La ministra també va parlar de no pagar els lloguers i tampoc no hi surt res. Ni de les despeses recurrents, com la llum, l’aigua…

Un dels punts més greus és el dels autònoms que no poden treballar perquè fan serveis per a botigues, restaurants… que van haver de tancar a corre-cuita per decret i fer un ERTO especial de ‘força major’, amb unes condicions molt millors que un de normal. Què han de fer els autònoms que es queden sense clients per a poder accedir a un ERTO de força major? Aquí ve el problema. D’entrada, fer molta paperassa, perquè han de demostrar que els clients han tancat per força major. Després, presenten l’ERTO i al cap dels cinc dies preceptius els diuen que endavant… però que resta pendent de revisió. I si després de revisar-lo diuen que no l’accepten? Doncs pot ser una ruïna per a l’autònom. Són molts que avui es troben en aquest cas. La inseguretat jurídica és altíssima i, insisteixo, impròpia d’un estat del primer món.

Un altre aspecte molt retorçat que afecta el col·lectiu és que la solució que els donen és: ‘Pagueu, ni que sigui endeutant-vos.’ Pagueu els quinze dies de permís retribuït, pagueu els imposts, pagueu la seguretat social, pagueu als proveïdors… que per això us facilitarem crèdit. Em diu Miquel Camps que això és injust, perquè amb els problemes que tenen s’han d’endeutar encara més. Bé, alguns bancs ja han començat a trucar a autònoms per vehicular els crèdits ICO. ‘Han començat pels més solvents’, explica. Però el més fort és que, ‘malgrat que les condicions són correctes, no saben com formalitzar-lo, perquè ells encara no han signat l’acord amb l’ICO’. És a dir, n’hi ha per a dies, i molta gent senzillament no en té, de dies, perquè no pot fer calaix i ha de pagar les factures.

En definitiva, el govern espanyol ha creat un desori gegantí que pot tenir conseqüències gravíssimes per a una part important del col·lectiu dels treballadors autònoms. Cal aclarir amb urgència els interrogants que inexplicablement encara hi ha. Si ho faran o no ho faran, ja no sé què dir. La veritat és que no imaginava que arribaríem a aquest punt…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Què hi passa, a les presons, amb el coronavirus?
– Vox: Una recessió pel coronavirus significarà més robots i més llocs de feina (en anglès)
– The Guardian: El coronavirus matarà la indústria petroliera i ajudarà a salvar el clima? (en anglès)
–  Libération: Eviteu les pròximes crisis canviant el model alimentari (en francès)
– South China Morning Post: Una província xinesa entra en confinament mentre el país intenta tornar a treballar enmig de la por de la segona onada (en anglès)
– BBC: La cursa per a construir ventiladors de coronavirus (en anglès)
– Le Figaro: Wimbledon s’anul·la per primera vegada d’ençà de la Segona Guerra Mundial (en francès)
– CNN: La resta del món assumeix una tàctica que Àsia ha adoptat d’ençà del començament de la crisi (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

[MAPA] Els casos confirmats de Covid-19 a Catalunya, municipi per municipi
Quim Torra, negatiu en la prova del coronavirus, rep l’alta mèdica
El Departament de Salut ha aïllat a casa 60.000 persones que poden tenir el coronavirus
Més de dos-cents periodistes critiquen la censura a les conferències de premsa de la Moncloa
Disset avis d’una residència d’Olot han mort pel coronavirus o ‘amb símptomes de Covid-19’
Sánchez s’aboca al malabarisme per conservar la majoria
El govern dels EUA ingressarà 1.200 dòlars al compte corrent dels ciutadans per ajudar-los amb la Covid-19. Com funciona?
Com compensar la manca de vitamina D durant el confinament?
Confinapp, l’aplicació del govern per a resoldre dubtes sobre el confinament
El pic de contagis a l’estat espanyol arribarà d’ací a deu dies, segons un estudi de la Universitat de València
Noves dades: la velocitat de propagació del coronavirus disminueix encara més al conjunt del país
Núria Carsí: ‘Haurem de buscar noves maneres d’acomiadar-nos’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 920.939 casos confirmats i 46.153 morts. Del total de casos, 193.350 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 207.535 casos i 4.609 morts.
—Itàlia, amb 110.574 casos i 13.155 morts.
—L’estat espanyol, amb 102.136 casos i 9.053 morts.
—La Xina, amb 81.554 casos i 3.312 morts.
—Alemanya, amb 76.544 casos i 858 morts.

A l’estat francès hi ha 56.989 casos i 4.032 morts.

Als Països Catalans hi ha 29.469 casos i 2.568 morts.

—Al Principat, 21.804 casos i 2.093  morts (1.813 casos i 244 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 5.922 casos i 395 morts (414 casos i 56 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.131 casos i 51 morts (62 casos i 8 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 222 casos i 15 morts (7 casos i 1 mort més que no ahir).
—A Andorra, 390 casos i 14 morts (14 casos i 2 morts més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor