24.03.2023 - 19:50
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
Un grup d’experts de la Universitat d’East Anglia, al Regne Unit, ha presentat l’estudi més complet sobre la covid persistent que s’ha fet fins avui, amb més de 860.000 participants.
Una de les principals conclusions de la investigació és que les dones, com a grup, tenen més probabilitats de tenir covid persistent que no pas els homes. Les persones amb sobrepès, els fumadors i els més grans de quaranta anys també tenen més probabilitats de tenir covid persistent que no pas la resta de la població.
Els autors també conclouen que els pacients hospitalitzats per un quadre greu de covid-19 tenen més probabilitats de tenir covid persistent que no pas la resta d’infectats. I afirmen que patologies com ara l’asma, la diabetis de tipus 2, les cardiopaties coronàries, l’ansietat i la depressió s’associen a un risc més alt de tenir covid persistent.
Quant a la prevenció i el tractament de la covid persistent, l’estudi afirma que la vaccinació redueix a la meitat el risc de tenir la malaltia, fins i tot entre els pacients amb patologies associades amb un risc més alt de tenir-la.
Al nostre país, investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han presentat un sistema de proves en massa de la covid, el primer patentat al món, basat en tècniques d’intel·ligència artificial. Funciona a partir de l’olfacte: l’usuari es renta les mans amb un gel hidroalcohòlic amb aromes cítrics, l’olora, i tot seguit ha de respondre a un petit qüestionari per comprovar si és capaç d’identificar l’olor del producte.
El cítric és una de les primeres olors que es deixen d’apreciar quan l’olfacte queda afectat per la covid. És per això que el sistema cataloga el pacient com a negatiu si diu que és incapaç de reconèixer l’aroma cítric del gel, i positiu si diu que sí que el reconeix. A partir de la resta d’informació que el pacient facilita al qüestionari, també pot detectar ni més ni menys que vuit símptomes compatibles amb la malaltia. Els resultats ofereixen una sensibilitat del 97%, significativament més alta que no la sensibilitat mitjana (80%) de les proves d’antígens que es comercialitzen. El primer prototip d’aquest dispositiu ja ha entrat en funcionament a les urgències de l’Hospital Sant Joan de Reus.
No ha estat l’única fita biomèdica que hi ha hagut aquesta setmana a Catalunya en relació amb la covid-19. Dimecres, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) anuncià que havia començat a avaluar la sol·licitud d’autorització de comercialització del vaccí del laboratori català Hipra, que es comercialitzarà sota la marca Bimervax. Segons que ha comunicat l’organisme, el vaccí ha superat la fase de proves amb èxit.
Una vegada l’hagi avaluada, el vaccí haurà de rebre l’aprovació final del Comitè de Medicaments d’Ús Humà, que es reunirà la setmana vinent per a tractar el cas. Una vegada rebut el vist-i-plau del comitè, que culminarà un procés d’avaluació que començà el març de l’any passat, el vaccí es podrà comercialitzar en qüestió de dies. Hipra, que començà a produir el vaccí el gener del 2022, assegura que té capacitat per a distribuir milions de dosis a curt termini. La farmacèutica va signar l’estiu passat un acord amb la Comissió Europea per a la distribució d’un primer lot de 250 milions de dosis.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha ingressats 622 i 25 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 683.101.061 casos confirmats i 6.824.600 morts. Del total de casos, 656.024.458 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 106.082.759 casos i 1.153.526 morts;
–l’Índia, amb 44.700.667 casos i 530.818 morts;
–l’estat francès, amb 39.735.279 casos i 165.454 morts;
–Alemanya, amb 38.326.616 casos i 170.231 morts;
–el Brasil, amb 37.204.677 casos i 699.917 morts;
–a l’estat espanyol hi ha 13.783.163 casos i 119.872 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–BBC: Covid persistent: Un estudi de la Universitat d’East Anglia revela que les dones tenen més probabilitats de tenir-la (en anglès)
–Franceinfo: Què revela l’escàndol dels ‘documents del confinament’ sobre el govern britànic? (en francès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)