Report sobre el coronavirus: Preocupació per l’any nou xinès en plena onada de contagis

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
20.01.2023 - 19:50
Actualització: 20.01.2023 - 21:31

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

El principal punt de preocupació del coronavirus al món continua essent la Xina, que aquestes darreres setmanes ha tingut un brot sense precedents arran de la decisió del govern xinès de relaxar la política estricta de covid zero el desembre proppassat.

Dissabte, després de setmanes sense haver actualitzat la xifra de defuncions, la Comissió de Salut va informar que 59.938 persones havien mort a causa de la covid-19 als hospitals xinesos entre el 8 de desembre i el 12 de gener. Fins aleshores, Pequín tan sols havia informat d’uns quants milers de morts les setmanes anteriors, tot i que les projeccions del govern estimen que uns 250 milions de persones –prop d’una cinquena part de la població del país– s’han infectat d’ençà de mitjans de desembre. Alguns experts independents calculen que l’onada actual podria causar un milió de morts a la Xina, on la immunitat de la població i les taxes de vaccinació són molt més baixes que no pas a les grans potències occidentals.

Però la xifra publicada pel govern xinès tan sols inclou les defuncions registrades als hospitals segons uns criteris molt restrictius. És per això que molts experts creuen que el nombre real de morts d’aquesta darrera onada és molt superior a 59.938, si bé l’hermetisme del govern dificulta considerablement qualsevol estimació independent.

La publicació de les estatístiques, per bé que parcials, és un canvi de rumb sobtat en l’estratègia discursiva de Pequín, que fins ara havia optat per menystenir la severitat del brot. A començament de gener, l’Organització Mundial de la Salut va denunciar que el govern xinès “subestima el veritable impacte de la malaltia en els ingressos hospitalaris, els ingressos a l’UCI i, sobretot, les morts”.

Si bé un alt càrrec del govern xinès anuncià dimarts a la cimera de Davos que el pic de contagis ja s’havia assolit, els experts continuen preocupats per les possibles conseqüències epidèmiques de l’any nou xinès, que comença demà passat. La festivitat, una de les més importants de la cultura xinesa, dóna peu anualment al moviment migratori més gran del món. Enguany, el govern preveu que 1,4 mil milions de persones viatjaran de les grans ciutats a l’interior del país per celebrar l’any nou amb la família, una circumstància que farà circular el coronavirus per parts de la Xina on encara no ha arribat amb força.

La situació pandèmica a la Xina contrasta amb la dels seus veïns més pròxims. I és que aquesta setmana tant el Japó com Corea del Sud han decretat la fi de l’obligació de dur màscara en interiors.

Al país, la principal novetat de la setmana són les paraules de la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, que ahir avançà que l’obligació de la màscara en el transport públic es retiraria “aviat” –sense més concreció– en cas que la corba de contagis es mantingui estable. La fi d’aquest requeriment afectaria tot el país tret de Catalunya Nord, on la màscara al transport públic deixà de ser obligatòria el maig de l’any passat.

Un altre reflex del retorn incipient de la normalitat prepandèmica és la darrera anàlisi del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) sobre la circulació d’infeccions respiratòries al Principat. Segons que explicaren els experts del grup, malalties com la grip i el virus respiratori sincicial ja s’han estabilitzat a nivells típics d’un gener prepandèmic.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 911 i 51 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 672.687.257 casos confirmats i 6.740.521 morts. Del total de casos, 644.146.965 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 103.808.542 casos i 1.128.330 morts;
–l’Índia, amb 44.681.884 casos i 530.728 morts;
–l’estat francès, amb 39.472.273 casos i 163.708 morts;
–Alemanya, amb 37.659.518 casos i 164.585 morts;
–el Brasil, amb 36.713.006 casos i 696.148 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.711.251 casos i 117.759 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Financial Times: Xi Jinping alerta de la propagació de la covid mentre milions de ciutadans viatgen per l’any nou lunar (en anglès)
–South China Morning Post: Els casos de la covid-19 a la Xina disminueixen, però encara queda una onada d’infeccions severes (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor