Report sobre el coronavirus: El nombre de crítics continua creixent, però els experts esperen d’arribar aviat al pic de transmissió

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

08.07.2022 - 19:50
Actualització: 08.07.2022 - 20:05

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat aquesta setmana?

L’augment de la pressió hospitalària arran de la setena onada de la covid-19 continua essent la principal preocupació de les autoritats sanitàries del país. Dimecres, tant Catalunya –amb un total de 2.139– com el País Valencià –amb un total de 1.192– van reportar la xifra d’ingressats més alta d’ençà de mitjan febrer.

Fins ara, aquest augment no s’ha vist reflectit en les xifres d’ingressats a les UCI, que continuen en nivells inferiors als de qualsevol altra onada. A Catalunya, per exemple, ara hi ha 51 pacients a les UCI, els mateixos que dimecres i dos més que divendres passat. El BIOCOMSC preveu que aquesta xifra augmenti les setmanes vinents, però descarta que s’enfili per sobre de cent, lluny del pic de 527 ingressats registrat al gener. A les Illes l’augment intersetmanal de crítics ha estat de quatre, si bé –al contrari que Catalunya i el País Valencià– la xifra d’ingressats s’ha reduït de dinou.

Al País Valencià, l’increment ha estat més pronunciat, tot i que el total d’ingressats a les UCI continua en mínims històrics. Després de setmanes de relativa estabilitat, la xifra de crítics ha augmentat de quinze, aquesta setmana, de 41 a 56. Així i tot, el nombre d’ingressat a les UCI continua essent sensiblement més baix que no les xifres registrades el passat febrer, que vorejaren els 200 unes quantes vegades.

On la situació és més preocupant és al sistema hospitalari de les Illes, perquè l’augment de baixes per covid entre alguns sanitaris i les vacances d’altres han coincidit amb el repunt d’hospitalitzacions per la setena onada. Això, segons que explicà dimecres la consellera Patrícia Gómez, ha ocasionat certes dificultats a l’atenció primària de les zones costaneres.

Si bé, fins ara, aquesta situació solament s’ha esdevingut a les Illes, tant el Consell Científic Assessor de la covid com el conseller Josep Maria Argimon han alertat que a Catalunya també hi podria haver una saturació del sistema sanitari aquest estiu, sobretot en l’atenció primària. Per tal d’evitar una nova sobrecàrrega, els experts insisteixen a posar-se la dosi de reforç i avançar la quarta dosi als més vulnerables. Quant a les mesures de protecció individual, recomana als ciutadans d’evitar els contactes de risc, promoure la ventilació dels interiors i evitar aglomeracions en espais tancats.

Són unes recomanacions molt similars a les de les autoritats valencianes. Dissabte, el president, Ximo Puig, va fer una crida a la prudència i recomanà l’ús de les màscares en aglomeracions i en espais tancats sense ventilar, unes recomanacions que el conseller Miguel Mínguez reiterà dimecres. Aquesta setmana, la Conselleria de Sanitat ha reactivat els punts de vaccinació sense cita per fomentar l’administració de dosis entre els qui encara no les han rebudes totes.

El govern català, per la seva banda, ha habilitat temporalment una nova via per a demanar la baixa per símptomes associats a la covid-19 amb l’objectiu de simplificar els tràmits administratius derivats de l’augment de contagis. Fins avui, més de dues mil persones s’han acollit a la baixa, que té una durada fixa de cinc dies i es pot demanar mitjançant La Meva Salut i la Programació per Motius. Tot i l’empitjorament dels principals indicadors i les mesures que han entrat en vigor aquesta setmana, el BIOCOMSC continua expressant una calma prudent quant a la situació epidèmica. Explica que l’augment de les visites a l’atenció primària era previsible després del pont de Sant Joan, i augura que aquesta setmana es podria arribar al pic de transmissió. Generalment, el pic d’ingressos sol registrar-se amb un cert decalatge respecte del pic de transmissió i, per tant, és possible que trigui una setmana o dues més a arribar.

A l’estat francès, avui s’ha superat la xifra de 150.000 morts relacionades amb la covid-19, segons dades de la sanitat pública, en un moment en el qual augmenten les reinfeccions. En les darreres vint-i-quatre hores, s’ha reportat 74 morts per la malaltia. La marca de les 140.000 morts es va superar l’11 de març, dos anys després del començament de la pandèmia.

En l’àmbit internacional destaca l’aparició d’una nova subvariant de l’òmicron, la BA.2.75 o centaure. Alguns experts temen que aquest nou llinatge –que fou detectat per primera vegada a l’Índia el mes passat i que ja s’ha estès a una desena de països– pugui tenir un escapament immune més gran que no la resta de subvariants de l’òmicron, però ara com ara la informació precisa sobre la seva transmissibilitat i severitat encara és escassa. L’OMS, que en va monitorant l’avenç, no la considera una variant de preocupació.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 4.649.615 casos i 39.740 morts.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 558.882.728 casos confirmats i 6.369.572 morts. Del total de casos, 532.318.362 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 90.065.165 casos i 1.045.080 morts;
–L’Índia, amb 43.587.302 casos i 525.343 morts;
–El Brasil, amb 32.761.045 casos i 673.126 morts;
–L’estat francès, amb 31.974.607 casos i 149.943 morts;
–Alemanya, amb 28.926.346 casos i 141.758 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 12.890.002 casos i 108.259 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Fortune: Coneix Centaurus, la nova òmicron sigil·losa (en anglès)
–Ouest-France: Ara que l’epidèmia repunta, què se n’ha fet, de les anàlisis del coronavirus en aigües residuals? (en francès)
–The Washington Post: La pitjor variant del coronavirus acaba d’arribar. La pandèmia no s’ha acabat (en anglès)
–The Times of India: Com l’òmicron esquiva el sistema immunitari i evadeix els anticossos dels vaccinats i els no vaccinats (en anglès)



–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor