09.09.2022 - 19:50
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
Els vaccins proporcionen una certa protecció contra la covid, però és insuficient per a aturar la circulació del virus, perquè va mutant contínuament, i n’apareixen noves variants i soques, cosa que fa que els anticossos dels primers vaccins siguin com més va menys efectius.
Però aquesta setmana s’ha anunciat el descobriment d’uns anticossos que podrien ser efectius contra totes les variants del coronavirus. Científics del Boston Children’s Hospital, als EUA, han publicat a la revista Science Immunology la troballa d’un anticòs que és capaç de combatre totes les soques i variants de la covid, segons que asseguren. El descobriment pot ser un pas molt important en el desenvolupament de tractaments per a infectats i en la creació de nous vaccins.
L’anticòs, anomenat SP1-77, va aturar totes les variants conegudes en un estudi en ratolins modificats genèticament: alfa, beta, gamma, delta i totes les subvariants de l’òmicron, inclosa la BA.5.
De la mateixa manera, científics de la Universitat de Tel-Aviv diuen que han trobat dos anticossos, anomenats TAU-1109 i TAU-2310, que també serien capaços de neutralitzar totes les variants, i pronostiquen que podrien eliminar la necessitat de vaccinar regularment tota la població contra la malaltia.
En referència a les dades de la pandèmia, es manté la tendència general a tot el país d’un descens de les hospitalitzacions i a les unitats de crítics. Els ingressats se situen aquesta setmana per sota dels mil, amb 978 ingressats (-134), mentre que a les UCI hi ha ara com ara 39 hospitalitzats (-13), amb la xifra de crítics més baixa al Principat d’ençà del començament de la pandèmia.
Per una altra banda, la quarta dosi contra la covid-19 es començarà a administrar al Principat, el País Valencià i les Illes el 26 de setembre, i el primer grup que rebrà la dosi de reforç seran els usuaris de residències i les persones més grans de vuitanta anys, tenint en compte el criteri de més vulnerabilitat. Sobre això, el govern català ha demanat que la vaccinació es faci conjuntament amb la de la grip en els més grans de seixanta anys.
Encara sobre els vaccins, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha informat que a la tardor començarà una campanya de vaccinació contra la covid i que la previsió és que sigui anual: “Com que el virus continua canviant, ara podrem actualitzar els nostres vaccins anualment perquè es dirigeixin contra la variant dominant.”
Finalment, aquesta setmana, l’Índia i la Xina han aprovat uns vaccins que poden canviar el rumb de la lluita contra la pandèmia de la covid. En comptes d’utilitzar agulles, s’administren pel nas o la boca, i això pot permetre una immunització molt diferent de la dels vaccins actuals.
Les dosis via intramusculars, com les emprades fins ara a tot el món, actuen a escala sistèmica, és a dir, entren dins l’organisme i el doten d’instruccions per a crear defenses contra una futura exposició al virus, una vegada ja ha penetrat en l’organisme. Per tant, poden evitar que emmalaltim de gravetat, però no estan dissenyats per evitar que ens n’encomanem. En canvi, si s’administren a través de les mucoses del nas o la boca, el mecanisme és diferent i poden impedir que el virus es repliqui a l’entrada i es propagui als pulmons i altres parts del cos, amb l’objectiu d’evitar la infecció, de manera que també bloca la transmissió.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 978 ingressats i 39 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 612.808.413 casos confirmats i 6.513.051 morts. Del total de casos, 590.760.333 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 96.959.165 casos i 1.074.787 morts;
–L’Índia, amb 44.484.729 casos i 528.121 morts;
–L’estat francès, amb 34.663.106 casos i 154.437 morts;
–El Brasil, amb 34.549.915 casos i 684.784 morts;
–Alemanya, amb 32.422.084 casos i 148.217 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 13.358.722 casos i 112.923 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Franceinfo: “Un estat d’estrès permanent”: els joves expliquen com els seus anys de batxillerat es van capgirar per la crisi de la covid-19 (en francès)
–The Straits Times: Per a molts xinesos fatigats, la por del confinament supera la por a la covid-19 (en anglès)
–South China Morning Post: La Xina reforçarà les restriccions de viatge nacionals fins a finals d’octubre (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)