Report sobre el coronavirus: La grip, la bronquiolitis i el refredat comú s’imposen a la covid aquest hivern

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
09.12.2022 - 19:50
Actualització: 09.12.2022 - 19:51

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Les dades mostren que el virus respiratori que més circula ara mateix a Catalunya és la grip, que representa un 24,3% de les mostres analitzades en els centres sentinella d’atenció primària. El segon és el virus sincital respiratori (VSR) (16,1%), causant de la majoria de casos de bronquiolitis, el tercer és el rinovirus (15,4%), és a dir, un agent causant del refredat comú, i el quart és el SARS-CoV-2 (13,3%). Respecte de la setmana anterior, la incidència de la grip augmenta dràsticament, la del VSR sembla que ha començat el primer descens del pic epidèmic i la incidència del rinovirus i la covid es troben en lleu descens.

A Europa, els hospitalitzats i crítics per la covid han augmentat aquesta setmana entre un 13% i un 14%, segons el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties i l’OMS. Tot i això, la taxa de mortalitat ha continuat disminuint, i també han baixat els casos entre els més grans de seixanta-cinc anys.

Per una altra banda, científics nord-americans han anunciat el desenvolupament d’un fàrmac que neutralitza potentment el SARS-CoV-2 i que seria eficaç contra l’òmicron i qualsevol altra variant del virus. El fàrmac en investigació no és un anticòs, sinó una molècula relacionada coneguda com a “esquer” del receptor ACE2. Aquest esquer evitaria el dany pulmonar i la mort i es podria administrar directament als pulmons amb un inhalador. El descobriment arriba en un moment en el qual els fàrmacs d’anticossos han perdut l’eficàcia, atès que la proteïna viral de l’espiga de la covid ha mutat per escapar de l’acció dels anticossos.

El Tribunal Suprem espanyol ha ratificat avui la decisió del govern de les Illes de confinar els estudiants contagiats de la covid durant els viatges d’estudis a Mallorca el 2021. I sobre la màscara, la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, s’ha mostrat partidària de mantenir l’obligació de dur-la al transport públic i en vols que tinguin l’estat espanyol com a sortida o destinació.

A la Xina continuen relaxant les restriccions contra la covid i han anunciat que permetran que alguns dels contagiats lleus i asimptomàtics facin quarantena domiciliària. Segons aquest canvi normatiu, els afectats podran estar-se a casa durant set dies, en compte de ser traslladats a instal·lacions governamentals. A més, els contactes estrets també podran fer confinament domiciliari durant cinc dies.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 1.518 i 61 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 652.460.235 casos confirmats i 6.654.923 morts. Del total de casos, 628.313.780 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 101.213.638 casos i 1.109.394 morts;
–l’Índia, amb 44.675.509 casos i 530.653 morts;
–l’estat francès, amb 38.331.430 casos i 159.517 morts;
–Alemanya, amb 36.726.061 casos i 158.851 morts;
–el Brasil, amb 35.563.044 casos i 690.739 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.614.807 casos i 116.108 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Straits Times: A la ciutat xinesa de Wuhan, l’ombra de la reserva i el ressentiment s’atenuen malgrat els confinaments (en anglès)
–Le Figaro: La covid, una malaltia ara gairebé com les altres a Dinamarca (en francès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor