04.11.2022 - 19:45
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
La Xina ha vist trontollar la seva estratègia de covid zero, que ha rebut força crítiques a la vegada que es registrava la xifra d’infeccions més alta d’ençà del maig. La previsió és que la situació empitjori a mesura que s’acosti l’hivern.
Un primer succés ha estat la mort d’un nen de tres anys a la ciutat de Lanzhou arran de les restriccions tan estrictes, que van obstaculitzar el trasllat a l’hospital i van fer que trigués hores a ser atès. Les autoritats locals s’han disculpat amb la família i han promès que milloraran els protocols mèdics.
A banda, aquests darrers dies hi ha hagut uns quants confinaments mediàtics. Primer va ser el tancament del parc d’atraccions Disney Resort de Xangai, amb els visitants dins, als quals van impedir de sortir fins que no es fessin una prova de covid i sortís negativa. A més, d’ençà de dimecres, hi ha un confinament a la zona on hi ha la fàbrica del grup taiwanès Foxconn, un dels proveïdors més grans d’Apple, que té 200.000 treballadors. La fàbrica és responsable del muntatge del 85% dels iPhones i les restriccions poden causar un descens d’un 10% a un 30% de la producció de l’iPhone 14 si la situació no millora. Les imatges de treballadors provant de fugir de les instal·lacions saltant les tanques s’han fet virals.
Els rumors sobre la creació d’un comitè de recuperació per al març del 2023 són com més va més freqüents, i això ha portat a un augment generalitzat a les borses.
Sobre els vaccins, la Xina ha començat a administrat el primer vaccí inhalat contra la covid. Els resultats indiquen que, sis mesos després de la vaccinació, es manté una immunitat més alta que les persones que van rebre una dosi de reforç per via intramuscular.
Per una altra banda, aquesta setmana, més de 350 científics de més de cent països han arribat a un consens sobre com posar fi a la covid com a amenaça per a la salut pública. Ho recull un estudi encapçalat per ISGlobal i publicat per la revista Nature, que inclou combinar la vaccinació amb mesures de prevenció estructurals i de comportament, tractaments i mesures de suport econòmic.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha ingressats 932 i 44 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 637.117.429 casos confirmats i 6.602.572 morts. Del total de casos, 616.514.948 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 99.580.091 casos i 1.097.881 morts;
–L’Índia, amb 44.658.365 casos i 530.479 morts;
–L’estat francès, amb 36.890.626 casos i 157.199 morts;
–Alemanya, amb 35.784.912 casos i 154.328 morts;
–El Brasil, amb 34.887.505 casos i 688.316 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 13.511.768 casos i 115.078 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Straits Times: Investigadors britànics curen un home que va tenir la covid durant 411 dies (en anglès)
–Infobae: Com actuen els esprais nasals perquè el coronavirus no entri al cos humà (en castellà)
–Deutsche Welle: La pandèmia empitjora la resistència als antibiòtics a l’Índia (en anglès)
–CNN: Es pot tractar la infecció respiratòria del nostre fill a casa? Com saber-ho (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)