Report sobre el coronavirus: Els experts alerten d’una nova onada de la covid a causa de les subvariants

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
28.10.2022 - 19:50
Actualització: 28.10.2022 - 20:02

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

L’Agència Europea de Medicaments ha alertat que es preveu una nova onada de la covid les setmanes vinents a causa de les noves subvariants de l’òmicron. “La pandèmia encara no ha acabat”, ha dit el responsable d’estratègia vaccinal de l’organisme, Marco Cavaleri, que ha demanant de vaccinar de la covid les persones de risc, i també de la grip, perquè es preveu que aquesta tardor i a l’hivern circuli juntament amb la covid.

Les variants que més preocupen són la BQ1 i la BQ2, detectades en uns quants estats de la Unió Europea, incloent-hi aigües residuals del Principat, tot i que encara no se n’ha detectat cap cas clínic. També es vigila la subvariant XBB, una combinació de variants de la covid que ja ha causat una nova onada d’infeccions i ingressats en estats del sud-est asiàtic, com ara Singapur i l’Índia.

Es preveu que la nova onada també arribi al país. L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla ha explicat que és possible que les dues o tres setmanes vinents es detecti un augment més significatiu dels casos de covid diagnosticats a Catalunya, tot i que amb una proporció d’ingressos més baixa.

Per altra banda, el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha sentenciat que la Conselleria de Sanitat no haurà d’indemnitzar els sanitaris per la falta de material contra la covid entre el març i el juny del 2020, durant la primera onada de la pandèmia, perquè considera que va adoptar mesures per a minimitzar els riscs i que en cap cas es pot concloure que hi va haver inacció.

I sobre l’ús de la màscara al transport públic, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit que no pressionarà pas el Ministeri de Sanitat espanyol perquè retiri l’obligació de dur-la posada, atès que es preveu un hivern complicat.

A la Xina, milions de persones tornen a estar confinades per l’estratègia de covid-zero del govern. Hi ha 28 ciutats amb algun grau de confinament, cosa que afecta uns 207 milions de ciutadans. Un dels focus és Wuhan, on es van registrar els primers casos de la covid, i on ara hi ha 800.000 persones tancades, com a mínim, fins diumenge.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 995 i 45 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 634.784.361 casos confirmats i 6.589.972 morts. Del total de casos, 613.813.441 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 99.281.954 casos i 1.094.596 morts;
–L’Índia, amb 44.649.088 casos i 528.999 morts;
–L’estat francès, amb 36.744.655 casos i 156.771 morts;
–Alemanya, amb 35.523.412 casos i 153.377 morts;
–El Brasil, amb 34.857.648 casos i 688.013 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 13.488.015 casos i 114.858 morts.


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor